"Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία", το νέο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού

Το νέο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού “Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία” (εκδόσεις Πατάκη) είναι μια ακριβής, διεισδυτική και ευκολοδιάβαστη αφήγηση για τις ρίζες, τα χαρακτηριστικά, τις πτυχές και τις προοπτικές της κρίσης. Προσφέρει καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τις αιτίες που ανατρέπουν τις σταθερές του βίου εκατομμυρίων Ελλήνων.Η κρίση χρέους σηματοδοτεί την κατάρρευση ενός μοντέλου πλασματικής ανάπτυξης, το οποίο, όπως εξελίχθηκε, είχε ως χαρακτηριστικά του την

κλεπτοκρατία, τη σπατάλη, τον ανορθολογισμό, τον παρασιτισμό, την αυθαιρεσία και την ατιμωρησία. Μαζί μ’ αυτό το μοντέλο καταρρέει και το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην άρχουσα τάξη και στα μικρομεσαία στρώματα, το οποίο αποτέλεσε το υπόβαθρο αυτού του μοντέλου.
Εκτός από την ιθαγενή πτυχή της κρίσης, όμως, υπάρχει και η ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, όπως ισχυριζόταν το ευρωπαϊκό ιερατείο. Είναι ο πιο αδύναμος κρίκος μιας όχι και τόσο στέρεας αλυσίδας. Το ευρώ απειλείται από τη συστημική κρίση του.
Η Ελλάδα έχει σήμερα μετατραπεί σε πειραματόζωο. Είναι η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ, όπου εφαρμόζεται η θεραπεί-σοκ και επιχειρείται η αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου. Από την έκβαση του πειράματος θα κριθεί το μέλλον όχι μόνο των κοινωνιών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και των κοινωνιών του ευρωπαϊκού πυρήνα.
Το βιβλίο έχει αρθρωθεί στα εξής επτά μέρη:
• Ο κύκλος της μεταπολίτευσης
• Η βαριά σκιά της κλεπτοκρατίας
• Το ανομολόγητο κοινωνικό συμβόλαιο
• Ο πρόδρομος Δεκέμβρης
• Το πορτρέτο του καπετάνιου
• Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης
• Μνημόνιο και χρεοκοπία
Σ’ αυτά, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας ανιχνεύει τους παράγοντες που κυοφόρησαν την κρίση, αναλύει και την ιθαγενή και την ευρωπαϊκή πτυχή της ελληνικής κρίσης, απαντά σε καίρια ερωτήματα (όπως π.χ. εάν υπήρχε άλλος δρόμος το 2009), αποδομεί το δίλημμα “Μνημόνιο ή χρεοκοπία”, αξιολογεί με αριθμούς τη θεραπεία-σοκ, δίνει απαντήσεις για το “κούρεμα” του χρέους και εκτιμά τις επιπτώσεις από την απονομιμοποίηση της εξουσίας. Τέλος, διερευνά τα σενάρια για τη συντεταγμένη ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, για την παραμονή ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σχόλια