Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

Ευρωομόλογα – λύση για την κρίση χρέους;

Τα ευρωομόλογα κυριαρχούν σήμερα στον γερμανικό τύπο. Οι αναλύσεις και τα σχόλια συγκρίνουν τις μέχρι τώρα λύσεις για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο των χρεών με τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις των ευρωομολόγων.

«Τα ευρωομόλογα ως μέρος της λύσης», είναι ο σημερινός τίτλος σχολίου της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου (Μόριτς Ντέμπλερ), που αναλύει τα αδιέξοδα της ευρωκρίσης και διαπιστώνει πως ήρθε ο καιρός να δρομολογηθεί στην ΕΕ κεντρική οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση, και στο πλαίσιο αυτό, ασφαλώς να εκδοθούν και ευρωομόλογα :
«Τώρα είναι η ιστορική στιγμή που μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εκχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας, να παραχωρήσουν μέρος της εξουσίας τους. Υπάρχουν πολλές προτάσεις πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια ιδέα. Ενδέχεται να δημιουργηθούν νέες δομές, όπως πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Είτε μια οικονομική διακυβέρνηση, είτε να χρησιμοποιηθούν με διευρυμένες εξουσίες, οι υπάρχουσες δομές όπως πχ. ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο επικεφαλής του Eurogroup κλπ. Επιπλέον θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο αυτό και ο αυτοματισμός των κυρώσεων, που πρότεινε πριν από ένα χρόνο η καγκελάριος. Δεν λείπουν οι δομές, ούτε οι πρωταγωνιστές, ούτε οι μηχανισμοί, αλλά η πολιτική βούληση για ειλικρινή διάλογο. Σήμερα Τρίτη ενδέχεται να δώσουν μια πρώτη ώθηση η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί με την συνάντησή τους στο Παρίσι. Δεν επαρκεί όμως, θα είναι απλώς μια αρχή.»
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.