Σε συνέντευξη του στο ΒΒC ο Ντειβιντ Κάμερον, επεσήμανε πως αν δεν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, κυρίως από πλευράς Γερμανίας, η κρίση θα οδηγήσει μαθηματικά στην διάλυση της ευρωζώνης.
Προετοιμασμένη για το χειρότερο αναφορικά με την ολοένα επιδεινούμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη δηλώνει πως είναι η κυβέρνηση της Βρετανίας. Σε συνέντευξη του στο ΒΒC ο Ντειβιντ Κάμερον, επεσήμανε πως αν δεν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, κυρίως από πλευράς Γερμανίας, η κρίση θα οδηγήσει μαθηματικά στην διάλυση της ευρωζώνης.
Ο βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως θα πρέπει το Βερολίνο να ξεφύγει από τις ιστορικές του αγκυλώσεις και να επιτρέψει στην ΕΚΤ να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο που πρέπει να έχει μια Κεντρική Τράπεζα, στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Να αποποιηθεί το ρόλο του διακοσμητικού θεσμού που της έχουν δώσει και με δραστικές παρεμβάσεις, όπως έκδοση ευρωομολόγου και εκτύπωση χρήματος, να πείσει τις αγορές πως η ευρωπαϊκή ηγεσία εννοεί σοβαρά τα περί διάσωσης του ευρώ με κάθε μέσο. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Κάμερον επεξεργάζεται εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο: η κατάρρευση της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως η κρίση του ευρώ είναι η κύρια αιτία επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας, κάτι που απορρίπτεται από το Εργατικό Κόμμα, το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών ενώ η ίδια παραμένει αδρανής μπροστά στις δραματικές εξελίξεις.http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15528250,00.html
Για χιλιάδες χρόνια η οικονομίες των κρατών βασιζόντουσαν στην δυνατότητα τους να εκδίδουν νόμισμα και να σχεδιάζουν τις πολιτικές τους έτσι ώστε να το καθιστούν δυνατό έναντι άλλων. Σήμερα μια ομάδα κρατών δημιούργησε το Ευρώ. Και του αφαίρεσε ότι θα έπρεπε να διαθέτει για να παραμείνει πραγματικά ισχυρό με δεσπόζουσα θέση στην σημερινή παγκόσμια οικονομία. Και όλα αυτά γιατί οι ισχυροί της Ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία, θέλησαν από την αρχή να έχουν πλεονεκτήματα έναντι των άλλων. Είναι επομένως λογικό χωρίς κεντρική και ευάλικτη οικονομική πολιτική, σε όφελος των λαών της, η Ευρωζώνη και κατ' έπέκταση η ΕΕ να καταρεύση. Και η Γερμανία νομίζει ότι θα διασωθεί. Αλήθεια είδε κανείς την ΕΕ να υποστηρίζει προϊόντα της εσωτερικής της αγοράς υποστηρίζοντας έτσι τα μέλη κράτη; Θα πούνε ότι ήσαν ακριβά τα προϊόντα τους σε σχέση με τα έξω της ΕΕ. Ναι, αλλά η ΕΕ είχε προβλέψει για τις ασφάλειες των πολιτών της, για ένα καλό επίπεδο ζωής κλπ. Όλα αυτά αυξάνουν το κόστος των προϊόντων. Ένώ τα προερχόμενα από χώρες εκτός ΕΕ βασίζονται σε άθλιες συνθήκες εργασίας, σε παράνομη παιδική εργασία που η ΕΕ τα είχε εξοβελίσει πριν πάρα πολλά χρόνια. Τώρα σπρώχνει σιγά σιγά τους πολίτες της στην άθλια αυτή κατάσταση. Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική, για όλη την Ευρώπη, και οι ηγέτες της επίσης τραγικά μικροί, όλοι τους. Είναι επόμενο το μελλον μας και των παιδιών μας να προβλέπεται ζοφερό.
ΑπάντησηΔιαγραφή