«Δ.Ε.Θ. ώρα μηδέν»



Του Δημήτρη Κούβελα, Δικηγόρου
Στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. πέρυσι παρακολουθήσαμε κορυφαίους υπουργούς να εξαγγέλλουν εσπευσμένα την προίκα που θα προσέφερε στη «νύφη του Θερμαικού» ο πρωθυπουργός. Σήμερα ξέρουμε ότι σχεδόν τίποτε απ΄ όσα ακούσαμε δεν προχώρησε, έστω ανεκτά.
Το μετρό καρκινοβατεί. Η ολοκλήρωση της κεντρικής γραμμής του αναβλήθηκε εκ νέου, ενώ μπήκε …αισίως στον 6ο χρόνο κατασκευής της. Δεν χρηματοδοτείται επαρκώς, ενώ συνεχίζει να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά της πόλης. 

Δεν έχουμε ανάδοχο για την επέκταση του προς Καλαμαριά, παρόλο που η δημοπράτηση έγινε προ τριετίας.
Η εξωτερική περιφερειακή εξαγγέλθηκε επιπόλαια ότι δημοπρατείται στο πρώτο τμήμα της (ΤΙΤΑΝ-Κωνσταντινοπολίτικα), χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς οριστικοποίηση της χάραξης, ούτε προηγούμενες απαλλοτριώσεις. Δηλαδή λόγια!
Γέφυρα στο Θερμαικό, τύπου Ρίο-Αντίριο, που θα συνδέει Αγγελοχώρι-Μάλγαρα (!!!) είχε ανακοινωθεί ότι δημοπρατείται εντός του 2011. Σήμερα είναι πλέον βέβαιο πως επρόκειτο για ανέκδοτο.
Η μίνι υποθαλάσσια φαίνεται να εγκαταλείπεται. Για τον 6ο προβλήτα στο λιμάνι και τα εμπορευματικά κέντρα, που σέρνονται για χρόνια, ούτε συζήτηση.
Το χωροταξικό της ευρύτερης περιοχής και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης, που παίχτηκε σαν «στοίχημα» της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της πόλης, χάθηκε στους λαβύρινθους της διαβούλευσης.
Φέτος οι υπουργοί δεν φάνηκαν καθόλου. Θα συνταχθώ με την εκτίμηση όσων πιστεύουν ότι στη Δ.Ε.Θ. δεν θα ξανακούσουμε «μία από τα ίδια» για την πόλη μας, διότι απλούστατα τα «μεγάλα ζητήματά» της ωχριούν μπρος στην «ελληνική περίπτωση» που απασχολεί τα οικονομικά επιτελεία των ευρωπαίων εταίρων μας.
Η νέα δημοτική αρχή εξάλλου δεν καταφέρνει να δικαιώσει, μέχρι στιγμής, τις προσδοκίες των συμπολιτών. Η πόλη δεν λάμπει από καθαριότητα, οι δρόμοι ασφυκτιούν από τα διπλοπαρκαρισμένα, τα πεζοδρόμια στενάζουν από τα τραπεζοκαθίσματα και τις κουβέρτες των παρεμπόρων. Είναι ακόμη πολύ νωρίς θα πουν κάποιοι. Ίσως! Το σίγουρο είναι ότι, ο Δήμαρχος μας δεν πιστεύει στο θεσμό της Έκθεσης, όπως αυτή λειτουργεί, γι΄ αυτό και ο Δήμος δεν θα συμμετέχει φέτος. Ελπίζω, όμως, ότι δεν παραιτείται από την υποχρέωση παρέμβασης στο μεγάλο αυτό θέμα που αργοπεθαίνει.
Η μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ είναι αντικείμενο παρέμβασης του Δήμου. Δεδομένης, μάλιστα, της οικονομικής συγκυρίας επανέρχεται στο προσκήνιο η ιδέα της μεταφοράς της Έκθεσης ανατολικά -αντί για τη Σίνδο-, ώστε να εξασφαλιστεί ιδιωτική χρηματοδότηση για τις νέες εγκαταστάσεις της και τις παράλληλες δραστηριότητές της. Ταυτόχρονα, μπορεί να προχωρήσει και η ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας δυτικά, όπως προτείνεται από όσους βλέπουν τη λειτουργία της συνυφασμένη με το Τ.Ε.Ι.
Με δεδομένο ότι λεφτά …δεν υπάρχουν, ας προωθήσουμε τουλάχιστον τις ιδέες που δεν κοστίζουν.

http://taxalia.blogspot.com/2011/09/blog-post_5814.html

Σχόλια