ΔΙΝΟΥΜΕ Φ(Α)ΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!

Στράτος Σιμόπουλος


Η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης από 13% σε 23%  δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε λογική αλλά «προσωρινά αναγκαία», αποδεικνύει πως η κυβέρνηση πορεύεται με γνώμονα λογιστικά οφέλη και αγνοεί τις συνέπειες της πολιτικής της στην οικονομία, τον τουρισμό, την μικρομεσαία επιχείρηση και την απασχόληση.
Η μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ δεν συνεπάγεται μόνο ακριβότερες τιμές για εγχώριους και αλλοδαπούς τουρίστες.


Έχει ευρύτερες προεκτάσεις και μετακυλίεται ως κόστος στον τουρισμό, οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων, αυξάνει το δείκτη ανεργίας, ενισχύει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή και θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα, επιβεβαιώνοντας έρευνα του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης κατά 15% στο συνολικό αριθμό πελατών.
 Η κυβέρνηση δεν παραδειγματίστηκε  από την Γαλλία όπου η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 19,6% στο 5,5% αύξησε τα δημόσια έσοδα και δημιούργησε 40.000 νέες θέσεις εργασίας.
Αντίθετα, επέλεξε να απεμπολήσει το δικαίωμα για μειωμένο φόρο στην εστίαση που, ως χώρα, είχαμε εξασφαλίσει το 1981 με τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΟΚ.
 Σήμερα η Ελλάδα επιμένει να ακολουθεί την αποδεδειγμένα λάθος συνταγή χορηγώντας ασπιρίνες σε έναν «ασθενή», όπως είναι η οικονομία μας, που νοσηλεύεται στην «εντατική».
Ακόμα και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ μετά τις 22 Αυγούστου, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βενιζέλος, αποδεικνύει ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι αποσπασματικοί και υλοποιούνται σε λάθος χρόνο.
 Τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. μαρτυρούν την ελληνική πραγματικότητα. Η  ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2011 έφτασε στο -6,9% ενώ θα έπρεπε να είχε μειωθεί κάτω από το -5%. Την ίδια ώρα το Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι το 2012 ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας ενδέχεται να φτάσει το ένα εκατομμύριο.
 Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι η αλλαγή φορολογικής πολιτικής είναι επιβεβλημένη. Ιδίως στον τουρισμό που έχει χαρακτηριστεί ως η μοναδική μας «βιομηχανία».
Η θέση της ΝΔ, όπως εκφράστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο ΙΙ, είναι ξεκάθαρη. Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 19% για την υψηλή κατηγορία και από το 13% στο 9% για τη μεσαία. Μείωση του ΦΠΑ στο 4,5% για τον τουριστικό κλάδο, ώστε το τουριστικό μας προϊόν να γίνει ανταγωνιστικό και να προσφέρει έσοδα στην ελληνική οικονομία.
 Λογιστικές αλχημείες και πολιτικές «ράβε-ξήλωνε» δεν λύνουν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους αλλά το ανακυκλώνουν.
 Δημοσιεύτηκε στο SPNews.gr (18-08-2011)
http://www.efsimopoulos.gr/?p=1625

Σχόλια