Κάθε γυναίκα βρίσκει τρόπο να φροντίζει το σώμα της. Αλλες τρέχουν, κάποιες γράφονται στο γυμναστήριο, ενώ υπάρχουν και εκείνες που επιλέγουν να ακολουθήσουν ένα πιο ομαδικού τύπου άθλημα.
Τις γυναίκες της τελευταίας κατηγορίας συμβουλεύουν οι ειδικοί, ώστε εκτός από τα οφέλη που αποκομίζουν από ένα σπορ, να γνωρίζουν και τους κινδύνους που κρύβει καθένα από αυτά, ειδικότερα για τις νεαρές γυναίκες και τις έφηβες.
Καλό θα ήταν προτού επιλέξετε το άθλημα που σας ταιριάζει, να γνωρίζετε ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς, τι κινδύνους κρύβει και πώς θα σας βοηθήσει σωματικά. ΒΟΛΕΪ
Πρώτα απ' όλα βοηθά στην εκγύμναση των γλουτών και των τετρακέφαλων. Βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, επιτρέποντας στο σώμα να αποδίδει όσο το δυνατόν καλύτερα σε ελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με το συγκεκριμένο άθλημα το σώμα αποκτά ελαστικότητα. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αποφεύγεται από άτομα υπέρβαρα και όσους υποφέρουν από τραυματισμούς στα γόνατα. Στη διάρκεια ενός παιχνιδιού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για τραυματισμό στους ώμους, στα γόνατα ή τους αστράγαλους.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Το σώμα αποκτά αρμονική στάση με το μπάσκετ. Γυμνάζονται ιδιαίτερα οι ωμοπλάτες, βελτιώνεται σημαντικά ο συγχρονισμός των κινήσεων και η αναπνευστική ικανότητα. Επίσης, ενισχύει την καλή ψυχική υγεία των παικτών αφού διεγείρει σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα συνεργασίας, προσφέροντας ηρεμία, όμοια, όπως λένε κάποιοι, με εκείνην που χαρίζει η γιόγκα. Οσον αφορά το ποιες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν το γνωστό σπορ, είναι εκείνες που υποφέρουν από καρδιοπάθεια, ενώ ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι και εκείνες που έχουν προβλήματα με τα γόνατα. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι οι τραυματισμοί των μυών καθώς και οι πτώσεις και ταα χτυπήματα μεταξύ των ατόμων της ομάδας την ώρα του παιχνιδιού.
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Μυαλό και σώμα αναγκάζονται να συνεργαστούν απολύτως αρμονικά, σε οποιαδήποτε από τις πολεμικές τέχνες και αν διαλέξει μια γυναίκα να εξασκηθεί. Το μεγαλύτερο όφελός τους είναι η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας. Φυσικά ενισχύεται και η μυϊκή δύναμη. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό των αρθρώσεων και των οστών. Γι' αυτό μάλιστα κάποιοι ειδικοί δεν τις προτείνουν για έφηβες κοπέλες. Επίσης, επιβάλλεται να τις αποφεύγουν οι γυναίκες που έχουν σοβαρά προβλήματα στη μέση και την πλάτη.
ΤΕΝΙΣ
Συντονίζει όσο κανένα άλλο σπορ τις νευρομυϊκές κινήσεις, βελτιώνοντας την επιδεξιότητα του σώματος. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για άτομα με σκολίωση, ενώ, όπως έχουν τονίσει επιστήμονες, δυναμώνει στον μέγιστο βαθμό τους μύες των χεριών. Πρέπει να το αποφύγουν όμως όσες έχουν ασταθείς ώμους και εκείνες που υποφέρουν από προβλήματα στα γόνατα και τα πόδια γενικότερα. Ανάμεσα στους κινδύνους που διατρέχουν οι γυναίκες που παίζουν τένις, εκτός από τις συνήθεις τενοντίτιδες, οι επιστήμονες λένε ότι είναι η περίπτωση να προκληθούν μικροτραυματισμοί στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Χέρια, γάμπες και αναπνοή συνεργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μία από τις ασκήσεις που συντονίζει ολόκληρο το σώμα μιας γυναίκας, ενισχύει τη δύναμη, αλλά και τη σωστή στάση της πλάτης, αφού οι ώμοι γίνονται πιο συμμετρικοί. Πρέπει να αποφεύγεται ωστόσο απ’ όσες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και όσες ακολουθούν θεραπείες από ορθοπεδικό για προβλήματα σκολίωσης. Ο συνηθέστερος κίνδυνος είναι ο τραυματισμός στον ώμο.
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.