EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟIΝΟΒΟΥΛIΟ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟIΝΟΒΟΥΛΕΥΤIΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Κωνσταντίνος Πουπάκης
Αύξηση ΦΠΑ 23% στην εστίαση
Στη δίνη της οικονομικής ύφεσης που διανύει η Ελλάδα με τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η Κυβέρνηση της χώρας στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, προέβη την 1η Σεπτεμβρίου σε νέα αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ (από 13% μετάταξη στο 23%) αυτή τη φορά στους χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, ταβέρνες), καθώς και σε ορισμένα προϊόντα όπως αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, λαχανικών κ.α.
Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες στην Ελλάδα οικονομικών ινστιτούτων και βιομηχανικών επιμελητηρίων, που έχουν πρόσφατα δημοσιευτεί, το εν λόγω φοροεισπρακτικό μέτρο εκτιμάται ότι θα πλήξει την ευρύτερη οικονομία, καθώς αναμένεται:
- να κλείσουν πολλές μικροεπιχειρήσεις του κλάδου, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ανεργία,
- να προκαλέσει μείωση στη ζήτηση κατά 15%, ενισχύοντας την ήδη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών,
- να επηρεάσει αρνητικά και το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, πλήττοντας τη τουριστική βιομηχανία, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και καθιστώντας τη χώρα μας ακριβότερο τουριστικό προορισμό.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή.
- 1. Δεδομένου ότι αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί και αποφασιστεί από κοινού μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ με το Μνημόνιο συνεργασίας και δεδομένου ότι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι σημαντική, έχουν προηγηθεί σχετικές μελέτες ή αναλύσεις για το κατά πόσο μια τέτοια αύξηση μπορεί να μειώσει τη ζήτηση και την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τομέα του τουρισμού; Ποιές οι εκτιμήσεις της Επιτροπής;
- 2. Η Πορτογαλική κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην εστίαση, μειώνοντας τον από το 13% στο 6% για το φαγητό. Δεδομένου ότι η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά εκ των έσω τα οικονομικά περιθώρια των δύο χωρών, κρίνει ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα αντίστοιχο μέτρο;
- 3. Η πρώτη αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ: από το 5,5% στο 6,5% και από το 11% στο 13% που σημειώθηκε, απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα της τάξης των 880 εκ. ευρώ; Τι αντίκτυπο είχε η εν λόγω αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών; Ποιός εκτιμάται ότι θα είναι ο αντίκτυπος της νέας αυτής αύξησης του 23% στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών;
Κωνσταντίνος ΠουπάκηςΒουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.