Δυσανάλογο το κόστος των μέτρων για τους Έλληνες

Διπλάσιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος έχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδος από τα αντίστοιχα Ιρλανδίας και Πορτογαλιας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Τα ανακοινωθέντα μέτρα για το 2011 αφαιρούν από κάθε ελληνικό νοικοκυριό 5.600 ευρώ ή 14% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος, ποσοστό διπλάσιο από τα αντίστοιχα στις ομοιοπαθείς Πορτογαλία και Ιρλανδία και τριπλάσιο από της Ισπανίας που αυτοβούλως εφαρμόζει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας.
Με τα στατιστικά στοιχεία των FTγίνεται προφανές το μέγεθος του προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα διλήμματα που τίθενται στους πιστωτές της χώρας, την Τρόικα, που έχει επιβάλλει ένα πρόγραμμα-σοκ, δίχως να δοθούν οι απαραίτητες χρονικές διορίες για τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται για την αναθέρμανση της οικονομίας, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Θα απαιτηθούν νέες περικοπές δημοσίων δαπανών»
Τα ανακοινωθέντα μέτρα για το 2011 αφαιρούν από κάθε ελληνικό νοικοκυριό 5.600 ευρώ Η ανάλυση των FT βασίζεται σε στοιχεία που συχνά παραλείπονται από τις γενικές συζητήσεις για την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Καθώς κατ΄ αναγωγήν, μόνο τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος αναμένεται να αυξηθούν κατά 77% έως το 2015, είναι προφανές πως θα απαιτηθούν περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα δε μεγαλύτερες αν συμπεριληφθεί και η μείωση του ελλείμματος.
Οι συντάκτες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου περιστολής δαπανών ύψους 24,6 δις ευρώ. Ακόμη όμως κι αν η κυβέρνηση πετύχει να εφαρμόσει τα μισά από τα προβλεπόμενα μέτρα, το μέσο εισόδημα θα μειωθεί κατά 11%, ή 4.500 ευρώ, γεγονός που αποδεικύει πως το ελληνικό πακέτο θα είναι πιο οδυνηρό από εκείνο της Ιρλανδίας το 2009 που αφαίρεσε 9% από το μέσο εισόδημα. Για το 2011 το ιρλανδικό πρόγραμμα προβλέπει μείωση εισοδημάτων κατά 7%, το μισό ποσοστό από ότι στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα είναι και τα μεγέθη της Πορτογαλίας.
Μαρία Καστρισιανάκη (Λονδίνο)
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15469083,00.html

Σχόλια