Αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας τα greeklish ,λένε οι χρήστες του διαδικτύου


Κινητά τηλέφωνα και Social Media είναι τα μέσα όπου κυρίως χρησιμοποιούνται τα greeklish
 
«Η  ευκολία σκοτώνει τη γλώσσα». Αυτό θα μπορούσε να είναι το απόσταγμα της διαδικτυακής έρευνας της “To the Point” που πραγματοποιήθηκε από 15 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου ανάμεσα στα μέλη της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας www.i-point.gr (132 άτομα , 18 έως 44 ετών) .
Ενώ το 84% δηλώνει ...
πως η χρήση των λεγόμενων greeklish αλλοιώνει την ελληνική γλώσσα (μόλις το 8% πιστεύει το αντίθετο), το 46% τα χρησιμοποιεί σε ένα τουλάχιστον μέσο . Το 52% πάντως, αποφεύγει να το χρησιμοποιήσει είτε στον υπολογιστή του είτε στα κινητά τηλέφωνα είτε τέλος σε smartphone.
Οι λόγοι «ευκολίας» είναι αυτοί που οδηγούν όσους χρησιμοποιούν τα greeklish , να ενδίδουν στην εγκατάλειψη του ελληνικού αλφάβητου: Η ευκολία και η ταχύτητα με 78% σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση πως δεν μπορείς να κριθείς για την ορθογραφία σου (60%) είναι αυτά που επικαλούνται οι ερωτώμενοι ως βασικές αιτίες για την αρκετά εκτεταμένη χρήση των , κατά τα άλλα, μη αποδεκτών λατινικών χαρακτήρων στις ελληνικές λέξεις. Μόλις το 10% επικαλείται την ανάγκη (ορισμένα πληκτρολόγια δεν έχουν ελληνικά γράμματα) ενώ δεν είναι λίγοι (38%) που πιστεύουν πως τείνει να γίνει μόδα, κυρίως μεταξύ των νέων. (Η ερώτηση έδινε τη δυνατότητα των 2 επιλογών).
Τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα (63%) και η  επικοινωνία μέσω των Social Media με χρήση πληκτρολογίου υπολογιστή  (61%) είναι οι «πρωταθλητές» των μέσων , όπου χρησιμοποιούνται τα greeklish.
Ακολουθούν  ορισμένα ευρήματα της έρευνας που  διεξήχθη στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα  www.i-point.gr .
 

Σχόλια