Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Όροι χρήσης στο facebook του Συνηγόρου του Πολίτη


Εδώ και μερικούς μήνες, ο Συνήγορος του Πολίτη απέκτησε μια ιστοσελίδα στο facebook (εδώ). Οι χειριστές του account μας καλούσαν να διαδώσουμε τη σελίδα σε υπόλοιπους φίλους. Παράλληλα, ορισμένοι από εμάς υποβάλαμε κάποια ερωτήματα, στα οποία ουδέποτε λάβαμε απαντήσεις από τη διαχείριση της ιστοσελίδας.
Σήμερα, προστέθηκε το παρακάτω κείμενο στη σελίδα:
Disclaimer-Όροι Χρήσης:

Αυτή η σελίδα προβάλλει το έργο της ανεξάρτητης αρχής "Συνήγορος του Πολίτη" και ενημερώνει για τις πρόσφατες δραστηριότητές της.
Η κριτική και τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα – ο Συνήγορος του Πολίτη τα διαβάζει, δυστυχώς όμως δεν έχει τη δυνατότητα να απαντά.
Κάτι τέτοιο θα δέσμευε πόρους και μέσα απαραίτητα για την εκτέλεση της βασικής αποστολής του που είναι η διερεύνηση καταγγελιών πολιτών.
Σχόλια, πάντως, τα οποία είναι υβριστικά, ρατσιστικά ή προσβλητικά θα διαγράφονται.
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αναφορές και αιτήματα προς τον Συνήγορο του Πολίτη, είτε ταχυδρομικώς είτε αυτοπροσώπως στη διεύθυνση Χατζηγιάννη Μέξη 5, 11528 Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2107289600 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας
www.synigoros.gr
.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας και σας παρακαλούμε να διαδώσετε τη σελίδα του Συνηγόρου του Πολίτη στο Facebook και στους φίλους σας.
Συνεπώς, ο Συνήγορος του Πολίτη επέλεξε μεν να εκφραστεί μέσα από ένα διαδραστικό μέσο, αλλά δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις απαιτήσεις της διάδρασης, δηλαδή δεν μπορεί να απαντά. Επομένως, περιορίζεται να αναπαράγει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του, σε ένα μέσο web 2.0, χωρίς να είναι σε θέση να το χρησιμοποιεί σύμφωνα με τον προορισμό του. Η αιτιολογία είναι πως, αν ανταποκρινόταν στα ερωτήματα, θα τον αποσπούσε από την βασική αποστολή του που είναι η διερεύνηση καταγγελιών πολιτών.
Η αιτιολογία δεν είναι ιδιαίτερα πειστική. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της ανεξάρτητης αρχής (βλ. εδώ), πέρα από τα τμήματα της υπηρεσίας που απασχολούν το επιστημονικό προσωπικό που ασχολείται με τις αναφορές των πολιτών, υπάρχει κι ένα "Τμήμα Επικοινωνίας". Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του 2010 (βλ. εδώ, σελ. 174), στο Τμήμα Επικοινωνίας απασχολούνται τέσσερις εργαζόμενοι (από τους 201 συνολικά εργαζόμενους στην ανεξάρτητη αρχή - αριθμός ούτως ή άλλως εξωφρενικός σε σχέση με τον αριθμό εργαζομένων σε ομόλογες αρχές άλλων χωρών). Όπως μπορεί καθένας να υποθέσει, οι αρμοδιότητες των εν λόγω εργαζομένων του Τμήματος Επικοινωνίας δεν περιλαμβάνουν και την "διερεύνηση καταγγελιών των πολιτών", βασική αποστολή που επικαλείται το disclaimer. Αντιθέτως, στην ιστοσελίδα της Αρχής αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επικοινωνίας περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
Οργανώνει την επικοινωνία με τους πολίτες, με τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και με τα μέσα ενημέρωσης, διοργανώνει συναντήσεις και συνέδρια. Το τμήμα αυτό είναι υπεύθυνο επίσης για το Κέντρο Δημόσιας Επικοινωνίας & Τύπου και τη δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων της ανεξάρτητης αρχής.
Σύμφωνα εξάλλου με το άρθρο 11 παρ. 6 του π.δ. 273/1999 (Κανονισμός Λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη):
Το Τμήμα Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων έχει αρμοδιότητα:
α) Την οργάνωση της επικοινωνίας της Αρχής με τους πολίτες, τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα Μ.Μ.Ε.
β) Τη λειτουργία Βιβλιοθήκης,
γ) Την οργάνωση των διεθνών σχέσεων της Αρχής.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του το Τμήμα Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων φροντίζει για την έκδοση ενημερωτικών εντύπων, καταχωρήσεων στα ΜΜΕ, διοργανώνει συναντήσεις και συνέδρια και φροντίζει για τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Αρχής σε αντίστοιχα σε εθνικό καί διεθνές επίπεδο. Το Τμήμα καταρτίζει επίσης το ειδικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα της παρ. 3 του άρθρου 2 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.
Επομένως, οι "Όροι χρήσης - disclaimer" που έχουν αναρτήθεί στο facebook δεν φαίνεται να συμφωνoύν με την καταστατική δομή αλλά και τον Κανονισμό Λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής. 

http://elawyer.blogspot.com/2011/10/facebook.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.