Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Ξηλώνουν το κοινωνικό κράτος

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, οι δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου δημιουργούν το πλαίσιο για μία χιονοστιβάδα περικοπών σε εισοδήματα και κοινωνικές παροχές. Ηδη με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, που δημοσιεύεται σήμερα, πάνω από 50.000 χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Μαΐου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις....
καθώς τα μεγαλύτερα Ταμεία βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ ακολουθεί το ψαλίδι στα προνοιακά επιδόματα και στις ενισχύσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι.
Εάν σε αυτά τα δεδομένα προστεθούν οι δραστικές μειώσεις κονδυλίων που έχουν γίνει σε Υγεία και Παιδεία, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματική κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Η μείωση των κρατικών δαπανών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάκαμψη της οικονομίας. Ομως η πρωτοφανής περικοπή που έχει γίνει στα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων δεν υπακούει σε καμία οικονομική λογική. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Πορτογαλίας ήταν η μικρή αύξηση των κατώτατων συντάξεων, καθώς τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν στην αγορά και το κράτος θα έχει εισπράξεις από φόρους. Η κυβέρνηση έχει δεχθεί χωρίς διαπραγμάτευση μέτρα που ενώ αρχικά δείχνουν ότι προσφέρουν δημοσιονομικές ανάσες τελικώς λειτουργούν σε βάρος της οικονομίας. Αντί να ξηλώνει το ΕΚΑΣ, ας αναζητήσει πόρους από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.   
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.