Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠ από 3 Α σε 2 Α+ από τον οίκο Standars & Poors δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη εποχή για την ευρωζώνη. Ο διεθνής οίκος αιτιολόγησε τη κίνηση αυτή με τον τρόπο που οι πολιτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αντιμετώπισαν το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, που δεν αξιολογήθηκε επαρκής και με δυναμική για να σταθεροποιήσει την πρώτη οικονομία του κόσμου. Λίγη ώρα πριν την υποβάθμιση ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη ηγετική στάση και των δύο απέναντι στις προκλήσεις της ευρωζώνης, ενώ και οι 3 συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή των πρόσφατων συμφωνιών των Βρυξελλών.
Σφοδρή κριτική από την Κίνα
Η Κίνα επέκρινε με σφοδρότητα τις ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση και ζήτησε τη λήψη δραστικών μέτρων λιτότητας. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας αναφέρει ότι η αμερικανική «εξάρτηση από τα χρέη της» θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία. «Η Ουάσιγκτον πρέπει να περικόψει τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες και τα φουσκωμένο κόστος για κοινωνικές παροχές», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποτύχουν να προσαρμοστούν μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους θα υποστούν καταστροφική υποβάθμιση της αξιοπιστίας τους και θα ακολουθήσει παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή. Ως μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Εκτός αυτού η Ουάσιγκτον θα πρέπει να δεχθεί διεθνή επιτήρηση θεμάτων που έχουν σχέση με το δολάριο» καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Άναψαν τα τηλέφωνα
Στην ευρωζώνη οι χώρες - μέλη της επιταχύνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης μετά τη βουτιά που υπέστησαν οι αγορές αυτήν την εβδομάδα. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζύ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξήγγειλε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου την εντατικοποίηση των μέτρων λιτότητας, ενώ προανήγγειλε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7 νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο. Τηλεφωνικές επαφές έγιναν και μεταξύ πολλών αρχηγών κρατών, οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές. Στη Γερμανία η αντιπολίτευση ζητά από την ΄Αγκελα Μέρκελ να διακόψει τις διακοπές της και να επιστρέψει στο Βερολίνο. Ο Σοσιαλδημοκράτης Κάρστιν Σνάιντερ, εμπειρογνώμων σε θέματα προϋπολογισμού, δήλωσε ότι αν η καγκελάριος δεν το πράξει, θα την αναγκάσουν οι αγορές να το κάνει. «Φέτος», είπε, «η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια των διακοπών, όσο καιρό οι πολιτικοί δεν αποκαθιστούν την πρωτοκαθεδρία τους επί των χρηματαγορών».
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/reuters/afp
Υπέυθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15300047,00.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.