Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

Αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας τα greeklish ,λένε οι χρήστες του διαδικτύου


Κινητά τηλέφωνα και Social Media είναι τα μέσα όπου κυρίως χρησιμοποιούνται τα greeklish
 
«Η  ευκολία σκοτώνει τη γλώσσα». Αυτό θα μπορούσε να είναι το απόσταγμα της διαδικτυακής έρευνας της “To the Point” που πραγματοποιήθηκε από 15 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου ανάμεσα στα μέλη της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.i-point.gr (132 άτομα , 18 έως 44 ετών) .
Ενώ το 84% δηλώνει ...
πως η χρήση των λεγόμενων greeklish αλλοιώνει την ελληνική γλώσσα (μόλις το 8% πιστεύει το αντίθετο), το 46% τα χρησιμοποιεί σε ένα τουλάχιστον μέσο . Το 52% πάντως, αποφεύγει να το χρησιμοποιήσει είτε στον υπολογιστή του είτε στα κινητά τηλέφωνα είτε τέλος σε smartphone.
Οι λόγοι «ευκολίας» είναι αυτοί που οδηγούν όσους χρησιμοποιούν τα greeklish , να ενδίδουν στην εγκατάλειψη του ελληνικού αλφάβητου: Η ευκολία και η ταχύτητα με 78% σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση πως δεν μπορείς να κριθείς για την ορθογραφία σου (60%) είναι αυτά που επικαλούνται οι ερωτώμενοι ως βασικές αιτίες για την αρκετά εκτεταμένη χρήση των , κατά τα άλλα, μη αποδεκτών λατινικών χαρακτήρων στις ελληνικές λέξεις. Μόλις το 10% επικαλείται την ανάγκη (ορισμένα πληκτρολόγια δεν έχουν ελληνικά γράμματα) ενώ δεν είναι λίγοι (38%) που πιστεύουν πως τείνει να γίνει μόδα, κυρίως μεταξύ των νέων. (Η ερώτηση έδινε τη δυνατότητα των 2 επιλογών).
Τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα (63%) και η  επικοινωνία μέσω των Social Media με χρήση πληκτρολογίου υπολογιστή  (61%) είναι οι «πρωταθλητές» των μέσων , όπου χρησιμοποιούνται τα greeklish.
Ακολουθούν  ορισμένα ευρήματα της έρευνας που  διεξήχθη στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα  www.i-point.gr .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.