Ευρωζώνη και ΗΠΑ: στην "ομηρία" των οίκων


Άναψαν τα τηλέφωνα χθες στην ευρωζώνη. Οι αρχηγοί κρατών στις μεταξύ τους συνομιλίες, αλλά και με τον Ομπάμα συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Υποβαθμίστηκαν και οι ΗΠΑ

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠ από 3 Α σε 2 Α+ από τον οίκο Standars & Poors δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη εποχή για την ευρωζώνη. Ο διεθνής οίκος αιτιολόγησε τη κίνηση αυτή με τον τρόπο που οι πολιτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αντιμετώπισαν το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, που δεν αξιολογήθηκε επαρκής και με δυναμική για να σταθεροποιήσει την πρώτη οικονομία του κόσμου. Λίγη ώρα πριν την υποβάθμιση ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τη ηγετική στάση και των δύο απέναντι στις προκλήσεις της ευρωζώνης, ενώ και οι 3 συμφώνησαν στην άμεση εφαρμογή των πρόσφατων συμφωνιών των Βρυξελλών.
 
Σφοδρή κριτική από την Κίνα
Υποβάθμιση για πρώτη φορά από το 1946Η Κίνα επέκρινε με σφοδρότητα τις ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση και ζήτησε τη λήψη δραστικών μέτρων λιτότητας. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας αναφέρει ότι η αμερικανική «εξάρτηση από τα χρέη της» θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία. «Η Ουάσιγκτον πρέπει να περικόψει τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες και τα φουσκωμένο κόστος για κοινωνικές παροχές», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποτύχουν να προσαρμοστούν μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους θα υποστούν καταστροφική υποβάθμιση της αξιοπιστίας τους και θα ακολουθήσει παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή. Ως μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Εκτός αυτού η Ουάσιγκτον θα πρέπει να δεχθεί διεθνή επιτήρηση θεμάτων που έχουν σχέση με το δολάριο» καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Άναψαν τα τηλέφωνα

Το πιο δύσκολο χαρτί η κρίση για τον ΜπερλουσκόνιΣτην ευρωζώνη οι χώρες - μέλη της επιταχύνουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης μετά τη βουτιά που υπέστησαν οι αγορές αυτήν την εβδομάδα. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζύ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξήγγειλε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου την εντατικοποίηση των μέτρων λιτότητας, ενώ προανήγγειλε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7 νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο. Τηλεφωνικές επαφές έγιναν και μεταξύ πολλών αρχηγών κρατών, οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές. Στη Γερμανία η αντιπολίτευση ζητά από την ΄Αγκελα Μέρκελ να διακόψει τις διακοπές της και να επιστρέψει στο Βερολίνο. Ο Σοσιαλδημοκράτης Κάρστιν Σνάιντερ, εμπειρογνώμων σε θέματα προϋπολογισμού,  δήλωσε ότι αν η καγκελάριος δεν το πράξει, θα την αναγκάσουν οι αγορές να το κάνει. «Φέτος», είπε, «η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια των διακοπών, όσο καιρό οι πολιτικοί δεν αποκαθιστούν την πρωτοκαθεδρία τους επί των χρηματαγορών».  
 
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/reuters/afp
Υπέυθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15300047,00.html

Σχόλια