Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

«Πώς αποφασίζει η Πολιτεία όταν δεν έχει αποφασίσει ο ασθενής ή αρνείται η οικογένειά του;»

«Εικαζόμενη συναίνεση» για τη δωρεά οργάνων

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αμφιλεγόμενη διάταξη περί της «εικαζόμενης συναίνεσης» ασθενούς για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, έκανε ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας.
Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις», ο κ. Νικολόπουλος αναφέρεται στη διάταξη με την οποία επιτρέπεται η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από «ενήλικο θανόν πρόσωπο», εφόσον κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν είχε δηλώσει την αντίθεση του να γίνει δότης οργάνων προς μεταμόσχευση! Ειδικότερα, η αφαίρεση ζωτικών οργάνων θα γίνεται όταν διαγνωσθεί εγκεφαλικός θάνατος του ασθενούς.

Όπως παρατηρεί ο Αχαιός Βουλευτής, τόσο κατά την ιατρική όσο και κατά τη νομική επιστήμη, ο εγκεφαλικά νεκρός δεν είναι βιολογικά νεκρός, δηλαδή αναπνέει με μηχανική υποστήριξη και λαμβάνοντας την ειδική φαρμακευτική αγωγή είναι δυνατόν να επιτελεί τις πιο πολλές βιολογικές του λειτουργίες.
«Είναι δεδομένο, ότι η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως, είναι διχασμένη σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία και την ταύτιση του εγκεφαλικού θανάτου με τον βιολογικό, αλλά σε κάθε περίπτωση ο πρόσφατος Νόμος αφήνει στο περιθώριο τη σημαντική διάσταση της δωρεάς οργάνων σε ό,τι αφορά στη συναίνεση των συγγενών του ασθενούς για τη δωρεά οργάνων του ή την επιθυμία τους να συνεχίσει να ζει με μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε: «Άλλωστε, ο θεσμός της δωρεάς οργάνων, σε όλον τον κόσμο βασίζεται στο ιδεώδες του εθελοντισμού που με τον προσφάτως ψηφισθέντα Νόμο, καταστρατηγείται αν δεν ευτελίζεται!»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.