Σοφία Βούλτεψη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια προπαγανδιστικής επιβολής του σεναρίου για συναίνεση – συγκυβέρνηση – συγκατοίκηση, όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις και συνεντεύξεις των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και των ηγετών των μικροτέρων κομμάτων. Με εξαίρεση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, που στη συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» ζήτησε καθαρές λύσεις, όλες οι άλλες δηλώσεις βρίσκονται στην κατεύθυνση μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Τα κυβερνητικά στελέχη, όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις των κ.κ. Ρέππα και Λοβέρδου, επιθυμούν αυτήν την εξέλιξη χωρίς… εκλογές.
Ο κ. Ρέππας μάλιστα διερωτάται για ποιο λόγο η συνεργασία να γίνει μετά τις εκλογές και όχι πριν από αυτές – δηλαδή χωρίς να εκφραστεί ποτέ η λαϊκή βούληση και οπωσδήποτε με τον σκοπό να συνεχίσει να έχει το ΠΑΣΟΚ τον πρώτο λόγο, αφού χωρίς εκλογές παραμένει αυτό πρώτο κόμμα.
Κι’ αυτό, διότι γνωρίζουν καλά πως αν γίνουν εκλογές, ακόμη και στην περίπτωση της μη εξασφάλισης αυτοδυναμίας από κάποιο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι πρώτο κόμμα και επομένως δεν θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
«Το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί μία ανοικτή προοπτική, είτε γίνουν είτε δε γίνουν εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», συμπλέοντας και ο ίδιος με την άποψη ότι μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς επέμεινε στο αίτημα για εκλογές, αλλά δήλωσε πως ζητά «καθαρή εντολή για καθαρές λύσεις». Ζητά δηλαδή από τον λαό την αυτοδυναμία που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όπως αναμένεται να αναπτύξει στη ΔΕΘ.
Φυσικά, το πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει η αδυναμία μέχρι στιγμής εξεύρεσης λύσης έναντι των φινλανδικών διεκδικήσεων. Αλλά και το αδιέξοδο όσον αφορά στην ανταλλαγή ομολόγων.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat ότι πρέπει να βρεθεί λύση το «συντομότερο δυνατόν», ώστε «να αποφευχθούν σοβαρότερες συνέπειες στην Αθήνα και άλλες χώρες», αναγνωρίζοντας πως το φινλανδικό αίτημα θα μπορούσε να πλήξει και την εικόνα της χώρας του στην ΕΕ.
Δεν δίστασε μάλιστα να προσθέσει – αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ίδιος είναι υπέρ των σχεδίων διάσωσης – πως το συμφέρον της Φινλανδίας είναι να αυξήσει την επιρροή της στην ΕΕ (και όχι να γίνει το μαύρο πρόβατο που αντιδρά).
Οι διαβουλεύσεις για το θέμα των εγγυήσεων θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα, ενώ παράλληλα καταφθάνει και το κλιμάκιο της τρόικας για την πέμπτη αξιολόγηση.
Μέχρι στιγμής, όλα παραμένουν στον αέρα, γεγονός που τροφοδοτεί τις συζητήσεις για συνεργασίες και συγκυβερνήσεις – προφανώς για να υπάρξει συναίνεση και σε άλλα θέματα πλην της παιδείας…
http://www.elzoni.gr/html/ent/946/ent.12946.asp
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.