Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ το διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με βασικό στόχο την επικοινωνιακή διαχείριση μίας ασφυκτικής οικονομικής πραγματικότητας, παρά τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να δηλώνει ότι όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι, ακόμη και αυτό της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για ουσιαστικές ελαφρύνσεις. Αντιθέτως, ο Προϋπολογισμός έχει εκτροχιασθεί, μισθωτοί, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν τον Σεπτέμβριο να πληρώσουν νέες έκτακτες φορολογίες ενώ σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το έλλειμμα φέτος θα διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 10% έναντι στόχου 7,5%, υποθηκεύοντας ουσιαστικά και τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2012.
Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ότι «λεφτά υπάρχουν» επικαλούμενη τις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μόνο που κατάφερε, ύστερα από 21 μήνες διακυβέρνησης, ήταν να ανεβάσει τον αριθμό των χρεών στα 41 δισεκατομμύρια, αφού προηγουμένως ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε επιχειρήσει να διαγράψει με αδιαφανείς διαδικασίες ένα σημαντικό τμήμα τους. Σχέδια όπως ο φορολογικός «Καλλικράτης» εγκαταλείφθηκαν για να επανέλθουν στη συνέχεια ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών ενώ κομματικά στελέχη τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδιά του εισπρακτικού μηχανισμού, όπως είχε καταγγείλει ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Γεωργακόπουλος. Η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο ξεκινώντας ένα διάλογο, την κατάληξη του οποίου όλοι γνωρίζουν εκ των προτέρων, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Είναι σαφές ότι εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, οι φόροι θα αυξάνονται ενώ στο διάλογο όλοι θα συμφωνούν στην ανάγκη μείωσής τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Όλα στο τραπέζι, όλα απο μηδενική βαση λεει ο Βενιζέλος και η κυβέρνηση, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν πρσερχεται στον διάλογο. Γιατί ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως δεν θάλει να δεσμευθεί για το μέλλον (οχι βέβαια για το καλό μας).
Μήπως θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για τη "καμμένη γη", που κάποτε (αν γίνει ποτέ πρωθυπουργός) θα επικαλεστεί.
Και πως προδικάζει το αποτέλεσμα του διαλόγου, ποιά στοιχεία έχει για τα απαοτελέσματα ενος διαλόγου που τώρα θα ξεκινήσει.
Μου θυμίζει έντονα τον κουρασμένο που με το πρόσχημα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει γιατ το θέμα της εκλογής του προέδρουν την έκανε 5 μήνες πριν την εκλογή του προέδρου και δύο χρόνια πρίν την ολοκήρωση της θητείας του.
Κύριοι της ΝΔ αλλάξτε επιτέλους μυαλά γιατί σας βλέπω στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας.