Οι απόστρατοι στη Βουλή! Τι πρότειναν για τις συντάξεις, τι είπαν βουλευτές.


Να μην μειωθούν οι συντάξεις των στρατιωτικών κάτω των 55 ετών, αλλά να μπει πλαφόν από εδώ και στο εξής σε όσους αποστρατευτούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, πρότεινε ο πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Κληθείς να δώσει εξηγήσεις στις «απορίες» βουλευτών, ο Π. Μαυροδόπουλος ζήτησε να ληφθούν υπ' όψιν οι σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες υπηρετούν και όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν ως απόστρατοι. Εφερε ως παράδειγμα συνταγματάρχη, που αποχώρησε έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας και αναγκάζεται να συντηρεί τρία σπίτια: Εκείνο στο οποίο μένει ο ίδιος λόγω μετάθεσης και των παιδιών του, 22 και 23 χρονών που σπουδάζουν. «Εφυγε σε ηλικία 51 ετών, είχε ακαθάριστα σύνταξη 1.900 ευρώ, με τις κρατήσεις 1.540 ευρώ και τώρα είναι ζήτημα εάν θα παίρνει 1.240 ευρώ. Αντε να ζήσει», είπε ο πρόεδρος των αποστράτων.

      Στην εισαγωγική του ομιλία ο Π. Μαυροδόπουλος επεσήμανε ότι πλήττονται ιδιαίτερα οι χειριστές στα μαχητικά αεροσκάφη, οι πιλότοι στην αεροπορία στρατού και στις ειδικές δυνάμεις. «Να λάβετε υπ' όψιν ότι έχουν πληρώσει τα χρήματα. Δεν βγάλαμε δελτία τύπου όταν μας κόψανε το δώρο. Αλλά τώρα με αυτό τον τρόπο τιμωρούνται όλοι. Και επηρεάζει και το ηθικό των εν ενεργεία συναδέλφων», είπε. «Συνάδελφοι των 45-48 ετών, με παιδιά, ενοίκιο και δάνειο θα έχουν συντάξεις των 1.000 ευρώ», προσέθεσε.
Αναλυτικά, οι ερωτήσεις των βουλευτών και οι απαντήσεις του προέδρου της ΕΑΑΣ:

      • Ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) αναγνώρισε ότι οι στρατιωτικοί εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά έθεσε θέμα για όσους αποχωρούν από το στρατό προτού συμπληρώσουν 35 χρόνια υπηρεσίας. «Λέτε ότι ο νόμος του επέτρεπε να φύγει όντας σε μικρή ηλικία» και έφερε ένα δικό του παράδειγμα. Ενός νέου ανθρώπου, που εργαζόμενος στις Ενοπλες Δυνάμεις, απέκτησε τεχνογνωσία, γνωριμίες και κοινωνικό στάτους. Και αφού απεχώρησε «εργάζεται χωρίς να το δηλώνει», είπε αναφερόμενος σε μαύρη εργασία αποστράτων. Εθεσε θέμα παράλληλα ανταποδοτικότητας των εισφορών στις συντάξεις των αποστράτων, λέγοντας ότι εκείνος που αποχωρεί νωρίς επιβαρρύνει περισσότερο το ταμείο σε βάρος των συναδέλφων του. «Να μπει πλαφόν» στην ηλικία για τις συντάξεις αλλά από εδώ και στο εξής, απάντησε ο πρόεδρος των αποστράτων.

      • Ο Νίκος Λέγκας (Ν.Δ.) κάλεσε τους συναδέλφους του να μην κάνουν γενικεύσεις. Πώς κατηγοριοποιούνται όσοι επηρεάζονται από τη ρύθμιση, ρώτησε. Ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ απάντησε με το παράδειγμα του συνταγματάρχη που αποχωρεί επειδή δεν μπορεί να συντηρήσει τρία σπίτια και τις σπουδές των παιδιών του.

      • «Να ενημερώσετε τα μέλη σας ότι προσωπικά δεν είχα αντίρρηση να κληθείτε εδώ», έσπευσε να προλογίσει ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Απλώς αρχικά δεν είσασταν στον κατάλογο. Συμμερίζομαι και καταλαβαίνω τα προβλήματα περικοπών στις συντάξεις», προσέθεσε και αμέσως βγήκε στην επίθεση. «Ζητάτε να εξαιρεθείτε από τις περικοπές ή θεωρείτε λάθος τις περικοπές για τους συνταξιούχους. Και ακόμη: Στη γραπτή σας τοποθέτηση αναφέρετε ότι η δημιουργία ενός γραφείου διαλύει την πειθαρχεία στο στράτευμα. Ο ίδιος μαζί με άλλους μπήκατε στο υπουργείο Αμυνας σε διαδήλωση. Εάν το πρώτο καταλύει την πειθαρχεία, το δεύτερο την ενισχύει; Εάν έμπαιναν εκπρόσωποι συνδικάτων με κόκκινα πανό θα λέγατε τα ίδια;»
      «Στη διαδήλωση συμμετείχαν 11 φορείς», απάντησε ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ. Οπως είπε, είχαν ενημερώσει όλους να μην γίνει τίποτα που θα προσβάλλει την αξιοπρέπεια των αποστράτων. Ηταν, είπε, γύρω στα 1800 με 2000 άτομα, «κάποιοι ήθελαν να εισβάλουν μέσα για να δώσουν το ψήφισμα». Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος ενημέρωσε για την έκρυθμη κατάσταση το υπασπιστήριο του αρχηγού ΓΕΣ, χωρίς να λάβει απάντηση επί 20 λεπτά της ώρας. «Ενας από αυτούς που μπήκε μέσα έχει παιδί με αιμοκάθαρση, είναι σε απόγνωση. Δεν έχει λεφτά να πληρώσει, ήταν και άλλοι πέντε-έξι θερμόαιμοι. Εκανα αγώνα να μην μπουν μέσα και το καταδικάζω.Δεν κάναμε καμία βιαιοπραγία, τίποτα το αναρχικό», κατέληξε. Και κάλεσε από του βήματος να μην τιμωρηθούν ο ταγματάρχης και οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Πενταγώνου. Αποκάλυψε δε, ότι ο αρχηγός ΓΕΣ κάποια στιγμή του είπε: «Τι είναι αυτά τα πράγματα. Εμείς δεν φέραμε ΜΑΤ γιατί είστε απόστρατοι...».

      • Ο Χρ. Μαγκούφης (ΠΑΣΟΚ) αναφέρθηκε στον πατέρα του που πολέμησε, πήρε μετάλλιο ανδρείας και μια θέση εργασίας σε εργοστάσιο. «Από την πατρίδα δεν περίμενε τίποτα, ήταν διαχρονικά πατριώτης», είπε και κάλεσε τους απόστρατους να στηρίξουν τη χώρα τώρα στα δύσκολα. «Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Υπάρχουν αεροπόροι 40 ετών συνταξιούχοι. Με 20 χρόνια εργασίας 40 χρόνια σύνταξης. Πώς θα το μεταφράσουμε σε μια λογική περί δικαίου αισθήματος στους άλλους εργαζόμενους; Είναι ζητήματα που πρέπει να δούμε. Καταθέσετε πιο συγκεκριμένες προτάσεις», είπε. «Και ο δικός πατέρας πολέμησε» απάντησε ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ. «Στα 20 χρόνια υπηρεσίας η σύνταξη είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ. Δεν είναι όλοι στρατηγοί, παρά ένα 5-10%», συμπλήρωσε.

      • Ο Θαν. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) ζήτησε να μάθει ποιος είναι ο μισθός του πιλότου για να τον αντιπαραβάλλει, όπως είπε, με αυτόν των οδηγών στις αστικές συγκοινωνίες «που διόριζε τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ». «Μέχρι 62 ετών έχουμε φάκελο “Γ” και μπορεί να κληθούμε να υπηρετήσουμε σε μονάδες. Θα πολεμήσουμε και χωρίς λεφτά, είμαστε όλοι πατριώτες» ήταν η απάντηση.

      • «Υπάρχει ομίχλη», διαπίστωσε ο Χρ. Ζώης (ΝΔ). «Οι στρατιωτικοί μόλις εθίγισαν στα οικονομικά τους εισέβαλαν στο υπουργείο Αμυνας», ρώτησε. «Σε τι αφορά η αντίδρασή σας, είναι οριζόντια περικοπή ή επιπρόσθετη συγκεκριμένη ποινή» συμπλήρωσε. «Δεν ήταν εισβολή» ήταν η κατηγορηματική απάντηση σε έντονο ύφος.

      • Ο Μ.Βορίδης (ΛΑΟΣ) σημείωσε ότι από την έκθεση του γενικού λογιστηρίου προκύπτει ότι η συνολική εξοικονόμιση είναι 170 εκατ. ευρώ και ρώτησε πόσα αντιστοιχούν στους στρατιωτικούς. «Για το θέμα θα θέσουμε ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας» προανήγγηλε ο βουλευτής.

      • Ο Γ. Αμοιρίδης (ΠΑΣΟΚ) αναρωτήθηκε, με αφορμή όπως είπε την τοποθέτηση του Μ. Βορίδη, εάν κάποιοι πλειοδοτούν στην αίθουσα καλώντας κάθε φορέα να μην πληρώσει. Και σημείωσε ότι όταν προηγουμένως είχε κληθεί η ένωση αναπήρων για το ίδιο θέμα, μίλησαν πέντε βουλευτές «και εδώ 100». Τι γίνετε σε άλλες χώρες της Ε.Ε. για τους απόστρατους, λαμβάνουν οι συνταξιούχοι απόστρατοι και επίδομα παραμεθορίου επειδή μένουν εκεί, ρώτησε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ δήλωσε ότι δεν είναι πρόχειρος να απαντήσει για το τι ισχύει σε άλλες χώρες, επικαλέστηκε όμως την υπηρεσία του στην Αμερική για να πει ότι εκεί υπογράφεται 20ετές συμβόλαιο με τους εφέδρους με πολύ καλούς μισθούς.Διέψευσε, τέλος, ότι οι συνταξιούχοι απόστρατοι λαμβάνουν επίδομα παραμεθορίου, πλην εκείνου που ισχύει και για άλλους συνταξιούχους πολίτες που κατοικούν σε τέτοιες περιοχές.

Σχόλια

  1. Δύο επισημάνσεις.
    - Η εκπροσώπηση των αποστράτων δεν ήταν αυτή που έπρεπε και ο εκπρόσωπος εμφανίστηκε απροετοίμαστος, αφήνοντας να διαφανεί ότι, δεν αφορούν τον ίδιο, τα διαλαμβανόμενα στο νομοσχέδιο.
    - Το γεγονός ότι έγιναν τόσα ερωτήματα, πολλά από τα οποία αφορούσαν θεσμικά, διαδικαστικά και νομικά ζητήματα, δείχνει ότι το νομοσχέδιο έγινε στο πόδι χωρίς καμιά μελέτη.
    Απορία προκαλεί το γεγονός ότι και ορισμένοι Βουλευτές, που απολαμβάνουν υψηλές αποδοχές, αντιμετωπίζουν τόσο επιφανειακά τα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.