Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Ιρλανδία και Πορτογαλία φλερτάρουν με κούρεμα του χρέους τους..

Αμερικανοβρετανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν το ευρώ να καταρρέει, ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία φλερτάρουν με κούρεμα του χρέους τους. Σε κατάσταση επιφυλακής τελεί η κυβέρνηση της Βρετανίας.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ευρωζώνη που πλήττεται από την κρίση χρέους. Το κόστος δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας εκτινάσσεται σε ποσοστό που αγγίζει το 7%, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να υποβαθμίζουν χώρες της ευρωζώνης με πιο πρόσφατο θύμα το Βέλγιο.
Σε κατάσταση επιφυλακής τελεί η κυβέρνηση της Βρετανίας παρακολουθώντας προσεκτικά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και εκπονώντας εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση απευχόμενης διάλυσης της. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ευρωπαίους ηγέτες ενώ σενάρια εκτάκτου ανάγκης επεξεργάζεται και η Τράπεζα της Αγγλίας. Την ίδια στιγμή η Βρετανία έχει επιλεγεί ως ασφαλής «παράδεισος» των επενδυτικών κεφαλαίων και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας καταγράφουν, τις τελευταίες ημέρες, πτωτική τάση, σε σημείο μάλιστα να πέσουν και κάτω από εκείνα της Γερμανίας.
Καβάκο Σίλβα: Απομείωση του χρέους στα επίπεδα της Ελλάδος
"Κούρεμα" του πορτογαλικού χρέους ζητά ο Καβάκο ΣίλβαΈξι δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα κληθεί να καταβάλει η Βρετανία μέσω της συμμετοχής της στο ΔΝΤ, σε περίπτωση που σε αυτό στραφεί για βοήθεια η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας. Ένας ακόμη πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Κάμερον είναι οι πρόσφατες, σχεδόν συντονισμένες κινήσεις, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να πιέσουν για κούρεμα του χρέους τους, το οποίο παρά τα μέτρα λιτότητας, και στις δύο περιπτώσεις έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Ελλάδος, ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούμαν αποκάλυψε πως το Δουβλίνο προετοιμάζεται να ζητήσει κούρεμα του χρέους της χώρας του το οποίο με την σημερινή δυναμική του θα φθάσει το 2013 στο 115% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάλογο με αυτό της Ιταλίας. “Οι Ιρλανδοί έκαναν το χρέος τους στην επιχείρηση διάσωσης του ευρώ και το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθούν. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιρλανδία δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές τουλάχιστον έως το 2020” δήλωσε ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών. Ανάλογη στάση προαναγγέλλεται ότι θα τηρήσει και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας όπου σε κλίμα κοινωνικής έντασης, εντός της εβδομάδος, κατατίθεται προς ψήφιση ο προϋπολογισμός. Ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα έκανε σαφές στην Άγκελα Μέρκελ και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως ο μόνος τρόπος να σωθεί η χώρα του είναι η απομείωση του χρέους στα επίπεδα της Ελλάδος. Και τα δύο αιτήματα, θεωρείται βέβαιο ότι θα προσκρούσουν στην άρνηση της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας είναι έως το λαιμό χωμένες στα ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα, εκτιμούν βρετανοί αναλυτές.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15559483,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.