Όλες οι ενδείξεις είναι ότι το κούρεμα θα γίνει πιο γρήγορα από ό,τι περίμενα. Αυτό που αντιλαμβάνομαι και μπορώ να καταλάβω από αυτά που διαβάζω είναι ότι, ίσως γίνει και εντός των χρονικών περιθωρίων της τωρινής κυβέρνησης.
Στο βαθμό που πράγματι γίνει αυτό, θα είναι ένα θετικό δεδομένο για την ελληνική οικονομία και λογικά θα πάρουμε κάποια ανάσα. Λογικά ανάσα θα πρέπει επίσης να πάρει και η αγορά.
Δυστυχώς όμως η ανάσα μάλλον θα είναι προσωρινή στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οι λόγοι είναι δύο:
Αφενός το κούρεμα, όπως έχω πει, δεν είναι αρκετό -αν θυμάστε καλά σας έχω πει ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 180 δισ. ευρώ σε διαγραφές, ενώ θα πάρουμε μόνο 100 δισ. στην καλύτερη περίπτωση.
Αφετέρου, έχει αρχίσει και ξεδιπλώνει το θέμα πανευρωπαϊκά και οι αγορές δεν κοιτάνε πλέον μόνο την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κάποια καλή πορεία της Ευρώπης, διότι μάλλον δεν θα έχει καλή πορεία η Ευρώπη, για να μπορεί να βοηθήσει και εμάς (χρηματιστηριακά μιλώντας).
Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και μένει να δούμε πως θα ξετυλιχτεί το κουβάρι, διότι όλοι έχουν συμφωνήσει ότι το κουβάρι δεν θα ξετυλίξει όλο σε αυτή τη φάση (εννοώ ότι θα δούμε και επιπλέον διαγραφές στο μέλλον, άσχετα του τι έχει αποφασιστεί σε αυτή τη φάση).
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ίσως είμαστε στην τελευταία φάση του PSI.
Χρηματιστηριακά είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να προηγηθεί του κουρέματος, έστω κατά μια μέρα. Που πρακτικά σημαίνει ότι το κούρεμα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνουν σχεδόν ταυτόχρονα.
Που επίσης σημαίνει ότι οι όποιες αναγκαστικές αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να γίνουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς, θα πρέπει να γίνουν σύντομα. Που με τη σειρά του επίσης σημαίνει ότι η μέρα της αλλοίωσης, Dilution-Day, πλησιάζει.
Πέραν του ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα μειώσουν κατά πολύ την τωρινή αξία των τωρινών μετόχων (ενδεχομένως ακόμα και από τα τωρινά επίπεδα), το τι θα γίνει και πως θα γίνει παραμένει άγνωστο. Για άλλη μια φορά, μόνο εικασίες (speculation) μπορούμε να κάνουμε.
Το υποτιθέμενο καλό σενάριο είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνουν στα τωρινά επίπεδα και να δοθεί η ευκαιρία στους μετόχους να συμμετάσχουν. Αυτό όμως θα είναι περισσότερο παγίδα παρά οτιδήποτε άλλο, διότι τα 30 δισ. ευρώ που ακούμε ότι θα είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι αρκετό. Αφενός διότι δεν φτάνουν αυτά τα λεφτά για να μπαλωθούν οι τωρινές τρύπες και αφετέρου, εκτιμώ ότι θα χρειαστεί να γίνει επιπλέον κούρεμα στο μέλλον.
Το κακό σενάριο είναι να γίνει ό,τι έγινε και στην Proton. Nα διαγραφούν παντελώς οι μετοχές και να έχουμε 100% χασούρα για τους μετόχους. Το τι πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει αυτό δεν ξέρω, αλλά προσωπικά μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχει ήδη γίνει μέχρι τώρα σε περισσότερες περιπτώσεις.
Ο λόγος είναι απλός. Από τη στιγμή που έχει παρθεί απόφαση για κούρεμα 50% και από τη στιγμή που πολλές τράπεζες θα έχουν απολέσει το 100% των κεφαλαίων τους όταν γίνει το κούρεμα, λογικά η ΤτΕ θα έπρεπε ήδη να έχει αφαιρέσει τις άδειες σε ορισμένες τράπεζες και θα έπρεπε ορισμένες τράπεζες να είχαν ήδη πάθει αυτό που έχει πάθει η Proton.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της κρατικοποίησης τραπεζών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη έχει ακόμα πολύ δρόμο. Αν τα μισά είναι αλήθεια από αυτά που ακούμε από το 2008, τότε όταν θα έχει τελειώσει αυτή η ιστορία, η πλειονότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συμπλέγματος σε λίγα χρόνια θα είναι υπό κρατικό έλεγχο.
Η αρχή έγινε με την Dexia, στη συνέχεια είχαμε την Proton και χτες επίσημα ανακοινώθηκε ότι η Ισπανική Banco De Valencia η οποία κρατικοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ισπανίας. Μεταξύ άλλων, η ΤτΙ (Τράπεζα της Ισπανίας) θα δώσει 2 δισ. σε δάνεια και θα διοχετεύσει και 1 δισ. σε μετοχικό κεφάλαια. Σημειώστε επίσης ότι η ΤτΙ ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει όλη την διοίκηση της τράπεζας.
Χρηματιστηριακά μιλώντας, λογικά είμαστε στην τελευταία φάση της πτώσης των τραπεζών, διότι ακόμα και οι πέτρες πλέον ξέρουν τι θα γίνει και ότι οι χασούρες των μετόχων θα είναι μυθικές. Πουλάνε δηλαδή και οι τελευταίοι των Μοϊκανών.
Η διαφορά σήμερα από πέρσι, όταν σας έγραφα τότε για το κούρεμα (άσχετα αν εγώ ήμουν 1000% σίγουρος ότι θα γίνει), είναι ότι τότε έκανα εικασίες, ενώ σήμερα έχουμε δεδομένο ότι θα γίνει, διότι έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει. Το μόνο που μένει είναι να δούμε τις λεπτομέρειες για το πως θα γίνει, όχι αν.
Ό,τι και να γίνει και όπως και να γίνει, οι αυξήσεις κεφαλαίου που απαιτούνται να γίνουν στις τράπεζες είναι μυθικών διαστάσεων και θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη (σημειώστε το, ανεπανόρθωτη) ζημιά στους τωρινούς μετόχους.
Τέλος, μένει να δούμε ποια τραπεζικά χαρτάκια θα είναι καθ΄ οδόν προς τον Άγιο Πέτρο ή προς Εωσφόρο μεριά. Διότι ορισμένοι από αυτούς τους μετόχους αυτών των τραπεζών (όχι εσείς αγαπητέ αναγνώστη, για τα εσωτερικά πρόσωπα ομιλώ) ήταν πολύ κακά παιδιά εν ζωή (όσο δηλαδή τα χαρτάκια αυτά είναι στο ταμπλό) και δεν είμαι σίγουρος αν έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο στον παράδεισο, όταν τα χαρτιά τους αποχωρήσουν από αυτή τη γη (αλλοιωθούν στο άπειρο και ακόμα πάρα πέρα ή διαγραφούν από το ταμπλό).
Γιώργος Καισάριος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.