Ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις στην βρετανική πρεσβεία;

Ιρανοί διαδηλωτές κατέλαβαν χθες για μερικές ώρες δύο κτήρια της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Οι υπάλληλοι χαίρουν άκρας υγείας, αλλά οι καταληψίες προκάλεσαν υλικές ζημιές. Ποιοι είναι οι οργισμένοι διαδηλωτές;

Οι τηλεοπτικές εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου: Ιρανοί φοιτητές, αυτοαποκαλούμενοι, «επαναστάτες φοιτητές» όρμησαν στην βρετανική πρεσβεία και κατέλαβαν δύο κτήρια υπό τα βλέμματα των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας. Λέγεται ότι οι οργισμένοι καταληψίες έκαναν μεγάλες καταστροφές και απέσπασαν «σημαντικά έγγραφα», που
αφορούν στην δράση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στο Ιράν.
Στην ανακοίνωση που διάβασαν στην πρεσβεία οι καταληψίες διακήρυξαν, ότι πρόκειται για «μια αυθόρμητη δράση των προσκείμενων στην επανάσταση φοιτητών και δεν εκτελούν άνωθεν εντολές». Εξυπηρετούν απλώς τα συμφέροντα του ιρανικού λαού, κατέληξε ο εκπρόσωπος των φοιτητών. Λίγο πριν από το διάβασμα της διακήρυξης, ο Μορτέζα Ταλάιε, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Τεχεράνης, χαιρέτισε την κατάληψη της βρετανικής πρεσβείας στην ιστοσελίδα της προσκείμενης στο καθεστώς εφημερίδας Jame Jam χρησιμοποιώντας το ίδιο ακριβώς λεξιλόγιο. Είναι σύμπτωση;
Ποιος κινεί τελικά τα νήματα;
Ιρανοί διαδηλωτές καίνε βρετανική σημαία
Πολιτικοί παρατηρητές στην Τεχεράνη, αλλά και στο εξωτερικό υποστηρίζουν, ότι η όλη επιχείρηση φαίνεται σαν να οργανώθηκε από κρατικές υπηρεσίες.
Ο Ιρανός διεθνολόγος Χαμίντ Ετεμάντ (ψευδώνυμο) καθηγητής σε ιρανικό πανεπιστήμιο εκτιμά, ότι «είναι αδιανόητη μια τέτοια κινητοποίηση χωρίς το πράσινο φως από τις αρχές, διότι παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο».
Ο Πράσινος βουλευτής Ομίντ Μουριπούρ, ιρανικής καταγωγής, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ότι πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση του καθεστώτος. Επισήμανε μάλιστα, ότι στην επίθεση και την κατάληψη των κτηρίων της βρετανικής πρεσβείας αναγνωρίστηκαν άτομα που είχαν δραστηριοποιηθεί κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων πριν από χρόνια.
Ο Ιρανός πολιτικός επιστήμονας Μαχράν Μπαρατί, που ζει στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους κινητοποιήσεις ήταν αναμενόμενες. «Η απόφαση της Βρετανίας να σαμποτάρει την Ιρανική Κεντρική Τράπεζα χτύπησε ένα από τα πιο νευραλγικά κέντρα της ιρανικής οικονομίας. Η ταυτόχρονη διακοπή αγοράς πετρελαίου από την Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ χτύπησε την βασική αρτηρία του ίδιου του καθεστώτος.»
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για εφαρμογή κυρώσεων που αποφάσισαν τα ΗΕ μετά από έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ότι «διαθέτει αξιόπιστες ενδείξεις» που επιβεβαιώνουν τη στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Από την επίθεση στη βρετανική πρεσβεία Ποιος κινεί τελικά τα νήματα; Οι λεγόμενοι «επαναστάτες φοιτητές»; Ιρανοί δημοσιογράφοι που ζουν στη χώρα τους υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια «κεκαλυμμένη κήρυξη πολέμου» και προειδοποιούν, ότι η απάντηση των σκληροπυρηνικών μόλις αρχίζει. Η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alijejad εκτιμά, ότι «οι πιο φανατικοί του ισλαμιστικού συστήματος επιδιώκουν την πρόκληση ενός πολέμου για να εδραιώσουν την εξουσία τους.»
Farhad Payar / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15565732,00.html

Σχόλια