Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ε.α.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα (μαζί με την οικονομική κρίση), που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, είναι η λαθρομετανάστευση. Ακούμε πολλά λόγια τον τελευταίο καιρό από υπουργικά χείλη, σχετικά με την αντιμετώπιση της. Μας λένε ότι θα ληφθούν μέτρα ανακοπής του κύματος των λαθρομεταναστών, θα φτιαχτεί φράχτης στον Έβρο ώστε να μη μπορούν να εισέρχονται, θα δημιουργηθούν κέντρα κράτησης, κλπ. Αλλά όλα αυτά είναι στο μυαλό τους, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό.
Εν τω μεταξύ όποιος πολίτης ασχοληθεί με το θέμα,
χαρακτηρίζεται από τους εγχώριους «προστάτες» τους, ως ρατσιστής, δεδομένου ότι δεν θέλουν να ακούν τη λέξη λαθρομετανάστης, γι’ αυτούς είναι πολιτικοί πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες. Πως μπορούν να χρησιμοποιούν τους παραπάνω όρους, όταν υπάρχουν προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί κάποιος πολιτικός πρόσφυγας (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο), ή οικονομικός μετανάστης, όπου προβλέπονται με διακρατικές συμφωνίες μετακινήσεις πολιτών ενός κράτους σε άλλο, για εργασία;
Σε συμφωνίες προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις (να υπάρχουν οπωσδήποτε κενές θέσεις εργασίας, προσόντα, υγειονομική εξέταση κλπ), καθώς και ο αριθμός των ατόμων που θα μετακινηθούν. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες με όλα τα κράτη της Ασίας και της Αφρικής, για να έρχονται στη χώρα, όσοι δεν περνάνε καλά εκεί. Όμως καλώς ή κακώς, ο όρος λαθρομετανάστης, είναι η λέξη που προσδιορίζει τα άτομα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Λαθρομετανάστης, είναι αυτός που μετακινείται και εισέρχεται σε ένα άλλο κράτος παράνομα (χωρίς τη νόμιμη διαδικασία).
Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, κανένας δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς βρίσκονται στην Ελλάδα (μήπως η απογραφή έβγαλε κάποιο αποτέλεσμα;) και οφείλεται διαχρονικά στην ανικανότητα; των κυβερνήσεων να ασχοληθούν και να αντιμετωπίσουν το θέμα. Πολλές περιοχές της Ελλάδος, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά κυρίως το κέντρο της Αθήνας, όπου το πλήθος των λαθρομεταναστών έχει αυξήσει τα επίπεδα της εγκληματικότητας. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη την 18η Μαΐου είχε ανακοινώσει, μέτρα για την καταπολέμηση της.
Ας πούμε λοιπόν ότι εφαρμόζονται τα ανακοινωθέντα μέτρα, οι συλλαμβανόμενοι λαθρομετανάστες που θα πηγαίνουν; Δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μετάβασής τους σε άλλες χώρες ή στην πατρίδα τους (μόνο εθελοντικά), σύμφωνα με τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, λόγω του ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν προβεί σε συμφωνίες επανεισδοχής με πολλά κράτη. Οι επιχειρήσεις «σκούπα», όπως λέγονται, τι σκοπό έχουν;
Δεν μας είπε όμως ο Υπουργός τι θα γίνει με την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών, ο περίφημος φράκτης την κατασκευή του οποίου έχει ανακοινώσει σε τι στάδιο βρίσκεται; Μέχρι να κατασκευασθεί ο φράχτης τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να ανακοπεί η είσοδος; Με τα νησιά μας, που υποφέρουν; Μπορεί να έχει εναποτεθεί η προστασία της χώρας, σε διακόσιους συνοριοφύλακες και 200 στελέχη της FRONTEX; Που απλά καταγράφουν τους εισερχόμενους.
Βέβαια μένει αναπάντητο το ερώτημα, γιατί δε χρησιμοποιείται ο στρατός στην φύλαξη των χερσαίων συνόρων, το Πολεμικό Ναυτικό στα θαλάσσια σύνορα; Γιατί ένας τέτοιος αποτρεπτικός μηχανισμός δε χρησιμοποιείται; Τι μας εμποδίζει προκειμένου να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και να μην συνεχίσει να γίνεται η χώρα μας αποθήκη ανθρώπινων ζωών; Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα; Είναι δουλειά της Αστυνομίας και του Λιμενικού η προστασία των συνόρων; Δεν πρέπει να υπάρχει συνεργασία των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν; Εν κατακλείδι, για κάποιους λόγους (τους οποίους δε γνωρίζω), οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να επιλύσουν ή να περιορίσουν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή της FRONTEX Gil Arias Fernandez, κάθε μέρα εισέρχονται κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, 300 λαθρομετανάστες, το πρώτο 9μηνο του 2011 η τάση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν παρόμοια με την αντίστοιχη του 2010, είπε, αν και με μείωση της τάξης του 5%: πέρασαν 37.000 έναντι 39.000. 
Η FRONTEX αποδίδει αυτή την εξέλιξη και στο ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επαρκείς εγκαταστάσεις κράτησης (αντί να κρατούνται μέχρι 1 μήνα και στη συνέχεια να απελαύνονται, αφήνονται ελεύθεροι μετά από λίγες ημέρες) και σύμφωνα με τη FRONTEX είναι κίνητρο και σε άλλους μετανάστες να κάνουν το ίδιο.
Ως πολίτες ερχόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι με το πρόβλημα, τους βλέπουμε μπροστά μας, δεκάδες άτομα στα φανάρια να καθαρίσουν τζάμια να πουλήσουν πράγματα, κάθεσαι για καφέ άλλοι μικροπωλητές προσπαθούν να σου πουλήσουν οτιδήποτε, εισαγόμενοι ζητιάνοι σε ηλεκτρικό, λεωφορεία, δρόμους κλπ. Πηγαίνεις στο κέντρο της Αθήνας, είναι βυθισμένο στη θλίψη, εκατοντάδες λαθρομετανάστες, παντού απλωμένα σεντόνια με πράγματα προς πώληση, τα αποφεύγεις με ζιγκ- ζάγκ, εκτός του ότι φοβάσαι για την ασφάλειά σου. Οι ωραιότερες περιοχές της Αθήνας, πλατεία Βικτωρίας, Αγ. Παντελεήμονας κλπ, είναι υπό κατάληψη και στην εγκατάλειψη.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες πόλεις Πάτρα, Ηγουμενίτσα όπου προσπαθούν να μπουν σε καράβια για να φύγουν για την Ευρώπη. Υπάρχει η οικονομική κρίση βλέπεις και αυτή την κατάσταση και πέφτεις σε κατάθλιψη, από πουθενά μια νότα αισιοδοξίας.
Δεν συζητώ βέβαια, για τις "ξεχασμένες" αρρώστιες που φέρνουν μαζί τους οι λαθρομετανάστες και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία μας, όπως η ελονοσία και η φυματίωση, σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συγκεκριμένα, ένας στους δύο λαθρομετανάστες (ποσοστό 47%) έχει φυματίωση, μια σοβαρή μεταδιδόμενη ασθένεια του αναπνευστικού που τείνει να εκλείψει στον ελληνικό πληθυσμό. Εξίσου υψηλό ποσοστό λαθρομεταναστών είναι φορείς ηπατίτιδας Β, λαθρομετανάστες στην περιοχή του Έβρου διαγνώστηκαν σε ποσοστό, 60%, με τυφοειδή πυρετό, μια σοβαρή μολυσματική νόσο που μεταδίδεται ταχύτατα μέσω της λήψης τροφής και νερού.
Να σημειώσω επίσης ότι, ο καθένας φέρνει τα ήθη, τα έθιμά του και τις συνήθειές του εδώ τα οποία εμείς πρέπει να σεβαστούμε, για να είμαστε όπως μας θέλουν «πολυπολιτισμική» χώρα και ενώ η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια δεινή οικονομική κατάσταση πρέπει να σπαταλά τεράστια χρηματικά ποσά για τη διαβίωση και την περίθαλψή τους (σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο η περίθαλψή τους κοστίζει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) και δεν διατίθενται για την καλυτέρευση της ζωής των ταλαίπωρων ελλήνων.
Έχει μάλλον αποφασίσει η κυβέρνηση, να μην εμποδίζει την είσοδό τους, οι εξαγγελίες είναι απλά για εσωτερική κατανάλωση, η Ελλάδα έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι, πρέπει να τους υποδεχόμαστε και να τους διευκολύνουμε να εισέρχονται στη χώρα μας. Τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφασίσουν να πάρουν μέτρα; Δε μπορούν να μπουν κανόνες; Να μείνουν όσοι έχουν τις προϋποθέσεις να μείνουν εδώ, ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπόλοιποι να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους και ταυτόχρονα να παρθούν μέτρα στα σύνορα με συνεργασία όλων των αποτρεπτικών μηχανισμών, (Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Λιμενικό).
Σκέφτεστε τι μπορεί να συμβεί αν αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή δεν θα έχουν δουλειά (έστω και την μαύρη εργασία), ειδικά τώρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, πεινάσουν και ξεσηκωθούν, όταν μάλιστα δε ξέρουμε πόσοι βρίσκονται στην Ελλάδα; Τι σκηνές πρόκειται να δούμε στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα; Θα μπορέσει κάποιος να προλάβει τις εξελίξεις; Θα προλάβει η κυβέρνηση να πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις και τα αναγκαία μέτρα;
Φοβάμαι ότι όταν ξυπνήσουμε από τον λήθαργο θα είναι αργά, το συμφέρον και η πρόοδος της χώρας μας δεν μας αφορούν; Πρέπει η Ελλάδα να προστατευθεί από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, να οργανωθεί. Γιατί να γίνεται περίγελως όλης της Ευρώπης; Υπάρχει κράτος; Υπάρχουν υπεύθυνοι πολιτικοί για να αναλάβουν τις ευθύνες; Υπάρχουν πολιτικοί που θα βάλουν το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από τα μικροκομματικά τους συμφέροντα και αντιλήψεις;

1 σχόλιο:

  1. Σχετικά με τους λαθρομετανάστες ακούμε και ζούμε πολλά σε καθημερινή βάση. Η Ελληνική Πολιτεία, κράτος-περιφέρειες-δήμοι, είναι ανίκανη να πάρει οποιοδήποτε μέτρο. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω όποιον υπεύθυνο άρχοντα θεωρεί ότι γνωρλιζει να μας πει ποιό είναι το κόστος διαμονής , σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων αυτών. Οι Έλληνες πολίτες για χρόνια πλήρωναν και πληρώνουν εισφορές για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Τώρα είναι σαν να μην πλήρωσαν ποτέ τίποτα και πληρώνουν επί πλέον. Οι λαθρομετανάστες όμως δεν πληρώνουν τίποτα. Να μας δώσουν τα στοιχεία κόστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.