Η ερώτηση που δεν απαντήθηκε ποτέ...

Βουλή 30/9/2011
Μια ερώτηση που δεν απαντήθηκε ποτέ...
Δείτε τη στο βίντεο που ακολουθεί.

Ερώτηση βουλευτή Ν.Δ Μανώλη Κεγαλογιάννη :Αν συμφωνούμε, κύριε Υπουργέ, σ’ αυτήν τη θέση, θα σας παρακαλέσω να δηλώσετε επισήμως στη Βουλή απ’ αυτήν τη μείωση, το χαράτσι που βάζετε σε όλους τους συνταξιούχους, αν θα εξαιρέσετε τους ένστολους είτε είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε είναι των Σωμάτων Ασφαλείας που βλέπουν τη ζωή τους να διαλύεται. Εκεί, λοιπόν, σας παρακαλώ να το διευκρινίσετε. 

Ερώτηση βουλευτή ΛΑ.Ο.Σ Αστέριου Ροντούλη:
Τι θα γίνει με αυτούς που έκαναν χρήση του κώδικα στρατιωτικών συντάξεων, που τους έδιδε τη δυνατότητα ο κώδικας –η πολιτεία, δηλαδή- να φύγουν πενήντα δύο χρονών, πενήντα τριών χρονών από την ενεργό δράση και να πάρουν το «Χ» ποσοστό συντάξεως; Γι’ αυτό δεν απαντήσατε. 
Διαβάστε τώρα και τα σχετικά αποσπάσματα από τα πρακτικά της Βουλής.
Οι δυο πιο πάνω ερωτήσεις ήταν σαφείς-σαφέστατες....
Εμείς πάντως απάντηση σαφή από τον κ. Μπεγλίτη δεν βρήκαμε..
Εσείς ;;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Τώρα μιλάμε για τους απόστρατους και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Τι αμόκ σας έχει πιάσει με τους απόστρατους;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Εμένα;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Την Κυβέρνησή σας. Δυστυχώς εσείς εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση και εσείς, δυστυχώς, πρέπει να τα ακούσετε.
Τι είναι αυτό που κάνετε με τις συντάξεις; Είναι δυνατόν το κράτος, η πολιτεία να βγάζει αυτούς τους ανθρώπους στα πενήντα τους χρόνια στη σύνταξη και μετά να έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών και να λέει ότι όσοι ήσαστε κάτω από πενήντα πέντε χρονών και έχετε σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, θα χάσετε το 40%; Έχει αυτό καμμία λογική;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Έχω απαντήσει σε αυτά. Τι λέτε τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριε Υπουργέ, απαντήστε συστηματικότερα. Ας διατυπώσει τα ερωτήματα-θέματα ο κ. Κεφαλογιάννης και εσείς ας απαντήσετε συστηματικότερα.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό μπορεί να μην ισχύει από τη δική σας μεριά, αλλά επειδή έχω την ευθύνη παρακολούθησης του Υπουργού των Οικονομικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησής σας, του κ. Βενιζέλου, αυτό ακριβώς ισχύει.
Αν συμφωνούμε, κύριε Υπουργέ, σ’ αυτήν τη θέση, θα σας παρακαλέσω να δηλώσετε επισήμως στη Βουλή απ’ αυτήν τη μείωση, το χαράτσι που βάζετε σε όλους τους συνταξιούχους, αν θα εξαιρέσετε τους ένστολους είτε είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε είναι των Σωμάτων Ασφαλείας που βλέπουν τη ζωή τους να διαλύεται. Εκεί, λοιπόν, σας παρακαλώ να το διευκρινίσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θα απαντήσει ο Υπουργός. Καταλήξτε παρακαλώ.
......
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
 Σας είπε κάτι ο κ. Κεφαλογιάννης, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτούς τους αποστράτους αξιωματικούς που είναι κάτω των πενήντα πέντε ετών, ότι στο ποσό της συντάξεώς τους που είναι άνω των 1.000 ευρώ γίνεται μία περικοπή του 40%.
Εγώ για να είμαι ακριβής, άκουσα τις δηλώσεις σας και θέλω να σας θέσω ένα λεπτό σημείο για να το απαντήσετε. Είπατε ότι όσον αφορά αυτούς που αποχώρησαν από το στράτευμα ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη θητεία τους, δεν υπάρχει ζήτημα. Δεκτό. Όσον αφορά αυτούς, που για λόγους υγείας απομακρύνθηκαν από το στράτευμα, δεν υπάρχει ζήτημα. Καλώς ...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Βεβαίως.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας ερωτώ όμως, το εξής λεπτό σημείο, γιατί σας έστειλα και μία επιστολή επί του ζητήματος αυτού: Τι θα γίνει με αυτούς που έκαναν χρήση του κώδικα στρατιωτικών συντάξεων, που τους έδιδε τη δυνατότητα ο κώδικας –η πολιτεία, δηλαδή- να φύγουν πενήντα δύο χρονών, πενήντα τριών χρονών από την ενεργό δράση και να πάρουν το «Χ» ποσοστό συντάξεως; Γι’ αυτό δεν απαντήσατε.
Άρα, θέλω –σε μένα τουλάχιστον, δεν ξέρω τι θα κάνετε με τον κ. Κεφαλογιάννη- να απαντήσετε σε αυτό το λεπτό σημείο, γιατί αφορά τη ζωή, όπως καταλαβαίνετε, και την ευμάρεια -όση ευμάρεια μπορεί να υπάρχει στις μέρες μας- ανθρώπων και των οικογενειών τους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ναι, κυρία Πρόεδρε.
Υπάρχουν δύο ζητήματα, ένα ζήτημα που έθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης και ένα ζήτημα που έθεσε ο κ. Ροντούλης.
Κύριε Κεφαλογιάννη, δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ, είτε στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση που αγκάλιαζε με αυτόν τον «οίστρο» σε κομματικές συγκεντρώσεις, στις οποίες μιλούσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σαμαράς, τους αποστράτους. Δεν ήμασταν εμείς που στέλναμε λανθασμένα μηνύματα –και δυστυχώς αποχωρεί ο κ. Τασούλας για να το ακούσει- στην ομιλία του κ. Σαμαρά προς τους αποστράτους. Δεν είμαστε εμείς, κύριε Κεφαλογιάννη, που ορίζουμε ως Αναπληρωτή Υπεύθυνο του Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας τον μέχρι προ ολίγων μηνών Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναύαρχο, κ. Καραμαλίκη. Πρέπει να είσαστε υπεύθυνο κόμμα. Πρέπει να μην παίζετε με τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας -και η προηγούμενη και η σημερινή- έχουμε κάνει πολλά για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συνταξιούχων –και το τονίζω αυτό- αποστράτων.
Κύριε Ροντούλη, έρχομαι στο θέμα αυτό. Παραβιάζετε ανοικτές θύρες. Γιατί αν προσέξετε τη δήλωση που έκανα, θα δείτε ότι καλύπτονται όλες αυτές οι περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας περίπτωσης την οποία θίξατε.
Είναι μία δήλωση που έγινε εγκαίρως, εδώ και περίπου μία εβδομάδα, για να καθησυχάσει ορισμένους τεχνηέντως αναστατωμένους κύκλους αποστράτων.
Μέσα από τη συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, δώσαμε απάντηση σ’ αυτά τα ζητήματα, όπως δίνουμε καθημερινά απαντήσεις στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, στα προβλήματα των στρατευμένων, των ένστολων, των ενεργών στελεχών, αλλά και των αποστράτων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Όμως, οι απόστρατοι δεν είναι μία ειδική κατηγορία προνομιούχων. Οι απόστρατοι είναι συνταξιούχοι και όπως όλος ο ελληνικός λαός, όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους, συμβάλλουν σήμερα στην υπέρβαση της κρίσης, έτσι και εκείνοι, οι οποίοι κατά τα άλλα επικαλούνται τον πατριωτισμό και την εθνική συνείδηση, οφείλουν να συμβάλουν.
Ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια