Θα τολμήσουν σήμερα Μέρκελ και Σαρκοζί την επίθεση προς τα εμπρός; Το αργότερο το βράδυ θα έχουμε πάρει απάντηση. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέλυσε τις μεγάλες προσδοκίες περί ευρωομολόγου. "Παραμένει ταμπού".
Υπό τις αφόρητες πιέσεις των χωρών της ευρωζώνης με δημοσιονομικά ελλείμματα, των επενδυτών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και του παγκόσμιου οικονομικού κατεστημένου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχεται σήμερα στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) στο Μέγαρο των Ηλυσίων την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σε συνάντηση εργασίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο και πολυαναμενόμενο ραντεβού που ξυπνά προσδοκίες και ελπίδες ότι το ηγετικό δίδυμο της Ε.Ε. θα πείσει για την σταθερότητα και μακροημέρευση του ευρώ αντιμετωπίζοντας την κρίση χρέους με συγκεκριμένα μέτρα, όπως με την έκδοση ευρωομολόγου.Ήδη όμως από χθες, μια μέρα πριν τη συνάντηση, ο Στέφαν Ζάιμπερτ, κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έδωσε την πρώτη ψυχρολουσία διευκρινίζοντας ότι το απόγευμα στη συνάντηση «τα ευρωομόλογα δεν παίζουν κανένα ρόλο», και πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Παρίσι θα θέσει τέτοιο θέμα. «Η συζήτηση θα περιστραφεί πολύ περισσότερο σε βελτιώσεις στη διαχείριση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ και στην εφαρμογή των συμφωνιών της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου με ζητούμενο τη προσέγγιση των δύο πλευρών.
Για την ΄Αγκελα Μέρκελ δεν υφίσταται θέμα ευρωομολόγων, για την κυβέρνηση τα ευρωομόλογα δεν ήταν ποτέ το κατάλληλο εργαλείο, αυτό δεν έχει αλλάξει και δεν θεωρούμε ότι αποτελούν τη σωστή λύση, μην περιμένετε από τη συνάντηση το μεγάλο ‘μπαμ’», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Βέβαια σχολιάζοντας τη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία και στο εξωτερικό για τα ευρωομόλογα παραδέχθηκε ότι θα ήταν επιθυμητό να κλείσει η ψαλίδα των επιτοκίων δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης, αλλά ο μόνος δρόμος προς τα εκεί είναι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης των δημοσιονομικών παραπέμποντας στις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Κοτάους, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις αρνητικές για το ευρωομόλογο δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να έχουν η κάθε μία τη δική της δημοσιονομική πολιτική και ότι τα διαφορετικά επιτόκια αποτελούν εργαλείο επιβράβευσης ή κυρώσεων σε βάρος χωρών με ελλείμματα.
Διάσταση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης
Στη Γερμανία τις τελευταίες 4 μέρες έχει αναζωπυρωθεί ένας δυναμικός διάλογος πολιτικών, οικονομολόγων και ανθρώπων της οικονομίας με πολλά και αντικρουόμενα επιχειρήματα υπέρ ή κατά έκδοσης κοινού ομολόγου ως του πιο κατάλληλου εργαλείου αντιμετώπισης της κρίσης.
Κατά του ευρωομολόγου τάσσεται η κυβέρνηση συνασπισμού με τον υπουργό Βόλφγανγκ Σόιμπλε να δηλώνει στο περιοδικό Der Spiegel «αποκλείω το ευρωομόλογο όσο οι χώρες τις ευρωζώνης εφαρμόζουν την δική τους δημοσιονομική πολιτική και όσο χρειαζόμαστε διαφορετικά επιτόκια προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, που διασφαλίζουν την δημοσιονομική αλληλεγγύη. Όσο δεν υπάρχει μια τέτοια αλληλεγγύη δεν υπάρχουν θεμέλια για ένα κοινό νόμισμα». Την ίδια άποψη πρεσβεύει και ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Υπέρ του ευρωομολόγου τάσσεται η αντιπολίτευση με μικρές διαφοροποιήσεις.
Σε συνέντευξη του προέδρου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο 1ο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης (ARD) είπε τα εξής: «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα κοινό ομόλογο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ οι χώρες μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα καλύπτουν το 50% με 60% του χρέους με ευρωομόλογα. Το υπόλοιπο ποσοστό ωστόσο είναι στην δική τους ευθύνη». Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορά στα επιτόκια ομολόγων μεταξύ Γερμανίας και μιας χώρας όπως η Ελλάδα.». Κατά την άποψη του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών οι χώρες με μεγάλο χρέος θα πρέπει να βοηθηθούν μέσω ενός χαμηλότερο επιτοκίου, αλλά θα πρέπει να δώσουν και ανταλλάγματα: «Οι χώρες που κάνουν χρήση των ευρωομολόγων θα πρέπει να εκχωρήσουν μέρος των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και να συναινέσουν σε ελέγχους εκ μέρους της Ευρώπης».
Υπέρ του ευρωομολόγου τάσσεται και ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Όσντεμιρ, ο οποίος είπε ότι «τα ευρωομόλογα θα είναι φθηνότερα από τα τεράστια πακέτα σωτηρίας» και πρόσθεσε ότι την άνοδο των επιτοκίων για τα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου μπορεί να αντισταθμιστεί από το ότι τα ευρωομόλογα θα καλύπτουν το πολύ το 60% του ΑΕΠ.
Υπέρ του ευρωομολόγου και μερίδα της οικονομίας
Στον δημόσιο διάλογο ενεπλάκησαν χθες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Και πρώτα ο ΄Αντον Μπέρνερ, επικεφαλής του Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος ζήτησε την έκδοση ευρωομολόγου με αυστηρούς όρους αλλά χωρίς όριο ποσοστού χρέους επί του ΑΕΠ. Ο Μάριο Οχόβεν, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων τάχθηκε υπέρ ενός ευρωομολόγου «περιορισμένης ευθύνης», ενώ ο οικονομολόγος Τόμας Στράουμπχαρ, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Ινστιτούτο του Αμβούργου (ΗWWI), είπε ότι το ευρωομόλογο θα ηρεμήσει τις αγορές. "Αν μετά τη συνάντηση οι κύριοι Μέρκελ και Σαρκοζύ μπροστά στις κάμερες δηλώσουν ότι εμείς, Γερμανία και Γαλλία, εγγυώμαστε με αυτό το ευρωομόλογο, ότι δεν αξίζει να κεδροσκοπείτε σε βάρος της Ιταλίας και άλλων χωρών, τότε αμέσως αφαιρείται έδαφος από τα πόδια τους".
Αντίθετα το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το προσκείμενο στην εργοδοσία ερευνητικό Ινστιτούτο Οικονομίας (IW) προειδοποίησαν να μην «κοινοτικοποιηθούν» τα χρέη της ευρωζώνης.
Πάντως ο αγώνας για την καταπολέμηση της κρίσης παίρνει διαστάσεις καφαβικού διλήμματος για την Άγκελα Μέρκελ. Και όσο περισσότερο περνά ο καιρός χωρίς στιβαρά μηνύματα προς τις αγορές, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η πίεση προς την Γερμανία. Η πεισματική άρνησή της ενδέχεται να κοστίσει τελικά πολύ περισσότερο στους Γερμανούς φορολογούμενους. Αναλυτές δεν αποκλείουν να αποτελέσει μεγάλη παγίδα το ευρωομολόγο για την καγκελάριο. Οι επόμενες τοπικές εκλογές φέτος είναι στις 18 Σεπτεμβρίου στο κρατίδιο του Βερολίνου, αρχές του 2012 στο Σλέσβιχ-Χολστάιν και έπεται συνέχεια…
Ειρήνη Αναστασοπούλου/Στέφανος Γεωργακόπουλος/dpa/afp/reuters/Spiegel
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15318101,00.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.