13 από τις 16 χώρες του ευρώ είχαν υπερβολικά ελλείμματα το 2009 και καμιά άλλη ΚΥΒΕΡΝΙΣΗ δεν δυσφήμισε την χώρα της όσο η Ελληνική.. να γιατί φτάσαμε ως εδώ.
Κρατικά ελλείμματα σε 13 χώρες του ευρώ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009
Ο κ. Αλμούνια εισηγήθηκε χθες την ενεργοποίηση του πρώτου σταδίου της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για 8 χώρες μέλη της Ε.Ε
Βρυξέλλες,
Η σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης στέλνει σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης σε κοινοτική επιτήρηση. Οκτώ ακόμη κυβερνήσεις διαμήνυσαν στην Κομισιόν ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ το 2009.
Συνολικά 13 από τις 16 χώρες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες σε καθεστώς επιτήρησης.
Υστερα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου επίτροπου, Χοακίν Αλμούνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο (άρθρο 104, παράγραφος 3) της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για: τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.
Ηδη από την περασμένη άνοιξη βρίσκονται σε κοινοτική επιτήρηση η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, ενώ το Σεπτέμβριο μπήκε και η Μάλτα.
Μέχρι στιγμής εκτός επιτήρησης βρίσκονται η Φινλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα την αποφύγουν σίγουρα, δεδομένου ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά.
Οπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του κ. Αλμούνια, οι 8 χώρες για τις οποίες κινήθηκε χθες η διαδικασία, ενημέρωσαν οι ίδιες την Επιτροπή ότι το δημόσιο έλλειμμα θα ξεπεράσει το 2009 το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ. Κατ' ομολογία των κυβερνήσεων των παραπάνω χωρών η υπέρβαση δεν είναι προσωρινή και συνεπώς δεν μπορούν να αποφύγουν την επιτήρηση.
Η Κομισιόν θα υποβάλει τις σχετικές εκθέσεις για κάθε χώρα στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της Κοινότητας, η οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι συστάσεις του κ. Αλμούνια προς το Συμβούλιο Υπουργών για τα χρονοδιαγράμματα συμμόρφωσης. Οι προθεσμίες θα δοθούν «α λα καρτ» με βάση τη σοβαρότητα της ύφεσης και το ύψος του ελλείμματος κάθε χώρας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι εν λόγω χώρες θα τεθούν σε κοινοτική επιτήρηση το 2010, ενώ για τις πέντε χώρες που βρίσκονται ήδη σε επιτήρηση, θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών και τα σχετικά στάδια που προβλέπονται.
Οπως είναι γνωστό, η χώρα μας δεσμεύθηκε έναντι του ECOFIN να μειώσει φέτος το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ και να το επαναφέρει κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2010. Ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος και η χώρα μας θα είναι η πρώτη μεταξύ εκείνων που βρίσκονται σε κοινοτική επιτήρηση που θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας συμμόρφωσης.
Η παράταση προβλέπεται από τη διαδικασία με τη διαφορά ότι η Ελλάδα από το άρθρο 104, παράγραφος 7 που βρίσκεται σήμερα θα μεταφερθεί δυο «σκαλοπάτια» πιο κάτω, στο άρθρο 104, παράγραφος 9, που σημαίνει στενή κοινοτική εποπτεία. Σε περίπτωση νέας αδυναμίας εκπλήρωσης των προθεσμιών που θα ορίσει το Συμβούλιο Υπουργών έπειτα από εισήγηση της Κομισιόν, θα φέρει τη χώρα μας αντιμέτωπη με αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής και ενδεχομένως επιβολή κοινοτικού προστίμου.
Το μέγεθος της προθεσμίας που θα δοθεί στην Ελλάδα θα αποτελέσει προϊόν διαπραγμάτευσης με τον επίτροπο και τους εταίρους και φυσικά σε συνάρτηση με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση έναντι των εταίρων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.