Mας οδηγούν σε διάσπαση της Ε.Ε ;;


Ένα μακροχρόνιο ταμπού όσον αφορά την ιδέα της διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο ζώνες ή επίπεδα, έχει “παραβιαστεί” από την κρίση χρέους της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, της Ελλάδας, και τώρα της Ιταλίας που φαίνεται να γονατίζει από την οικονομική και πολιτική κρίση.
Μια ΕΕ αποτελούμενη από τον «πυρήνα» δυναμικών χωρών και των λιγότερο ανταγωνιστικών «περιφερειακών»,

έχει προβληθεί εδώ και χρόνια ως ιδεαλιστική του έργου, της μεταπολεμικής Ευρώπης της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης και ενότητας. Οι επικριτές λένε ότι η ιδέα είναι επιβλαβής σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη της ΕΕ είναι χαμηλή, και θα ανοίξει εκ νέου τους εθνικούς διχασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες. Όμως, όπως αναφέρουν οι υπέρμαχοι της ιδέας, οι 27 χώρες της ΕΕ έτσι κι αλλιώς δεν συντονίζονται καλά και ότι, η ΕΕ ήδη στην πραγματικότητα λειτουργεί με δύο ταχύτητες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που άνοιξε την συζήτηση, μιλώντας αυτήν την εβδομάδα για μια Ευρώπη των χωρών του "πυρήνα" και για λιγότερο δυναμικές χώρες..

Αυτό ανέφερε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στη Γαλλία. "Στο τέλος σαφώς θα υπάρχουν δύο ευρωπαϊκές ταχύτητες », είπε:" μία ταχύτητα προς μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ευρωζώνη και ένα εργαλείο που είναι σαν συνομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση ".
Η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση χρέους δραματοποιεί και ίσως επισπεύδει αυτές τις σκέψεις.

Σχόλια

  1. Δεν ανησυχούμε, τώρα μπήκε στα πράγματα ο Σαμαράς.
    Αυτός θα μας σώσει από όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά οι Πασόκοι και λοιποί μου φαίνονται κρυπτονεοδημοκράτες. δεν δικαιολογείται αλλιώς τέτοια χαρά στο Blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_8948.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά αλλά που θα πουλάνε οι βόρειες δραστήριες χώρες τα προϊόντα τους; Οι νότιες δεν θα έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να παίρνουν τα Ολλανδικά τυριά, τα γερμανικά και γαλλικά τεχνολογικά προϊόντα κλπ. Και κάπου μακρύτερα είναι μια Κίνα, μια Ρωσία και βέβαια η Αμερική. Λέτε να τους αφήσουν να παίξουν έτσι εύκολα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.