Ογκώδη απεργιακά συλλαλητήρια οργής και χημικός πόλεμος

Επίθεση ΜΑΤ με δακρυγόνα, τραυματίες στο μετρό
Με 3 ογκωδέστατες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες προς τη Βουλή, απάντησαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές, μαθητές και απλοί πολίτες στα αβάσταχτα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης. Για περισσότερο από μία ώρα η Σταδίου και η Πανεπιστημίου είχαν ξεχειλίσει από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, δημιουργώντας την μαζικότερη κινητοποίηση των τελευταίων μηνών. Αστυνομικοί και χημικά έφτασαν μέχρι το μετρό όπου η κατάσταση ήταν αποπνικτική και βίαιη, αφήνοντας πίσω της τραυματίες. 

ο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε μαζικότατα στην Ομόνοια στις 10.30 το πρωί και έκαναν πορεία μέχρι μέχρι το Σύνταγμα όπου παρέμειναν εκεί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, ενω στη συνέχεια κατευθύνθηκαν ξανά προς την Ομόνοια.
Με μεγάλη συμμετοχή των απεργών δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας των νέων οικονομικών μέτρων εναντίων τους, πραγματοποιήθηκε και το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, το οποίο ξεκίνησε στις 11 το πρωί από την πλατεία Κλαυθμώνος. Μετά τις ομιλίες που έγιναν στην απεργιακή συγκέντρωση, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και μαθητές συγκεντρωνόντουσαν στα προπύλαια και ξεκινούσαν και εκείνοι την μαζική πορεία τους προς τη Βουλή.
Οι 3 διαφορετικές συγκεντρώσεις έγιναν μία έξω από τη Βουλή, καταλαμβάνοντας όλη την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος ενθουσιώδης και ταυτόχρονα οργισμένος, διαδήλωνε με πάθος κατά της σκληρότατης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στη 1 περίπου το μεσημέρι, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με την αστυνομία η οποία έκανε χρήση χημικών για να απωθήσει μαθητές στο ύψος των λουλουδάδικων, οι οποίοι διαδήλωναν απολύτων ειρηνικά. Στη συνέχεια νεαροί πέταξαν μπουκάλια με νερό εναντίον της αστυνομίας στη συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας, και τα ΜΑΤ απάντησαν με ρίψεις χημικών.  
Τα επεισόδια γενικεύθηκαν όταν δυνάμεις των ΜΑΤ "εισέβαλαν" μέσα στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, πετώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, Στο ίδιο σημείο νωρίτερα εκτοξεύτηκε μία μολότωφ. Συνταξιούχοι, μαθητές και χιλιάδες πολίτες, ανέπνεαν σωρηδόν χημικά, τα οποία πετούσαν οι αστυνομικοί συνεχόμενα, μέχρι και στην είσοδο του μετρό. Η κατάσταση στους χώρους του μετρό ήταν αποπνικτική, όπου το κυνηγητό με τους αστυνομικούς συνεχίστηκε, αφήνοντας πίσω του δύο τραυματίες.
Γύρω στις 3 το μεσημέρι, μερικές δεκάδες νεαρών συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή παίζοντας πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ. Η κυκλοφορία διεξάγονταν κανονικά, αφού οι συγκεντρωμένοι περίμεναν να ανάψει κόκκινο φανάρι για να πετάξουν πέτρες προς τα ΜΑΤ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει όλα τα πεζοδρόμια γύρω από τη Βουλή.
Από το μένος των δυνάμεων των ΜΑΤ δεν γλίτωσαν και οι δημοσιογράφοι που προσπαθούσαν να καλύψουν τα γεγονότα και δέχτηκαν αναίτια και βίαιη επίθεση στην πλατεία Συντάγματος. Η ΕΛ.ΑΣ. διέταξε έρευνα προκειμένου να εξετασθούν οι καταγγελίες.
Στις 6 σήμερα το απόγευμα ορίστηκε από πρωτοβάθμια επαγγελματικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, απάντηση στην σημερινή καταστολή των κινητοποιήσεων.
Νωρίς το απόγευμα τα μικροεπεισόδια συνεχίστηκαν στα Εξάρχεια, όπου η αστυνομία πέταξε χημικά στην οδό Μπενάκη και συνέλαβε 3 άτομα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μέχρι το απόγευμα ότι είχαν γίνει 15 προσαγωγές, μεταξύ αυτών 10 συλλήψεις ενώ 2 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Παρέλυσε η χώρα
Στο πλαίσιο της απεργίας δεν λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες, εφορίες, ΔΕΚΟ και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επίσης στην απεργία συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι οποίοι αντιδρούν στην εργασιακή εφεδρεία, στις μειώσεις των αποδοχών τους και των συντάξεων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει με στάσεις εργασίας στις 13 Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 και με 24ωρη απεργία στις 19 Οκτωβρίου.
Στη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ από τα καθήκοντά τους απέχουν και οι δικηγόροι της Αθήνας και του Πειραιά.
Ακόμη στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ)και η Ένωση Λιμενεργατών.
Και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ κλειστά θα είναι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.
Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Το μετρό θα κινηθεί κανονικά όλη την ημέρα - μέχρι το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.
Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κινηθούν κανονικά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Τα τρόλεϊ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Κανονικά θα κινηθεί στην ουσία και το τραμ, αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μίας ώρας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 6 το πρωί. Τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, έπειτα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, όπως τόνιζαν οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που επιθυμεί να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για να πάρει μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο και την πορεία προς τη Βουλή.
Κλειστός είναι και ο ελληνικός εναέριος χώρος, εξαιτίας της απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.
Η Olympic Air και η Aegean Airlines ανακοίνωσαν ότι εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία, ματαιώνονται την Τετάρτη όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Επίσης τροποποιούνται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης πτήσεων της Τρίτης και της Πέμπτης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τροποποιήσεις των πτήσεων δείτε εδώ για την Aegean και εδώ για την Olympic Air

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315550

Σχόλια