Σύγχρονα πρότυπα..

διάττοντας ο [δiátondas] : (αστρον.) μετέωρο που παρουσιάζεται ξαφνικά στη γήινη ατμόσφαιρα και που, αφού διανύσει με μεγάλη ταχύτητα τον ουρανό σχηματίζοντας μια φωτεινή γραμμή, εξαφανίζεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την εμφάνισή του: Bροχή διαττόντων, ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών διαττόντων. || (ως επίθ.): Έπεσε βροχή από διάττοντες αστέρες. (έκφρ.) (εμφανίστηκε / έλαμψε / πέρασε κτλ. σαν) ~ αστέρας,για κπ. του οποίου η ξαφνική δόξα ή προβολή κράτησε ελάχιστα και έσβησε χωρίς να αφήσει ίχνη.
Λάμψη, αναγνώριση, πλούτος, φήμη……αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διέπουν τα σημερινά πρότυπα – είδωλα.
Χαρακτηριστικά εφήμερα, πρόσκαιρα και ανούσια, τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από ότι η λάμψη ενός διάττοντα αστέρα.
Είναι όμως απορίας άξιο πως στη χώρα με τεράστιο ιστορικό πλούτο σε όλους τους τομείς (πνευματικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό) ΔΕΝ προβάλλονται φιλόσοφοι, επιστήμονες, διανοητές, κ.λ.π. Η απάντηση είναι απλή….
Στη σημερινή εποχή κυριαρχεί ο εύκολος πλουτισμός και όχι η κοπιώδης προκοπή, η πρόσκαιρη λάμψη και όχι η αναγνώριση, η ματαιοδοξία και όχι η ευγενής φιλοδοξία, ο συμβιβασμός και όχι η γενναιότητα, αυτές είναι οι κυρίαρχες αξίες της κοινωνίας μας.
Όποιος προσπαθεί να καταξιωθεί κοινωνικά ακολουθώντας και τηρώντας αρχές -ηθικές αξίες, τις περισσότερες φορές βάλλεται και λοιδορείται, οπότε είναι αδύνατον να αναδειχθεί ως πρότυπο.
Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο, όταν δεν έχουμε τη δύναμη να αρνηθούμε το εύκολο και να επιλέξουμε το δύσκολο, να δεχθούμε την αλήθεια και να απορρίψουμε τη κολακεία, να προτιμήσουμε την πνευματική καλλιέργεια από την σωματική εκγύμναση – καλλωπισμό, ξεχνώντας την αρχαία ρήση “νους υγιής εν σώματι υγιή”.
Στην εποχή μας συντελείται ανατροπή στην ιεράρχηση των κοινωνικών αξιών και αποδόμηση των ηθών. Οι σύγχρονες αξίες και επιδιώξεις έχουν περιορισθεί στον εύκολο και άκοπο πλουτισμό, την άμεση και με οιοδήποτε κόστος αναρρίχηση σε θέσεις εξουσίας και δύναμης, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό στην παραβίαση των κανόνων ηθικής.
Όταν μια κοινωνία προωθεί τέτοιου είδους πρότυπα, παραμένει στάσιμη ηθικά, πνευματικά και πολιτισμικά. Το παρήγορο είναι ότι τα πραγματικά πρότυπα είναι υπαρκτά…και απλώς περιμένουν την αναγνώριση…χωρίς να την επιδιώκουν.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα άστρα διακρίνονται σε δυο κατηγορίες τα αυτόφωτα ..και τα ετερόφωτα με ότι αυτό συνεπάγεται.
“Το γαρ ευ πράττειν παρά την αξίαν, αφορμήν του κακώς φρονείν τοις ανοήτοις γίγνεται”——– το να πετυχαίνεις χωρίς να το αξίζεις, ωθεί τους ανόητους να σκέφτονται άσχημα………………………Δημοσθένης

Σχόλια