Το νέο «έκτακτο» πακέτο μέτρων 6,7 δις. ευρώ...


Νέα μέτρα που φθάνουν στο 3,1% του ΑΕΠ, ή στα 6,785 δισ. ευρώ προωθεί η κυβέρνηση.
Τα μέτρα αυτά επρόκειτο να τα εφαρμόσει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2012, όμως κατά πως φαίνεται θα έρθουν νωρίτερα εξαιτίας των φετινών δημοσιονομικών αστοχιών.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο τη μείωση του φετινού ελλείμματος στο 6,4% του ΑΕΠ, από 7,6% που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.
Τα μέτρα αυτά, μαζί με τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012, θα παρουσιαστούν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στους αξιωματούχους της τρόικας στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας.
Έτσι δεν αποκλείεται εντός της επόμενης εβδομάδας να έχουμε και νέο έκτακτο πακέτο....
μέτρων το οποίο είναι συνδεδεμένο με την 6η δόση του δανείου η οποία θα αποδεσμευτεί τον Οκτώβριο.
Σημείο όμως το οποίο προβληματίζει την κυβέρνηση είναι ότι και του χρόνου οι ανάγκες σε φορολογικά έσοδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν ταυτόχρονα και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στην Βουλή και θα προβλέπει τα εξής:
· Οι συνολικές εισπράξεις για το 2012 προβλέπεται να φθάσουν τα 56,344 δις. ευρώ από 54,675 δις. ευρώ φέτος.
· Πρόσθετους φόρους κατά 1,67 δις. ευρώ από την άμεση φορολογία. Πρόκειται για τον ΦΠΑ, τα τέλη των οχημάτων αλλά και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν σήμερα καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα από αυτούς τους φόρους προβλέπεται να φθάσουν τα επίπεδα των 32,4 δις. ευρώ το 2012 από 30,7 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.
· Οι φόροι στην άμεση φορολογία θα παραμείνουν στα φετινά επίπεδα εισπράξεων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το 2012 οι συγκεκριμένοι φόροι θα φτάσουν τα 20,634 δις. ευρώ όσα δηλαδή θα εισρεύσουν και φέτος στα κρατικά ταμεία.
· Περικοπές 1 δις. ευρώ στον τομέα των πρωτογενών δαπανών. Θα προσγειωθούν στα 52,37 δις. ευρώ το 2012 από 53,4 δις. ευρώ το 2011.
· Μειωμένο κατά 800 εκατ. ευρώ στα 20,65 δις. ευρώ θα είναι το κονδύλι στους μισθούς και τις συντάξεις.
· Περικοπές 2,23 δις. ευρώ στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Τα κονδύλια προς τον ΟΓΑ μειώνονται στα 3,360 δις. ευρώ το 2012 από 4,6 ευρώ το 2011. Η επιχορήγηση προς το ΙΚΑ μειώνεται κατά 600 εκατ. ευρώ στα 2,3 δις. ευρώ.
· Πρόσθετες εξοικονομήσεις 220 εκατ. ευρώ από την πλευρά των καταναλωτικών δαπανών.
· Εξαίρεση από το διευρυμένο κύμα των περικοπών θα αποτελέσουν οι επιχορηγήσεις προς τους συγκοινωνιακούς και λοιπού φορείς. Εφόσον ο Φίλιππος Σαχινίδης δεν κάνει πράξει την εντολή για «κόψιμο» των επιχορηγήσεων στους φορείς που δεν αποστέλλουν στο Γενικό Λογιστήριο τα οικονομικά τους στοιχεία, τότε το συνολικό ποσό που θα εκταμιεύσει για το 2012 ο προϋπολογισμός θα φτάσει το 1,86 δις. ευρώ από 1,7 δις. ευρώ φέτος.
· Οι δαπάνες για τόκους θα απογειωθούν στα 17 δις. ευρώ από 16 δις. ευρώ φέτος και 13,2 δις. ευρώ το 2010.
· Το 2012 λήγουν ομόλογα ύψους 35,1 δις. ευρώ από 27,5 δις. ευρώ φέτος.

http://citypress-gr.blogspot.com/2011/09/67.html

Σχόλια

  1. Η κυβέρνηση υποβάλλει την ελληνική κοινωνία σε νέες επίπονες θυσίες εξαιτίας της επιμονής της στη λάθος πολιτική που εφαρμόζει. Απέτυχε στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει και πλέον έχει χάσει την εμπιστοσύνη και των ευρωπαίων εταίρων. Σήμερα φαντάζει πιο επιτακτική από ποτέ, η ανάγκη αλλαγής του μίγματος της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις, ένα αναπτυξιακό σοκ που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας και οι αγορές «οξυγόνο» για να αναπνεύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.