Ευρωομόλογα – λύση για την κρίση χρέους;

Τα ευρωομόλογα κυριαρχούν σήμερα στον γερμανικό τύπο. Οι αναλύσεις και τα σχόλια συγκρίνουν τις μέχρι τώρα λύσεις για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο των χρεών με τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις των ευρωομολόγων.

«Τα ευρωομόλογα ως μέρος της λύσης», είναι ο σημερινός τίτλος σχολίου της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου (Μόριτς Ντέμπλερ), που αναλύει τα αδιέξοδα της ευρωκρίσης και διαπιστώνει πως ήρθε ο καιρός να δρομολογηθεί στην ΕΕ κεντρική οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση, και στο πλαίσιο αυτό, ασφαλώς να εκδοθούν και ευρωομόλογα :
«Τώρα είναι η ιστορική στιγμή που μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. Όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εκχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας, να παραχωρήσουν μέρος της εξουσίας τους. Υπάρχουν πολλές προτάσεις πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια ιδέα. Ενδέχεται να δημιουργηθούν νέες δομές, όπως πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Είτε μια οικονομική διακυβέρνηση, είτε να χρησιμοποιηθούν με διευρυμένες εξουσίες, οι υπάρχουσες δομές όπως πχ. ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο επικεφαλής του Eurogroup κλπ. Επιπλέον θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο αυτό και ο αυτοματισμός των κυρώσεων, που πρότεινε πριν από ένα χρόνο η καγκελάριος. Δεν λείπουν οι δομές, ούτε οι πρωταγωνιστές, ούτε οι μηχανισμοί, αλλά η πολιτική βούληση για ειλικρινή διάλογο. Σήμερα Τρίτη ενδέχεται να δώσουν μια πρώτη ώθηση η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί με την συνάντησή τους στο Παρίσι. Δεν επαρκεί όμως, θα είναι απλώς μια αρχή.»
Deutsche Welle

Σχόλια