Έκτη δόση πριν από το «κούρεμα»;;

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα. Κούρεμα του ελληνικού χρέους έως 50% φέρεται να έχει ζητήσει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τελικά την εκταμίευση της έκτης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική τους συμμετοχή, που φτάνει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Απομένει τώρα η έγκριση των υπολοίπων 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η επικεφαλής του διεθνού οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ έχει ταχθεί υπέρ της σχετικής έγκρισης και από το ΔΝΤ.
Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν ένα δεύτερο «πακέτο οικονομικών προσαρμογών», το οποίο θα προβλέπει «συνδυασμό πρόσθετης δημόσιας οικονομικής χρηματοδότησης και συμμετοχής των ιδιωτών», χωρίς να διευκρινίζεται εάν το συνολικό ποσό θα ξεπερνάει τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο. 
Το πρωί της Παρασκευής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών, φέρεται να έχει ζητήσει κούρεμα του ελληνικού χρέους έως και 40 ή 50%. Αυτό υποστηρίζουν βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών που ήταν παρόντες στη συνάντηση.
Επίσης η κυρία Μέρκελ φέρεται να έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να επιλύσει προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών. Θεωρείται ότι αυτό παραμένει μία βασική διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ωστόσο η ίδια η κ.Μέρκελ είπε στους βουλευτές της ότι σε ουσιώδη ζητήματα δεν υπάρχουν διαφωνίες με το Παρίσι. Ο εκ των επικεφαλής των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράϊνερ Μπρύντερλε δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι δυνατόν να γίνει νομισματοκοπείο».
Για Τετάρτη οι αποφάσεις;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο κατέβασε κι άλλο τον πήχυ των προσδοκιών για την Σύνοδο της Κυριακής, λέγοντας ότι «η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει σε δύο δόσεις, την Κυριακή θα έχουμε διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, αλλά αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τετάρτη». Για εκείνη τη μέρα αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Μέρκελ και Σαρκοζί θα συναντηθούν αργά το βράδυ του Σαββάτου και πιθανότατα και πάλι το πρωί της Κυριακής, πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου. Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ, η «διάσπαση» της Συνόδου Κορυφής σε Κυριακή και Τετάρτη μάλλον θα δρομολογήσει αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει η Ευρώπη: να ανοίξουν τη Δευτέρα το πρωί τα χρηματιστήρια στην Ασία σε κλίμα αβεβαιότητας.
Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. «Σε αυτήν την κυβέρνηση, τίποτε πια δεν λειτουργεί. Η Γερμανία, αλλά και η Ευρώπη αξίζουν κάτι καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ.
DPA / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15477931,00.html

Σχόλια