ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ΓΙΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΤΕΜΕΝΗ)

Αντιπαράθεση μεταξύ περιφερειακών συμβούλων σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στη συζήτηση για την σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης για το Μεχμέτ Μπέη Τζαμί στις Σέρρες.
Η σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, σύμφωνα με το infoserres, ανέφερε ότι στόχος του έργου είναι η διερεύνηση των προβλημάτων παθολογίας του κτιρίου ώστε να εκπονηθεί
μελέτη αποκατάστασης από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας και να προταθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Σημειώνεται ότι το τέμενος κτίστηκε το 1492-1493 από τον Μεχμέτ Μπέη και είναι το αρχαιότερο σωζόμενο τέμενος των Σερρών και ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα τεμένη στη Βαλκανική. Σειρά εργασιών ενταγμένων στο Β΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης στερέωσαν τη θολοδομία του προστώου η οποία είχε καταρρεύσει και παρουσίαζε προβλήματα επικινδυνότητας. Το 2008 στο πλαίσιο εκπόνησης μελετών ωρίμανσης εκπονήθηκε αρχιτεκτονική αποτύπωση.
Ποτέ δεν θα υποστηρίζαμε την κατεδάφιση ενός πολιτιστικού μνημείου. Αλλά στις εποχές που βρισκόμαστε, δεν θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος διατήρησής του και η πλήρης αποκατάσταση να γίνει, αφού εξασφαλιστούν πρώτα συσσίτια για τους άπορους; Και μάλιστα, ενώ την ίδια στιγμή εκκλησίες στην Τουρκία γίνονται τζαμιά.

Σχόλια