Μουσείο Σαραντάπορου- 100 χρόνια από τη μάχη



ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ .
100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΧΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ
1η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ .
100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας και από την ιστορική μάχη Σαρανταπόρου συμπληρώνονται το 2012. Η Μάχη του Σαρανταπόρου είναι πρώτη μεγάλη πολεμική επιχείρηση της Ελλάδας κατά Α Βαλκανικό Πόλεμο. Έλαβε χώρα στις 7-9 Οκτωβρίου του 1912 στα Στενά του Σαρανταπόρου.
Μετά τη σύγκρουση της πρώτης μέρας, οι τουρκικές δυνάμεις υποχώρησαν προς την Κοζάνη αφήνοντας στα χέρια του ελληνικού στρατού αρκετό πολεμικό . Ο ελληνικός στρατός μετά από ισχυρή αντίσταση των τουρκικών δυνάμεων, κατάφερε μια σημαντική επιτυχία η οποία άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας .
Στη συγκεκριμένη μάχη καταγράφεται για πρώτη φορά η χρήση του αεροπλάνου σε πολεμική επιχείρηση .
Με αφορμή τα παραπάνω και μετά από πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου κ. Αθανάσιου Παιδη οι φορείς της περιοχής σχεδιάζουν την αναβάθμιση του πολεμικού μουσείου Σαρανταπόρου και τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων με στατικά μοντέλα πολεμικών αεροσκαφών .
Τα εκθέματα των παροπλισμένων αεροσκαφών θα δώσουν ιδιαίτερη αίγλη στο μουσείο και θα αποτελέσουν πόλο έλξης για όλη την ευρύτερη περιοχή και δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη τιμή στη σημαντική αυτή μάχη που αποτέλεσε το έναυσμα για μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας.









Σχόλια