ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ στο ΒΗΜΑ FM : Όχι Εκλογές με λίστα - "κούρεμα" βουλευτών

Σημεία Συνέντευξης του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ,
Βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
Στο Ρ/Φ Σταθμό ΒΗΜΑ FM
Δημοσιογράφος: Δημήτρης Τάκης
 Βουλευτικά «προνόμια»
«Οι βουλευτές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συμβάλλει -και δικαίως, γιατί πρέπει να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα- περισσότερο από κάθε άλλο πολίτη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με γενναίες περικοπές της αποζημίωσής τους. Από το γραφείο του Προέδρου της βουλής έχει δοθεί αναλυτική κατάσταση. Εάν, βεβαίως χρειάζεται περαιτέρω εξορθολογισμός, καλώς να γίνει. Πιστεύω, όμως, ότι θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα από τη βουλή στο σύνολό της και όχι με μεμονωμένες κινήσεις βουλευτών ή κομμάτων, που μέσα στο κλίμα λαϊκισμού που ζούμε, μπορούν να κατηγορηθούν για εύκολο εντυπωσιασμό ή ψηφοθηρία.

«Κούρεμα» του αριθμού των βουλευτών
Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους ή βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, η βουλή οφείλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα, έστω σε επίπεδο συμβολισμού. Εδώ καιρό έχω μιλήσει για μείωση του αριθμού των βουλευτών. Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα «κούρεμα» του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Οι 200 όμως, που θα είναι στην επόμενη βουλή -και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, γιατί δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών-, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πολιτεύονται αξιοπρεπώς και με ίσους όρους. Αλλιώς φοβούμαι ότι όλη αυτή η συζήτηση περί προνομίων κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια βουλή που θα γίνει προνομιακός χώρος για πλουσίους, για γόνους και πρόθυμα φερέφωνα οικονομικών συμφερόντων. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε σε αυτό».
Σενάρια εκλογών με λίστα
«Έχω γίνει και εγώ μάρτυρας συζητήσεων για την επαναφορά της λίστας και κοινωνός του προβληματισμού αρκετών συναδέλφων στους διαδρόμους της βουλής. Βεβαίως, η επιχειρηματολογία υπέρ της λίστας δεν είναι έωλη, διότι έτσι θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων, μείωση των εκλογικών δαπανών. Φοβούμαι όμως ότι μπορεί να έχει αντίθετη ανάγνωση από τους πολίτες. Υπάρχει τέτοια οργή και τόσος θυμός στον κόσμο που η επαναφορά της λίστας μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα κάποιοι να παρακάμψουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό μπορεί να κάνει ακόμα πιο έκρυθμη την κατάσταση. Ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες οι πολίτες δικαιούνται να επιλέξουν όχι μόνο κυβέρνηση, αλλά και ποιοι πολιτικοί θα τους εκπροσωπούν. Να επιλέξουν ποιοι διαχειρίστηκαν με σεβασμό το δημόσιο χρήμα και ποιοι όχι, ποιοι προκάλεσαν με τον τρόπο ζωής τους και ποιοι όχι, ποιοι σε τελική ανάλυση είναι ικανοί να τους εκπροσωπήσουν. Άλλωστε, στη χώρα μας δεν υπάρχει στα πολιτικά κόμματα αυτή η κουλτούρα της λίστας. Η προηγούμενη εμπειρία του ’85, δείχνει ότι ήταν καθαρά ένα αρχηγικό προνόμιο».
Εκλογές με διαδικασίες fast track
«Εκείνο στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι να έχουμε εκλογές με διαδικασίες fast track. Στο μικρότερο αναγκαίο χρονικό διάστημα η προεκλογική περίοδος και «σώσε λεβέντη μου το χορό», γρήγορες εκλογές χωρίς μεγάλες εκλογικές δαπάνες».

Σχόλια