Ρεύμα με τουρκικό φέσι σε νησιά του Αιγαίου..

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο περιθώριο του φόρουμ Ενέργειας, το οποίο διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες δημοσιεύονται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet», τόνισε πως σχεδιάζει να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια ελληνικών νησιών, «ένα γεγονός το οποίο μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Αγκυρας-Αθήνας που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων», όπως είπε χαρακτηριστικά.


«Εχουμε μιλήσει και νωρίτερα με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών με την Τουρκία, για ηλεκτρική ενέργεια, και ακόμη το εξετάζουμε», δήλωσε ο υπουργός. «Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κίνηση ίσως αποδειχθεί περισσότερο προσιτή και αποτελεσματική για την Ελλάδα. Ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο να πουληθεί η ΔΕΠΑ σε τουρκική εταιρία, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου τον περασμένο Αύγουστο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώτος πολιτικός που είχε εκφράσει δημόσια το σχέδιο ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τη γειτονική χώρα  ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, τη δεκαετία του ’80. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά από πολλά χρόνια δείχνει να συμφωνεί με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, αγνοώντας κάθε έννοια εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας.

Το θέμα έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος από τις 16 Φεβρουαρίου 2011, όταν έγραφε ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι Τούρκοι θα μπουν στην ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών. Ετσι, από το περασμένο καλοκαίρι που με νόμο έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, όσοι ιδιώτες επενδυτές επιθυμούν να προμηθεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα τα νησιά μας θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Το ίδιο και οι Τούρκοι, οι οποίοι σημειωτέον έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον από τις 14 Μαΐου 2010 κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Τότε μάλιστα, κλιμάκιο επιχειρηματιών της γειτονικής χώρας είχε συναντηθεί με την προηγούμενη υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και είχε θέσει θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές εταιρίες, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τη μικρότερη απόσταση που τα χωρίζει με τα παράλια της Τουρκίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα! Η υπουργός είχε αρνηθεί τότε, αλλά το θέμα επανέρχεται μετά το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι Τούρκοι με το άνοιγμα της αγοράς μπορούν πλέον να ηλεκτροδοτούν σε πρώτη φάση τα ακριτικά νησιά που γειτνιάζουν με την Τουρκία, όπως η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Κως, η Ρόδος, το… Καστελλόριζο κ.ά., καταθέτοντας μία αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, η ΡΑΕ δεν θα μπορεί να αρνηθεί την άδεια. Είναι κάτι ανάλογο με την αγορά τηλεφωνίας, όπου αυτή τη στιγμή εάν επιθυμούσε μία τουρκική εταιρία να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα θα μπορούσε να το κάνει, εάν δεν υπάρχουν ενδεχομένως κωλύματα με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια

  1. Η εθνική κυριαρχία στα χέρια πουλημένων. Δηλαδή οι μονάδες του στρατού θα ηλεκτροδοτούνται από αλλού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.