ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΣΤΟ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΔΙΜΗΝΙΟΥ - ΙΩΛΚΟΥ

Υπεγράφη σήμερα από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό η απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία», της πράξης με τίτλο: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ Α ΚΑΙ Β ΣΤΟ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΔΙΜΗΝΙΟΥ - ΙΩΛΚΟΥ» με την οποία επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών για την προστασία, ανάδειξη και εξασφάλιση της επισκεψιμότητας του ανακτορικού συγκροτήματος του Μυκηναϊκού οικισμού Διμηνίου – Ιωλκού.
Τα έργο είναι προϋπολογισμού 2.598.380 ευρώ, με Δικαιούχο το Υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
«Ευελπιστούμε ότι θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες έναρξης του έργου ώστε να αποδοθεί το συντομότερο στην κοινωνία. Είναι ένα έργο συνοχής και συνέργειας του Τουρισμού και Πολιτισμού» τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός.
Αναλυτικότερα:
Το ανακτορικό συγκρότημα του Διμηνίου χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. σε πεδινή έκταση ανάμεσα στο λόφο με τον Νεολιθικό οικισμό και το κυρίως τμήμα του μυκηναϊκού οικισμού.
'Ένα πρόπυλο στο δρόμο που διέσχιζε τον οικισμό οδηγούσε στο ανάκτορο. Το ανάκτορο αποτελείται από δύο μεγάλα μέγαρα που πλαισιώνονται από άλλα μικρότερα κτίρια και συνδέονται με μία εσωτερική αυλή. Το πρώτο ονομάσθηκε ''Μέγαρο Α'', έχει προσανατολισμό Α-Δ και η είσοδός του βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Αποτελείται από δύο πτέρυγες δωματίων που συνδέονται μεταξύ τους με διάδρομο. Στη βόρεια πτέρυγα βρίσκονται οι κύριοι χώροι διαμονής, ενώ στη νότια πτέρυγα οι βοηθητικοί και εργαστηριακοί χώροι. Οι τοίχοι του ''Μεγάρου Α'' σώζονται αρκετά καλά, σε ικανό ύψος και είναι επιχρισμένοι, όπως και τα δάπεδα, με λευκό ασβεστοκονίαμα. Προς τα βόρεια και προς τα νότια του κτηρίου αναπτύσσονται δύο ανεξάρτητες πτέρυγες αποθηκών.
Το δεύτερο κτήριο ονομάσθηκε ''Μέγαρο Β'' και περιλάμβανε επίσης δύο πτέρυγες δωματίων που χωρίζονταν από διάδρομο. Οι τοίχοι του ήταν καλυμμένοι με επάλειψη πηλού που διατηρήθηκε άριστα σε ορισμένα σημεία λόγω της φωτιάς, ενώ το δάπεδό του ήταν κατασκευασμένο από παχύ στρώμα πηλού με ενίσχυση από ασβέστη και χαλίκια. Και τα δύο κτήρια καταστράφηκαν από ισχυρή πυρκαγιά στο τέλος του 13ου αι. - αρχές 12ου αι. π.Χ.
Για την προστασία και ανάδειξη του ανακτορικού συγκροτήματος θα πραγματοποιηθούν εργασίες τεκμηρίωσης, συντήρησης και διατήρησης των σωζόμενων καταλοίπων καθώς και κατασκευή δύο μόνιμων στεγάστρων για την κάλυψη των Μεγάρων και την προστασία των ευπαθών υλικών (δάπεδα με κονιάματα) και των ευρημάτων τους.
Δεδομένου ότι στον μυκηναϊκό οικισμό Διμηνίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμματικών περιόδων εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης (στερεώσεις οικοδομικών λειψάνων, συντηρήσεις ασβεστοκονιαμάτων, διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου με διαδρόμους επίσκεψης, ενημερωτικές πινακίδες και χώρους στάθμευσης) με τη μόνιμη στέγαση του ανακτορικού συγκροτήματος θα ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων επεμβάσεων, ώστε να καταστεί πλήρως επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013.


Σχόλια