Χθες άρχισε η σχολική χρονιά και (για πρώτη ίσως φορά μετά τον Εμφύλιο) τα παιδιά δεν είχαν βιβλία. Ευλόγως, το γεγονός θεωρήθηκε τεράστια ανικανότητα ή ολιγωρία ή βλακεία ή όπως θέλετε πείτε το.
Ποιος φταίει; Προφανώς την ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας. Αν υπάρχει Διαμαντοπούλου, υπάρχει για να φροντίζει κατ' αρχήν τα στοιχειώδη. Και το πιο στοιχειώδες από όλα τα στοιχειώδη είναι να έχουν βιβλία τα παιδιά.
Δεν το κατάφερε η Διαμαντοπούλου κι ασφαλώς θα πρέπει να κριθεί αυστηρότατα γι' αυτό. Στη θέση της, ίσως κάποιος άλλος να είχε παραιτηθεί. Ισως κάποιος άλλος Πρωθυπουργός να της το είχε ζητήσει. Αλλά στη σημερινή Ελλάδα και με τη σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες ευαισθησίες.
Ο επιμερισμός των ευθυνών, όμως, δεν γίνεται να σταματάει στη Διαμαντοπούλου ή στην κυβέρνηση. Διότι η Διαμαντοπούλου μπορεί να έχει τη γενική πολιτική ευθύνη για τις ελλείψεις, αλλά υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι που δεν κατέστη δυνατόν να εκδοθούν τα βιβλία. Και για τους λόγους αυτούς ευθύνονται κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι - την ευθύνη των οποίων η αντιπολίτευση εσκεμμένα και περιέργως αποσιωπά...
Υπάρχει κυρίως η κορυφαία ευθύνη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και προσωπικά του αντιπροέδρου του. Δυο ημερομηνίες τα λένε όλα: η υπόθεση της σύμβασης για την προμήθεια του χαρτιού εκδικάστηκε στις 6 Μαΐου (αφού είχε εκδικαστεί μια πρώτη φορά ενάμιση μήνα νωρίτερα) και η απόφαση βγήκε στις 19 Ιουλίου!
Να δεχτώ ότι η Διαμαντοπούλου έπρεπε να στείλει νωρίτερα τη σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Να το δεχτώ! Να δεχτώ ότι φταίει που δεν την έστειλε νωρίτερα; Να το δεχτώ και αυτό.
Αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχτώ ότι μια απόφαση του Συνεδρίου χρειάζεται δυόμισι μήνες για να εκδοθεί. Είναι απλώς απαράδεκτο, αν δεν είναι εσκεμμένο κι αν δεν υποκρύπτει άλλου τύπου σκοπιμότητες.
Ακούω, λοιπόν, τη ΝΔ να την πέφτει στη Διαμαντοπούλου. Και την ακούω ταυτοχρόνως διά του Λυκουρέντζου και άλλων φιρφιρίκων να σηκώνει τείχος προστασίας των δικαστών που έκαναν δυόμισι μήνες για να βγάλουν μια απόφαση. Και να καλύπτει ή, ακόμη χειρότερα, να αθωώνει λειτουργούς οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Διότι δεν έχω καμία αντίρρηση να διαφυλάξουμε απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Αλλά δεν βλέπω για ποιον λόγο θα πρέπει η ΝΔ να προστατεύει το ανεξέλεγκτο των δικαστών.
Εκτός κι αν η θεωρία των υπόγειων και προνομιακών διαύλων της Δεξιάς (η θεωρία λέει το ακριβώς αντίστροφο κ.Πρετεντέρη: προνομιακούς διαύλους με τους δικαστές έχει το ΠΑΣΟΚ. Για αυτό άλλωστε και εκατοντάδες στελέχη της "δεξιάς" βρίσκονται υπό δικαστικό διωγμό, ενώ "σοσιαλιστές" ξεπερνούν εβρόχοις ποσί τα -λιγοστά- μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη) με ένα μέρος του δικαστικού σώματος δεν είναι απλώς θεωρία. Και σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνεται εμπράκτως.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ
Υ.Γ. Επειδή οι "δεξιοί" είναι γνωστοί μπούφοι, υποθέτουμε ότι ο Α. Λυκουρέντζος, θα θεωρήσει μεγάλη τιμή του να δώσει κάποτε συνέντευξη στον Πρετεντέρη. Άλλωστε, την αρχή έκανε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.