Οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν νόημα, όταν βασίζοντα σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΓΝΩΜΗ 93,7 (Στον Βαγγέλη Στολάκη 07-09-2011)

Β. Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου, επί της ουσίας η Τρόϊκα μας ζητά να κάνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα όσα δεν κάναμε από τότε που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο και μετά».
Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω ότι είναι μια ομολογία πως τα τελευταία δυο χρόνια η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία διαρθρωτική αλλαγή. Προσπαθεί να τις εφαρμόσει σε διάστημα 11 ημερών χωρίς πρόγραμμα και χωρίς κανόνες.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές, κύριε Στολάκη, έχουν νόημα και μπορούν πραγματικά να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία όταν βασίζονται, κυρίως, σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση, δια στόματος του κυρίου Βενιζέλου, ουσιαστικά παραδέχτηκε την αποτυχία της να προχωρήσει σε οποιοδήποτε μέτρο κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό έρχεται ως επιστέγασμα μιας άλλης ομολογίας, ότι το Μνημόνιο χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Θέλω να τονίσω, επίσης, πως με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσχωρεί αποσπασματικά και χωρίς πρόγραμμα σε κάποιες θέσεις της ΝΔ, αλλά επιχειρεί να τις υλοποιήσει σε λάθος χρόνο. Οι αποκρατικοποιήσεις, για παράδειγμα, με δεδομένη την παρούσα οικονομική κατάσταση, νομίζω ότι δεν θα συνεισφέρουν σημαντικά στα κρατικά έσοδα, ούτε θα προσφέρουν στο  κομμάτι της ανάπτυξης διότι δεν θα βασιστούν σε κανέναν αναπτυξιακό σχεδιασμό».
Λ. Αρβανίτης: «Η ΝΔ από την πλευρά της κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για λόγους τακτικής. Ποιες είναι οι κεντρικές διαφορές;»
Στράτος Σιμόπουλος: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την περικοπή εισοδημάτων. Βασική θέση της ΝΔ είναι ότι μια τέτοια πολιτική προκαλεί μεγάλη ύφεση στην αγορά. Ταυτόχρονα η μεγάλη ύφεση αφαιρεί έσοδα από το κράτος και οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος τροφοδοτεί συνέχεια τα ελλείμματα».
Λ. Αρβανίτης: «Το ενιαίο μισθολόγιο όμως έβρισκε σύμφωνη τη ΝΔ».
Στράτος Σιμόπουλος: «Όπως σας είπα, η κυβέρνηση προχωρά αποσπασματικά σε διάφορα μέτρα, ένα τμήμα των οποίων είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα της ΝΔ στο Ζάππειο 2».
Β. Στολάκης: «Η ΝΔ, δια στόματος Γιάννη Μιχελάκη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό και ότι ο κ. Βενιζέλος λέει ψέματα.  Επίσης κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου ότι το μόνο που κάνει είναι να προεδρεύει».
Στράτος Σιμόπουλος: «Μα αυτό δεν σημαίνει, κύριε Στολάκη, η χθεσινή εξαγγελία; Επί δυο χρόνια δημιούργησαν μια αναστάτωση και δεν προχωρούσαν σε τίποτε ουσιαστικό. Το ομολόγησαν. Δεν χρειάζεται να το πει ο κ. Μιχελάκης».
Β. Στολάκης: «Νομίζω κύριε Σιμόπουλε πως όταν έχεις τη θηλιά στο λαιμό για το αν θα πάρεις την έκτη δόση του δανείου, δεν έχεις διαφορετικές επιλογές».
Στράτος Σιμόπουλος: «Το Μνημόνιο ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Άλλωστε το παραδέχτηκαν και οι ίδιοι. Οι στόχοι είναι ανέφικτοι και απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση».
Β. Στολάκης: «Τι να περιμένουμε να ακούσουμε από τον κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ;»
Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει αυτό το οποίο δεν έπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα είναι, δηλαδή, σοβαρός, δεν θα μοιράσει υποσχέσεις και θα παρουσιάσει το περίγραμμα της πολιτικής της ΝΔ το οποίο ούτως ή άλλως εξειδικεύεται. Ελπίζουμε, μάλιστα, να το παρουσιάσουμε σύντομα στον ελληνικό λαό μέσω ενός προγραμματικού συνεδρίου».
Β. Στολάκης: «Σας ηρεμούν οι δημοσκοπήσεις κύριε Σιμόπουλε;»
Στράτος Σιμόπουλος: «Οι δημοσκοπήσεις είναι  αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής την οποία ασκεί η ΝΔ εδώ και 1,5 χρόνο και η οποία, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, δικαιώνεται».
Β. Στολάκης: «Ο κόσμος όμως, σε μεγάλο ποσοστό, δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Θα επιδιώξει να τις προκαλέσει ο κ. Σαμαράς;»
Στράτος Σιμόπουλος: «Θεωρώ ότι η ΝΔ δεν μπορεί να επιβάλλει εκλογές, ούτε με τη συμπεριφορά της δείχνει ότι προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια άνευ όρων εκλογική αναμέτρηση. Θεωρούμε ότι η παραμονή της κυβέρνησης είναι εις βάρος του ελληνικού λαού και της οικονομίας. Λέμε, λοιπόν, ότι οι εκλογές θα δώσουν λύση αλλά δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε».
Β. Στολάκης: «Χθες ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο τόπος χρειάζεται συναίνεση και όχι εκλογές. Προκαλούν αυτές οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ;»
Στράτος Σιμόπουλος: «Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι ένας πρώην πρωθυπουργός μπορεί να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα παρεμβαίνει δημοσίως στα διάφορα θέματα και είναι λογικό να κρίνεται για τις απόψεις του».
http://www.efsimopoulos.gr/?p=1689

Σχόλια