ΗΓΕΣΙΕΣ ΑΝΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ


«Ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν είχε πει ο Κίσσινγκερ». Είναι όμως έτσι; Όταν οι πολίτες ψηφίζουν, θέλουν να επιλέξουν τον ηγέτη ο οποίος θα σπρώξει τη χώρα προς τα εμπρός που θα έχει όραμα για τις επόμενες γενιές. Προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη ηγεσία, που θα τους βοηθήσει στην καθημερινότητά τους, θα τους δώσει ελπίδα και όραμα. «Το καθήκον των αρχόντων είναι να κάνουν με τις φροντίδες τους πιο ευτυχείς τους πολίτες» (1).

Κάθε λαός, όμως, έχει διαφορετικά αποτελέσματα σ’ αυτή την αναζήτηση, όταν αποτυγχάνει να επιλέξει τη σωστή πολιτική ηγεσία, δεν γίνονται πράξη οι προσδοκίες του.
Φανταστείτε την κοινωνία σαν ανθρώπινο σώμα. Πως θα λειτουργούσε αν το μυαλό δεν δούλευε καλά; Το μυαλό στην ανθρώπινη κοινωνία είναι οι κυβερνώντες.

Όταν όμως οι πολιτικές ηγεσίες έχουν να διαχειρισθούν δύσκολες καταστάσεις, εθνικά προβλήματα και κρίσεις, την υπόσταση της χώρας, και δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, όταν υπάρχουν ανάξιες ηγεσίες, τότε η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. «Το κυβερνάν εστί προβλέπειν». Το να κυβερνάς σημαίνει να προβλέπεις τις εξελισσόμενες καταστάσεις κοινώς να προνοείς». (2)

Αρκετά λοιπόν με τις ηγεσίες, ας έλθουμε στην Ελλάδα, το 2009 η παρούσα κυβέρνηση, πήρε την ψήφο των απογοητευμένων πολιτών, με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» τη στιγμή που η απερχόμενη κυβέρνηση έλεγε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων η αντιπολίτευση είχε ενημερωθεί, γνώριζε, την οικτρή κατάσταση της οικονομίας.

Αντί λοιπόν, αναλαμβάνοντας την εξουσία, να ανασκουμπωθούν και να εργασθούν, συνέχισαν τα παραμύθια ότι θα δοθούν αυξήσεις, όλα θα πάνε καλά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, στο διάστημα αυτό ο ηγέτης έπαιζε, μετονομάζοντας Υπουργεία, ψάχνοντας για γενικούς γραμματείς και στελέχη, διαλύοντας τις υπηρεσίες για να φτιάξει άλλες. «Άτυχος ο λαός που έχει για ηγέτη αμαθή (ανιστόρητο) ή ανόητο».

Όταν αυτή η περίοδος της αναζήτησης τελείωσε και κατάλαβε;; που βρισκόταν άρχισε να μιλάει για το χάος που παρέλαβε από τους προηγούμενους «διαφημίζοντας» επίσης την Ελλάδα στο εξωτερικό σαν διεφθαρμένη χώρα. «Όταν οι κυβερνήτες είναι ανίκανοι τότε αυτοί μιλούν για το παρελθόν αντί για το μέλλον».

Όταν τα πράγματα έφθασαν στο αμήν, με διάγγελμα από το Καστελλόριζο (δεν πιστεύω ότι γνωρίζει που βρίσκεται), μάθαμε τι σημαίνει μνημόνιο (η μοναδική λύση) και ότι αυτό θα καθόριζε τις τύχες μας για τα επόμενα πολλά χρόνια «Σε κάθε μέτρο μας πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις των αποφάσεών μας για τις επόμενες επτά γενιές. (3)

Από τότε ξεκινάει και το μαρτύριο των πολιτών, από όλες τις δεσμεύσεις του μνημονίου, εφαρμόσθηκαν η άγρια φοροεισπρακτική επιδρομή και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, με το δίλλημα ή γίνεται αυτό ή πτωχεύουμε χωρίς όμως να αντιμετωπισθούν το ίδιο και οι φοροκλέπτες. «Από τον ψύλλο κοιτούν να βγάλουν ξίγκι, ενώ τα βόδια ούτε τα ενοχλούν» (παροιμία). Αντί να διορθωθεί κάτι, τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, ο λαός πιεζόταν, η ηγεσία ζούσε στον κόσμο της, πίστευε μάλλον ότι τα πράγματα θα διορθωθούν μόνα τους «Η αναβλητικότητα είναι η τέχνη της συντήρησης του παρελθόντος» (4).
Δεν είχε τεθεί κανένας στόχος όλα τα πράγματα γίνονταν βιαστικά, πιεζόμενα από τις καταστάσεις, φόροι πάνω στους φόρους «Όταν αυτό που κάνουμε δεν αποδίδει, έχουμε την τάση να κάνουμε περισσότερο απ’ αυτό και με μεγαλύτερη ένταση»(5) κανένας δεν ήξερε τι θα ξημερώσει αύριο. «Αν δε ξέρεις που πας, πως θα ξέρεις ότι έφτασες;»(6)

Κάθε φορά που έπρεπε να ψηφισθεί ένα καινούργιο νομοσχέδιο, το οποίο μείωνε τα εισοδήματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις των πολιτών, είχαμε την μόνιμη επωδό αν δεν περάσει θα πτωχεύσει η Ελλάδα και ότι σώσαμε την Ελλάδα, (δεν γνωρίζω στο διάστημα των δύο ετών πόσες φορές σωθήκαμε). «Είναι καλύτερο να σε επαινούν άλλοι παρά να αυτοεπαινείσαι».(7)

Περιφερειακές- Δημοτικές εκλογές 2010, ο ηγέτης εκβιάζει πάλι, ή ψηφίζετε τους δικούς μου, τους υποστηριζόμενους από εμένα υποψηφίους, ή πάμε σε εκλογές, οι πολίτες εκβιαζόμενοι για άλλη μια φορά, πιστεύοντας ότι ο ηγέτης προσπαθεί για το καλό τους (ακούγοντας το υμνολόγιο των μέσων ενημέρωσης, υπερεκτιμώντας τις ικανότητές του) υπακούουν για άλλη μια φορά. «Θεέ μου τι πιο σπουδαίο απ’όλα είναι να έχει κανένας μυαλό» (8)

Οι πολίτες όμως βλέποντας ότι παρόλα τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον τους, η χώρα έπεφτε στο κενό, άρχισαν να αντιδρούν ήρεμα στην αρχή, μετά να μην πληρώνουν τέλη και φόρους και στο τέλος έφθασαν να ακυρώσουν τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, (για πρώτη φορά!!!). «Όταν οι άρχοντες είναι άδικοι οι υποτακτικοί γίνονται χειρότεροι».

Στο διάστημα αυτό, οι έλεγχοι της τρόικα, απεδείκνυαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε τηρήσει καμία από τις δεσμεύσεις της, «Οι διαρκείς αναβολές κάνουν τις πράξεις να μην ολοκληρώνονται ποτέ» (9). Έθετε συνέχεια όρους, με απειλές της μη καταβολής των δόσεων των δανείων, τον Ιούλιο 2011, υπογράφηκε συμφωνία η οποία πανηγυρίστηκε δεόντως στην Ελλάδα, ως μοναδική λύση, για να δοθεί η 6η δόση.
Οκτώβριος 2011, η τρόικα (στην οποία έχουμε υποταχθεί για πολλά χρόνια), μετά τους λεονταρισμούς του Αντιπροέδρου Α΄, «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του» (Ελληνική παροιμία), έκρινε ότι η συμφωνία του Ιουλίου έπρεπε να αλλάξει, κλήθηκε ο ηγέτης για την ανακοίνωση του αποτελέσματος και ενώ συμφώνησε, γυρίζοντας πίσω και χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός!!!!!!. «Ο κακός το πρωί, το βράδυ χειρότερος» (Βυζαντινή παροιμία). Ο λαός που δεν είχε ερωτηθεί για τίποτα μέχρι τότε, να αποφασίσει με τι όπλο πρέπει να πεθάνει (κούρεμα και δάνεια για πάντα ή χρεωκοπία). Έλεος!!!!!
Η ενέργειά του, έριξε στον πάτο όλα τα χρηματιστήρια, αγρίεψε τους δανειστές που διέταξαν, δημοψήφισμα με ερώτημα, ναι ή όχι στο ευρώ, αλλιώς δεν υπάρχει 6η δόση, όλεθρος, τρέλα. «Η γλώσσα πολλούς εις όλεθρον ήγαγεν». (10)
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου, για τη σύγχρονη εποχή, κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο πολιτικό σύστημα, που μέχρι χθες ήταν εσωτερικό πρόβλημα, τώρα, είναι διεθνές. Η απογοήτευση από τη σύγχρονη ελληνική διακυβέρνηση, ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και απειλεί τη σχέση με τους εταίρους μας. «Μην προκαλείς την οργή των δυναστών» (11)
Κράτη της ευρωζώνης ζητούν την απομάκρυνση της Ελλάδος από το ευρώ ακόμα και από την ΕΕ. Μετά υπαναχώρηση στο δημοψήφισμα, επίθεση κατά πάντων, υποσχέσεις για παράδοση της εξουσία, ενώ η Ευρώπη καίγεται γιατί πράγματι υπάρχει Ευρωπαϊκό πρόβλημα, οι Έλληνες πολιτικοί ακόμα παίζουν παιχνίδια εξουσίας στην πλάτη μας. Δεν παραδέχεται κανένας ότι έκανε ή κάνει λάθη. «Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να κατηγορείς κάποιον άλλον είναι πολιτική» (12).
Ξεκίνησαν οι συνεννοήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας, αφού πρώτα η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης!!!!!, χωρίς κανένας να ζητήσει συγνώμη, ή να μας πει τι δεν πήγε καλά «Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να το παραδέχεσαι είναι υπεράνθρωπο» (13). Γιατί πρέπει να γίνει νέα κυβέρνηση; ακόμα και αυτό πέρασε έτσι, όλοι ασχολούμαστε με το ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός.

Από δω και πέρα κοιτάμε ψηλά και προσευχόμαστε, να βρεθεί λύση, δεν μπορεί το κράτος να οδεύει στην καταστροφή και όλοι να κοιτάνε τις καρέκλες τους. Όταν υπάρχουν ηγεσίες που έχουν υποθηκεύσει το λαό τους και ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον, αδιαφορώντας για τη μοίρα του, μόνο ο Θεός μπορεί να βοηθήσει.

«Πολλά κράτη κάποτε και σαν πλοία που βυθίζονται, καταστρέφονται και χάνονται και θα εξακολουθήσουν να καταστρέφονται εξαιτίας της φαυλότητας των κυβερνητών και των ναυτών» (Πλάτων)


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ε.α.

(1) Ισοκράτης
(2) Αλκιβιάδης

(3) Νόμος των ινδιάνων Iroquois

(4) Don Marquis (αμερικάνος συγγραφέας)
(5) Από το βιβλίο Heart, Soul & Spirit των Dr. Bill Maynard & Tom Champoux
(6) Casey Stengel (αμερικάνος παίκτης baseball)
(7) (9) Δημόκριτος
(10) (8) Μένανδρος
(11) Πυθαγόρας ο Σάμιος
(12) Hubert Humphrey, (αντιπρόεδρος ΗΠΑ)
(13) Doug Larson ( Αμερικανός αρθρογράφος)

Σχόλια