Το κυνήγι του θησαυρού και άλλα παραμύθια...


ΑΛΛΟΙ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΟΙ ΣΚΑΒΟΥΝ ΤΟΥΝΕΛ, ΑΛΛΟΙ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΝ ΠΛΑΤΑΝΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΑΝΘΡΑΚΑΣ
Λαρισαίος δεν διστάζει να γκρεμίσει το σπίτι του πιστεύοντας ότι στα θεμέλιά του βρίσκονται τσουβάλια με πεντόλιρα! Στην Καβάλα, αρχαιοκάπηλοι σκάβουν επί τρία χρόνια τούνελ ψάχνοντας θησαυρό με «οδηγό» ένα μέντιουμ! Στη Φθιώτιδα επίδοξοι χρυσοθήρες προκάλεσαν μπλακάουτ ψάχνοντας για σεντούκια με χρυσές λίρες, ενώ «συνάδελφοί» τους στη Λάρισα αναγκάστηκαν να φτιάξουν από την αρχή την κεντρική πλατεία του χωριού, αφού ο θησαυρός που αναζητούσαν αποδείχτηκε άνθρακας...

Θρύλοι για αμύθητους θησαυρούς που βρίσκονται κρυμμένοι στα πιο απίστευτα σημεία της Ελλάδας έχουν αναγάγει τη χώρα μας σε «παράδεισο» χαμένων θησαυρών, κάνοντας σύγχρονους «Ιντιάνα Τζόουνς» να έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας και της υφηλίου φορτωμένοι με ελπίδες και σκαφτικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας. Στην πλειονότητά τους οι ιστορίες και οι φήμες που κυκλοφορούν αποδεικνύονται «φούσκες» και οι θησαυροί «άνθρακες». Ωστόσο, οι λογιών-λογιών κυνηγοί χρυσού, πεπεισμένοι ότι θα βρουν τα σακιά με τις λίρες ή τα σεντούκια με τον χρυσό, για τα οποία έχουν διαβάσει ή πληροφορηθεί από γεροντότερους, επιδίδονται σε απίστευτες επιχειρήσεις, που συνήθως καταλήγουν σε φιάσκο!
ΛΑΡΙΣΑ
Οι λίρες των Τούρκων
Τσουβάλια με χρυσά πεντόλιρα από την εποχή της Τουρκοκρατίας έχει βάλει σκοπό να βρει ένας 60χρονος από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, ο οποίος για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να γκρεμίσει συθέμελα το σπίτι του! Ο άνδρας κατέθεσε αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία και πήρε τη σχετική άδεια για να κατεδαφίσει την οικία του, στα θεμέλια του οποίου, όπως επιμένει, έχει θαφτεί ένας αννεκτίμητος θησαυρός από χρυσές λίρες και πεντόλιρα που έκρυψαν προύχοντες την εποχή της Τουρκοκρατίας και άφησαν πίσω τους μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, με την ελπίδα ότι θα επέστρεφαν και θα αποκτούσαν ξανά το χρυσάφι τους. Το μυστικό πέρασε από γενιά σε γενιά και, όπως λέει, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί ο θησαυρός. Η άδεια που έχει αφορά εργασίες διάρκεια τριών εικοσιτετραώρων παρουσία αστυνομικού, εφοριακού και υπαλλήλου της Κτηματικής Υπηρεσίας, οι οποίες θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.
Ξανάφτιαξαν την πλατείαΠριν από μερικά χρόνια, στους Γόννους Λάρισας χρυσοθήρες κατέστρεψαν την κεντρική πλατεία αναζητώντας έναν θησαυρό που λεγόταν ότι βρισκόταν θαμμένος κάτω από αυτήν. Ο θρύλος ανέφερε ότι ο θησαυρός αυτός θάφτηκε εκεί ύστερα από την ανατίναξη ενός τρένου την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Η ομάδα των «Ιντιάνα Τζόουνς» άρχισε να σκάβει και να ψάχνει με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα που υπήρχαν στην αγορά εκείνη την εποχή. Η πλατεία καταστράφηκε απ’ άκρη σ’ άκρη, ωστόσο ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας και οι χρυσοθήρες, παρά την απογοήτευσή τους, αναγκάστηκαν, σύμφωνα με τους όρους της άδειας που πήραν, να ξαναφτιάξουν την πλατεία από την αρχή και μάλιστα μεγαλύτερη!
ΚΑΒΑΛΑ
Με οδηγό το μέντιουμ
Με οδηγό έναν παλιό χάρτη και στόχο να βρουν τον θησαυρό έξι άτομα έσκαβαν επί τρία χρόνια τούνελ δώδεκα μέτρων σε γρανιτένιο βράχο, στο όρος Σύμβολο. Οι αστυνομικοί χρειάστηκαν έξι ώρες μέσα από δύσβατη και βραχώδη περιοχή για να εντοπίσουν τους δράστες που αναζητούσαν τον θησαυρό με οδηγό έναν χάρτη και τις υποδείξεις ενός μέντιουμ από την Ξάνθη, που έκανε λόγο για μια εκκλησία χτισμένη με διαμάντια! Σε έρευνα που ακολούθησε στο διαμέρισμα που είχαν ενοικιάσει οι έξι αρχαιοκάπηλοι για τη διαμονή τους  στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, μία διόπτρα νύχτας, καθώς και μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που περιείχε πολλές φωτογραφίες αρχαιοτήτων. Μάλιστα, βρέθηκαν και φωτογραφίες από την έναρξη των εργασιών, με τους δράστες να ποζάρουν μπροστά από τη σήραγγα.
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Το μπλακάουτ αποκάλυψε την αλήθεια
Εψαχναν για θησαυρό αλλά προκάλεσαν μπλακάουτ. Σύγχρονοι «Ιντιάνα Τζόουνς» είχαν πληροφορίες ότι στην ευρύτερη περιοχή, έξω από το χωριό Κουμαρίτσι Φθιώτιδας, βρίσκονταν θαμμένα σεντούκια με χρυσές λίρες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ετσι, εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα και γεμάτοι προσδοκίες, βγήκαν μέσα στη μαύρη νύχτα και άρχισαν να ερευνούν την ευρύτερη περιοχή.
Είχαν καταφέρει να ψάξουν σε αρκετά σημεία και μάλιστα δίχως να τους πάρει μυρωδιά κανείς, ώσπου κάποια στιγμή κι ενώ έσκαβαν στο προαύλιο του Ναού της Αγίας Παρασκευής, έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρο το χωριό! Προς μεγάλη απογοήτευσή τους, κατάλαβαν ότι ο θησαυρός δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τα χάλκινα καλώδια που τροφοδοτούσαν με ρεύμα το καμπαναριό της εκκλησίας και τα οποία «ξεγέλασαν» τις ειδικές συσκευές ανίχνευσης μετάλλων.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Την πλήρωσε ο πλάτανος
Εναν αιωνόβιο πλάτανο προσπάθησαν να κόψουν επίδοξοι χρυσοθήρες στην πλατεία της Γλυκομηλιάς Τρικάλων, πιστεύοντας ότι θα βρουν μέσα στον κορμό του κρυμμένες λίρες. Ολα άρχισαν όταν ένας κάτοικος του χωριού άκουσε μέσα στη νύχτα έναν μυστηριώδη θόρυβο που προερχόταν από την πλατεία. Η περιέργεια τον έκανε να πλησιάσει στο σημείο, όπου γύρω από τον γεροπλάτανο είδε να βρίσκονται τρεις άγνωστοι, οι οποίοι, όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία του, απομακρύνθηκαν κακήν κακώς.
Κοιτώντας προσεκτικά τον τεράστιο πλάτανο, διαπίστωσε ότι οι άγνωστοι είχαν προσπαθήσει να ανοίξουν τρύπα στον κορμό του με βενζινοπρίονα. Από τις διάφορες συζητήσεις που έγιναν αργότερα προέκυψε ότι ο λόγος που βρέθηκαν οι άγνωστοι στη Γλυκομηλιά ήταν για να βρουν θησαυρό, που, όπως λέγεται, κάποιος έκρυψε πριν από πολλά χρόνια στην κουφάλα του δέντρου.
Ο Αλή Πασάς και ο Πρίαμος!Ελληνοαυστραλός ήταν πεπεισμένος ότι σε σημείο στη Βασιλική Τρικάλων, όπου θα έσκαβε, υπήρχε ο θησαυρός του Αλή Πασά. Στην άδεια που κατέθεσε στην Κτηματική Υπηρεσία ανέφερε πως στο σημείο όπου θα έσκαβε υπήρχε ένας χώρος με πολλά δωμάτια γεμάτα χρυσάφι, σεντούκια με λίρες, διαμάντια και κοσμήματα. Την πρώτη ημέρα το γεωτρύπανο χτυπούσε μόνο βράχο, τη δεύτερη βρήκε ένα κενό, αλλά πριν προλάβουν να χαρούν όσοι έβλεπαν το κυνήγι του θησαυρού, διαπιστώθηκε πως αντί για φλέβα χρυσού το τρυπάνι βρήκε… φλέβα νερού και οι εργασίες σταμάτησαν. Και παρ’ ότι δεν βρήκε τον θησαυρό του Αλή Πασά, ο 65χρονος Ελληνοαυστραλός δεν πτοείται και υποστηρίζει πως θα επανέλθει σύντομα, αναζητώντας αυτήν τη φορά τον θησαυρό του Πριάμου, ο οποίος έχει θαφτεί στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου.
ΒΟΛΟΣ
Τους χάλασε τα σχέδια
Η καθίζηση που σημειώθηκε στο οδόστρωμα χάλασε τα σχέδια σε κάποιους χρυσοθήρες, οι οποίοι έσκαβαν επί οκτώ μήνες πιστεύοντας τον θρύλο που ήθελε στις ρίζες μεγάλου πλάτανου έξω από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Διμήνι να έχουν θαφτεί πεντόλιρα του Τούρκου Σαμπάν Αγά. Οι δράστες, που ήταν άρτια οργανωμένοι, είχαν καταφέρει να ανοίξουν τούνελ δέκα μέτρων, αλλά για να φθάσουν στο σημείο όπου ήθελαν, έπρεπε να σκάψουν άλλο τόσο. Τα σχέδιά τους όμως χάλασε στη μισή διαδρομή η καθίζηση που  
σημειώθηκε στον δρόμο. Την επομένη, σκαπτικά μηχανήματα του δήμου άνοιξαν το σημείο στο οποίο σχεδίαζαν να φτάσουν οι κυνηγοί χρυσού, χωρίς ωστόσο να βρουν κάτι.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τους έμειναν οι... χειροπέδες
Τις ίδιες πληροφορίες είχαν και τέσσερις χρυσοθήρες από σαράντα επτά έως πενήντα οκτώ ετών που έσκαψαν τούνελ στις Συκιές Θεσσαλονίκης και ο θησαυρός τους δεν ήταν παρά οι... χειροπέδες που τους πέρασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Οι δράστες είχαν σκάψει μια σήραγγα μήκους πέντε μέτρων σε ρέμα δίπλα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης και έπεσαν πάνω σε ένα τούνελ.
Στην είσοδο της σήραγγας οι αστυνομικοί βρήκαν ένα καλώδιο μήκους πενήντα μέτρων, το οποίο είχε συνδεθεί παράνομα σε κολόνα της ΔΕΗ για να παίρνουν ρεύμα για τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν. Οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι έψαχναν κασόνια με χρυσές λίρες και προς στιγμήν πίστεψαν ότι έφτασαν πολύ κοντά, όταν βρήκαν το τούνελ, το οποίο θα ερευνηθεί για να βρεθεί πού καταλήγει.
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Σχόλια