Ο... Στίβεν Χόγκιν της Καλαμάτας

Στα χνάρια του Στίβεν Χόκινγκ ονειρεύεται να βαδίσει ένας νεαρός από την Καλαμάτα, ο οποίος αν και μόλις 18 Μαΐων έχει σημειώσει εντυπωσιακές επιδόσεις τόσο στην Αστροφυσική όσο και στη Χημεία. Ο Στέφανος Τύρος, που ήδη έχει κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο στην 43η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χημείας που έγινε στην Τουρκία πριν από ένα μήνα, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Πολωνία όπου θα διεξαχθεί η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Το νεαρό αστέρι της Αστροφυσικής φέτος το καλοκαίρι δεν κατάφερε να κάνει διακοπές, αφού μετά την προετοιμασία και τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα που διεξήχθη στη γείτονα χώρα συνεχίζει το σκληρό διάβασμα μαζί με τα άλλα τέσσερα μέλη της εθνικής ομάδας της Αστρονομίας προκειμένου να φέρουν στην πατρίδα άλλο ένα μετάλλιο, ίσως και το χρυσό.

«Η Ολυμπιάδα στην Πολωνία θα γίνει στις 25 Αυγούστου και η ομάδα μας αποτελείται από συνολικά πέντε άτομα από διάφορα σχολεία της Ελλάδας. Ευελπιστούμε να φέρουμε στη χώρα μας ακόμα και το χρυσό μετάλλιο», είπε γελώντας και γεμάτος ελπίδα μιλώντας στην «Espresso» ο 18χρονος και πρόσθεσε: «Εκτός από εμένα, την ομάδα αποτελούν ένα κορίτσι και ένα αγόρι από τη Δράμα, ένα αγόρι από την Αθήνα και ένα από τα Τρίκαλα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη Χαλκιδική, όπου εδώ και δέκα μέρες κάνουμε προετοιμασία για την Ολυμπιάδα της Πολωνίας. Εχουμε πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα πάμε πολύ καλά» επισήμανε ο Στέφανος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η μεγάλη του αγάπη για την Αστροφυσική προέκυψε ύστερα από ένα πρόγραμμα σχετικά με την Αστρονομία που παρακολούθησε στο σχολείο του: «Αυτό, σε συνδυασμό με ένα βιβλίο που διάβασα, ήταν αρκετά για να με μαγέψουν και να με κάνουν να ασχοληθώ με την Αστροφυσική».

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο 18χρονος λαμβάνει μέρος σε τέτοιου είδους Ολυμπιάδες. Το 2010 ως μαθητής της Β' Λυκείου συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Χημείας που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, αλλά και στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας του Πεκίνου. Οι διακρίσεις αυτές, σε συνδυασμό με την άριστη βαθμολογία που είχε στο σχολείο, ήταν αρκετές για να γίνει δεκτός από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στην Αγγλία, χωρίς να χρειαστεί να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Ετσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου αναχωρεί για τη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα συνεχίσει τις σπουδές του. Ο ίδιος είναι ενθουσιασμένος και, όπως τόνισε, «στο εξωτερικό σού δίνουν μεγαλύτερη σημασία. Αν προσπαθήσεις, ξέρεις ότι θα διακριθείς».

Η «Espresso» επικοινώνησε και με τον πατέρα του Στέφανου, Κώστα Τύρο, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος και ενθουσιασμένος για τον γιο του: «Εχει πολύ δυνατό μυαλό και πάθος για τις επιστήμες. Είμαι σίγουρος ότι θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους και πάλι». Εκτός, όμως, από την οικογένειά του, τον 18χρονο έχουν στηρίξει και οι καθηγητές του της Χημείας Ελένη Λεμπέση και των Μαθηματικών Γιώργος Κουτσουμπός.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
espresso

Σχόλια