«Σύντροφοι» καλό Χειμώνα!

Γράφει ο Δευκαλίων
Στο προτελευταίο άρθρο μας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, στις 27 Ιουλίου 2011, με τίτλο Πάλι η σύνταξη των 294 ευρώ θα την πληρώσει την νύφη, είχαμε διατυπώσει με απόλυτη βεβαιότητα τη θέση ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα αποτύγχανε!
Πάλι η ίδια η ζωή μας επιβεβαίωσε αφού κατά την διάρκεια του Αυγούστου, πέραν των γενικόλογων διακηρύξεων υπέρ της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, ουδεμία ειδική σύμβαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε. Αντίθετα κάθε ημέρα που περνάει νέα εμπόδια και αντιρρήσεις διατυπώνονται καθιστώντας και το μέλλον της γενικής συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και το ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ολοένα και πιο αβέβαιο....
Όμως τα κακά νέα για τον Γιώργο Παπανδρέου και την ηγετική ομάδα δεν σταματούν εδώ. Τα επίσημα μεγέθη της ύφεσης του Β’ τριμήνου (-6,9% ) και της ανεργίας του Μαΐου (16,6%) δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Πλήρης αποτυχία σε όλους τους τομείς. Ούτε το Μνημόνιο, ούτε το Μεσοπρόθεσμο έδωσαν κάποια λύση. Τελευταία απόδειξη: το έλλειμμα του 7μηνου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου. Μεγαλώνει χαοτικά αντί να μειώνεται, όπως μεγαλώνει σαν μία «μαύρη τρύπα» στο διάστημα.
Και όλα αυτά τα εγχώρια κακά νέα δεν είναι τίποτε μπροστά στα διεθνή. Εκεί να δεις μαυρίλα… Πτώση στα Χρηματιστήρια διεθνώς. Για το Ελληνικό δεν συζητάμε πια για πτώση. Εδώ βρισκόμαστε κάπου στο 1996-97. Δηλαδή 14-15 χρόνια πιο πίσω. Έχουμε όμως ακόμα χειρότερα. Πανευρωπαϊκά, φόβοι για ύφεση αφού οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονταν τα προηγούμενα τρίμηνα γίνεται τώρα φανερό ότι εξανεμίζονται. Και πάνω από όλα το χειρότερο. Η κρίση χρέους γίνεται φανερό ότι κτυπά πλέον τις ισχυρές χώρες της ΕΕ (Ιταλία - Γαλλία).
Σε απλά ελληνικά…
Ακόμα και οι πιο πιστοί οπαδοί του συστήματος κατανοούν πλέον ότι ο νεοφιλελευθερισμός ως κυρίαρχη ιδεολογία και κυβερνητική πρακτική, δοκιμάζεται από μία βαθειά δομική-συστημική κρίση.  Τα ιδεολογήματα για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν επαρκούν ακόμα και όταν μετουσιώνονται σε πράξη με ακραίες μεθόδους, να βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και να δώσουν δουλειά στους άνεργους.
Η ίδια η ζωή απέδειξε λοιπόν ότι η φαλκίδευση των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων δεν στάθηκε ικανή να ικανοποιήσει την απληστία των απανταχού νεοφιλελεύθερων βρικολάκων.
Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα; Μα φυσικά η μεσαία τάξη που θα είναι το επόμενο θύμα του διεθνούς νεοφιλελεύθερου χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Μέχρι σήμερα η υψηλή αξία της στέγης επέτρεπε στη μεσαία τάξη να δανείζεται με ενέχυρο ακίνητα για να τοποθετηθεί είτε σε παραγωγικές, είτε σε χρηματιστηριακές επενδύσεις.
Σήμερα η ελλοχεύουσα οικονομική κρίση και η επικείμενη ύφεση εξανεμίζουν τις τοποθετήσεις, είτε στον παραγωγικό τομέα, είτε στα χρηματιστήρια. Η μεσαία τάξη βλέπει λοιπόν να χάνεται το επενδυμένο κεφάλαιο της και να τίθεται εν αμφιβόλω και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που απέκτησε σε προηγούμενη φάση της οικονομικής μεγέθυνσης. Ταυτόχρονα η συνεχής αύξησης των εμμέσων φόρων σε ακίνητα και κατανάλωση μειώνει και ακόμα περισσότερο το εισόδημα της μεσαίας τάξης, συρρικνώνοντας το άνετο μέχρι σήμερα επίπεδο διαβίωσης των μεσοαστών.
Σε αυτό  το ζοφερό κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου χάνει και τα τελευταία κοινωνικά του ερείσματα, θα παιχτούν οι επόμενες φάσεις της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης. Το αν τελικά αυτές οι τελευταίες φάσεις εξελιχθούν σε εθνική τραγωδία ή όχι είναι αποκλειστικά ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου, που πρέπει να το πάρει απόφαση ότι οφείλει ειρηνικά να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Εμείς θα είμαστε καθημερινά παρόντες για να αποκαλύπτουμε τις αφανείς πτυχές και να φωτίζουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πρακτικές που αποσκοπούν στη φαλκίδευση των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων.
«Σύντροφοι» καλό Χειμώνα!
 
To είδαμε ΕΔΩ

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.