Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Η λάθος προσέγγιση έφερε... μη αποτέλεσμα

Mιχάλης Ιγνατίου
Υστερα από πολλές προσπάθειες του Ελληνικού Λόμπι έγινε την περασμένη Δευτέρα δυνατή η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Χίλαρι Κλίντον. Δυστυχώς, η κ. Μαρκουλλή επεδίωξε να έχει προσωπικά πολιτικά οφέλη από την επίσκεψή της στην αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς για κάποιον περίεργο λόγο πιστεύει ότι θα είναι η επόμενη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένος «λομπίστας» ζήτησε συνάντηση
της υπουργού και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν ακριβώς με αυτήν την αστεία δικαιολογία, ότι, δηλαδή, το 2013 η υπουργός Εξωτερικών θα μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας...
Ηταν απόλυτα λανθασμένη η προσέγγιση και έδειξε στους συνομιλητές της ότι η σοβαρότητα δεν είναι αρετή της. Αλλωστε, στις δημοκρατικές χώρες ψηφίζουν οι λαοί και οι ηγέτες δεν επιβάλλονται από ξένες χώρες. Η αμερικανική πρακτική δεν επιβλήθηκε ποτέ στην Κύπρο και δεν θα επιβληθεί πολύ περισσότερο τώρα.
Εάν η επίσκεψη της Κύπριας υπουργού ήταν επιτυχημένη ή όχι, θα το δείξει η συνέχεια. Πάντως... κατάφερε να τεθεί θέμα Ειδικού Ταμείου (Trust Fund), όπου θα κατατίθενται τα έσοδα από το φυσικό αέριο, εάν και εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία μπορέσει να αξιοποιήσει τα αποθέματα. Επίσης... πέτυχε και τη ΜΗ δέσμευση της Αμερικανίδας ομολόγου της για τις απαράδεκτες απειλές της Τουρκίας. Η κ. Κλίντον δεν έλαβε θέση στην περίπτωση που η Αγκυρα κτυπήσει την Κύπρο με αφορμή την Ενέργεια. Και δυστυχώς, η Αμερικανίδα υπουργός ξέκοψε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τους στρατοκράτες της Τουρκίας.
Σε αυτήν ειδικά τη φάση το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το υπουργείο Εμπορίου, που έχει την ευθύνη της Ενέργειας, αποτελούν τα πλέον σημαντικά «βέλη» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας απέτυχε και στις δύο επιλογές του... Εάν το ενδιαφέρον της κ. Μαρκουλλή κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον δεν αφορούσε το προσωπικό μέλλον της, ίσως τα αποτελέσματα των επαφών της να ήταν καλύτερα για την Κύπρο... Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που κερδίζουμε και με όσα μας χαρίζουν (ειδικά όταν δεν τα αξίζουμε). Η υπ. Εξωτερικών της Κύπρου ξέχασε αυτόν τον κανόνα.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.