Η κοπάνα από τον αγιασμό

Το «Σώσον Κύριε τον λαόν σου...» ακούστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής πιο επίκαιρο από ποτέ από την ηγεσία της Εκκλησίας. Μόνο που το άκουσαν λιγότεροι από τους μισούς εκλεγμένους άρχοντες του τόπου. Ο αγιασμός για την έναρξη της νέας συνόδου τελέστηκε -σε κλίμα μελαγχολικό- από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Αδεια σχεδόν 200 έδρανα βουλευτών και άδειες οι καρέκλες των υπουργών, με εξαίρεση την Αννα Διαμαντοπούλου (έχει εμπειρία στους αγιασμούς), τον Χρήστο Παπουτσή, τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χάρης Καστανίδης, ο Νίκος Σηφουνάκης και ο Ντίνος Ρόβλιας κάθισαν στα βουλευτικά έδρανα.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε μαζί του το iPad και ένα μαύρο μπλοκάκι και όταν έφτασε η ώρα να ασπαστεί τον σταυρό πλησίασε ευλαβικά τον Αρχιεπίσκοπο. Το ίδιο έκανε και ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη χρονιά προτίμησαν να απουσιάσουν εντελώς από την αίθουσα. «Καλή χρονιά, καλή δύναμη και πλούσια τα έργα σας» ευχήθηκε στο Σώμα ο κ. Ιερώνυμος, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα να είναι η φετινή σύνοδος «γόνιμη και δημιουργική για τον λαό και τη δημοκρατία μας».

Στα πίσω έδρανα μια μεγάλη παρέα βουλευτών το είχε ρίξει στη μελέτη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε φέρει ένα βιβλίο με ρήσεις του Καποδιστρία που έχουν την επικαιρότητά τους, όπως, λόγου χάρη, το αμίμητο «δεν υπάρχει φράγκο». Το περιεργάστηκαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές που είχαν περικυκλώσει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όπως ο Χρήστος Ζώης, ο Γιώργος Βλάχος και ο Βαγγέλης Αντώναρος και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους σε σχέση με τα σοφά λόγια που είχαν ειπωθεί από τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας.

Πάντως, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, που αμέσως
ς μετά τον αγιασμό βρέθηκε στο εντευκτήριο, συγκέντρωσε δίπλα του περίπου είκοσι με είκοσι πέντε βουλευτές. Αυτήκοες μάρτυρες έλεγαν πως το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν οι περικοπές και τα προνόμια των βουλευτών. Αρκετοί εξ αυτών παραπονέθηκαν στον πρόεδρο ότι συνεχίζουν να τα ακούν από τους πολίτες για τα λεγόμενα «προνόμια» που απολαμβάνουν, τη στιγμή που και μειώσεις στις αποζημιώσεις τους έχουν υποστεί και τα ευεργετήματά τους έχουν περιοριστεί κατά πολύ.

«Πρόεδρε, πρέπει να μας προστατέψετε, δεν πάει άλλο...» έλεγαν οι βουλευτές, αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουν στον δρόμο καθώς οι πολίτες ξεσπούν πάνω τους.

ΕΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ
Ο Αντώνης Σαμαράς, αρκετά ευδιάθετος, συνομιλούσε με στελέχη του κόμματός του μέχρι τη στιγμή που του απέσπασε την προσοχή η Αννα Διαμαντοπούλου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η υπουργός Παιδείας «αποσύρθηκαν» για λίγο σε ένα πιο ήσυχο σημείο της αίθουσας και είχαν ένα εποικοδομητικό τετ-α-τετ σε συναινετικό κλίμα. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι το κλίμα μεταξύ τους είναι πολύ καλό από τη μέρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε το «ναι» στο νομοσχέδιο της Αννας.

ΤΟ STYLING ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ
Η Ολγα Κεφαλογιάννη θυμήθηκε τις εποχές του κολεγίου, εξ ου και έκανε εμφάνιση πρώτης μέρας στο σχολείο, η οποία ωστόσο ήταν μέσα στον ενδυματολογικό κώδικα του Κοινοβουλίου. Το κατεστημένο έσπασε η Αννα Νταλάρα με κάτι πιο τολμηρό και κουλτουρέ για τα έδρανα. Αποχρώσεις του ροζ με ένα αεράτο μαντίλι στον λαιμό...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΚΑ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ

espresso

Σχόλια