Ηταν κάποτε (οι) τσολιάδες

Εδωσαν όρκο να φυλάνε τον Αγνωστο Στρατιώτη και παραμένουν πιστοί στις εντολές της πατρίδας. Αν και έχουν... κρεμάσει τις φουστανέλες τους, πάντα βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Πρόκειται για τον Σύλλογο Ευζώνων, τους αγέρωχους τσολιάδες, οι οποίοι είναι υπερήφανοι που υπηρέτησαν στην Προεδρική Φρουρά.

Ο Σύλλογος των παλαίμαχων ευζώνων αριθμεί 1.200 μέλη. «Αν και υπηρέτησα σε μια πολιτικά ταραγμένη περίοδο, διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις, γιατί στον Στρατό απέκτησα μόνο φίλους» μας λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ευζώνων Ανδρέας Κακαλέτρης, ο οποίος ήταν στην Προεδρική Φρουρά το 1970.

Οπως μας υπενθυμίζει, οι εύζωνες θεωρούνταν το καμάρι του Ελληνικού Στρατού: «Είναι οι εκλεκτότεροι, οι ψηλότεροι και οι… ομορφότεροι κάθε σειράς. Ψηλός, με ίσιο το κορμί, λεβέντης, κυπαρίσσι και με πολλές αρετές τον προίκισε η Φύση» λέει με χιούμορ.

Αν και έχουν περάσει τριάντα τέσσερα χρόνια από την περίοδο που φυλούσε σκοπιές μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο 59χρονος Παντελής Μπαλάφας, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος, αναπολεί τις στιγμές που πέρασε στο στράτευμα, παράλληλα όμως νιώθει θλίψη και οργή για τις εικόνες που έκαναν πρόσφατα τον γύρο του κόσμου.

«Υπηρέτησα το 1977-1978 στην Προεδρική Φρουρά, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Καραμανλής και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Τσάτσος. Ημουν στην 118 σειρά (σ.σ.: αρίθμηση που κρατούν οι στρατιώτες). Θυμάμαι με πόσο ενθουσιασμό περίμενα να πάρω την άδειά μου για να ανέβω στη Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Τότε πολλοί δεν γνώριζαν τι είναι οι εύζωνες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πώς νιώθαμε όταν μας έβλεπαν με τα οπλόσημα και τα σιρίτια» λέει και συμπληρώνει:

«Σήμερα με στενοχωρεί να βλέπω το φυλάκιο να τυλίγεται στις φλόγες. Οταν το είδα στην τηλεόραση ένιωσα σαν να ήμουν στη σκοπιά και καιγόμουν και εγώ!».

ΡΑΒΑΣΑΚΙ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ
Η αποστολή του εύζωνα ήταν ανέκαθεν δύσκολη. Οπως θυμάται ο 57χρονος Παντελής Ξύστρος, όταν φυλούσε σκοπιά, έπρεπε να αντέχει το κρύο και τη ζέστη, ενώ μια φορά είχε φάει και «καμπάνα», γιατί προσπάθησε να διώξει μια… σφίγγα από τη μύτη του!

Ομως παραδέχεται ότι είχε και τα τυχερά του: «Τη γυναίκα μου τη γνώρισα στη σκοπιά. Είχε έρθει στην Αθήνα από τη Σπάρτη και άφησε το τηλέφωνό της με ραβασάκι στον επόπτη! Της τηλεφώνησα και από τότε είμαστε μαζί» εξιστορεί ο 57χρονος.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κακαλέτρη, ο Σύλλογος αριθμεί περίπου 1.200 μέλη. Με 450 από αυτούς, ο Σύλλογος επικοινωνεί δι’ αλληλογραφίας, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 750 είναι εγγεγραμμένα μέλη και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της ιστοσελίδας που έχει ο Σύλλογος στο Facebook:
«Προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού: Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Σουηδία. Επίσης, δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Ο μεγαλύτερος είναι 83 ετών» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, συμπληρώνοντας ότι συνεχώς ψάχνουν νέα μέλη για τον Σύλλογό τους.

Ο Παντελής Ξύστρος έχει αφιερώσει πολύ χρόνο για να βρει παλιούς εύζωνες, με τους οποίους συνυπηρέτησε: «Ψάχνω τα τηλέφωνά τους στον κατάλογο. Κάποιοι ανταποκρίνονται, ενώ κάποιοι άλλοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον. Οπως και να ’χει, χαιρόμαστε που ύστερα από τόσα χρόνια με κάποιους ξαναβρισκόμαστε σε εκδρομές και ταβέρνες, και πίνουμε μαζί ένα ποτηράκι κρασί» τονίζει.

Οπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, οι παλαίμαχοι εύζωνες αλλά και οι νεότεροι τσολιάδες που υπηρέτησαν στην Προεδρική Φρουρά ξανάσμιξαν. Σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου θυμήθηκαν παλιές ιστορίες από τον Στρατό και χόρεψαν με λεβέντικα τραγούδια:  
«Με τη γιορτή που έγινε φέτος θέλαμε να τιμήσουμε τους Κρήτες πρώην εύζωνες» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ευζώνων Ανδρέας Κακαλέτρης.

Προκλητικές τουρίστριες
Ο βετεράνος εύζωνας Παντελής Μπαλάφας μοιράζεται ένα απίστευτο περιστατικό: «Στην αλλαγή του χρόνου, το ’77 προς ’78, είχε έρθει ένα γκρουπ με δέκα-δεκαπέντε τουρίστριες. Ηρθαν οι κοπέλες και επειδή εκείνη την ώρα είχε πολλή ησυχία, άρχισαν να μας φιλάνε… Τι να κάνουμε; Αν και ήμασταν ακίνητοι, φιλάγαμε κι εμείς!».
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
espresso

Σχόλια