Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Δυσανάλογο το κόστος των μέτρων για τους Έλληνες

Διπλάσιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος έχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδος από τα αντίστοιχα Ιρλανδίας και Πορτογαλιας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Τα ανακοινωθέντα μέτρα για το 2011 αφαιρούν από κάθε ελληνικό νοικοκυριό 5.600 ευρώ ή 14% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος, ποσοστό διπλάσιο από τα αντίστοιχα στις ομοιοπαθείς Πορτογαλία και Ιρλανδία και τριπλάσιο από της Ισπανίας που αυτοβούλως εφαρμόζει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας.
Με τα στατιστικά στοιχεία των FTγίνεται προφανές το μέγεθος του προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα διλήμματα που τίθενται στους πιστωτές της χώρας, την Τρόικα, που έχει επιβάλλει ένα πρόγραμμα-σοκ, δίχως να δοθούν οι απαραίτητες χρονικές διορίες για τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται για την αναθέρμανση της οικονομίας, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Θα απαιτηθούν νέες περικοπές δημοσίων δαπανών»
Τα ανακοινωθέντα μέτρα για το 2011 αφαιρούν από κάθε ελληνικό νοικοκυριό 5.600 ευρώ Η ανάλυση των FT βασίζεται σε στοιχεία που συχνά παραλείπονται από τις γενικές συζητήσεις για την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Καθώς κατ΄ αναγωγήν, μόνο τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος αναμένεται να αυξηθούν κατά 77% έως το 2015, είναι προφανές πως θα απαιτηθούν περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα δε μεγαλύτερες αν συμπεριληφθεί και η μείωση του ελλείμματος.
Οι συντάκτες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου περιστολής δαπανών ύψους 24,6 δις ευρώ. Ακόμη όμως κι αν η κυβέρνηση πετύχει να εφαρμόσει τα μισά από τα προβλεπόμενα μέτρα, το μέσο εισόδημα θα μειωθεί κατά 11%, ή 4.500 ευρώ, γεγονός που αποδεικύει πως το ελληνικό πακέτο θα είναι πιο οδυνηρό από εκείνο της Ιρλανδίας το 2009 που αφαίρεσε 9% από το μέσο εισόδημα. Για το 2011 το ιρλανδικό πρόγραμμα προβλέπει μείωση εισοδημάτων κατά 7%, το μισό ποσοστό από ότι στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα είναι και τα μεγέθη της Πορτογαλίας.
Μαρία Καστρισιανάκη (Λονδίνο)
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15469083,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.