Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Δεν συγχωρούνται άλλα λάθη...

Επιστολή ΓΣΕΒΕΕ προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ.
Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε εκ νέου συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της κατάθεσης προτάσεων για το νέο φορολογικό σύστημα, αποστέλλοντας επιστολή με νέα στοιχεία για τους συντελεστές ΦΠΑ.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αυξήσεις σε συντελεστές ΦΠΑ:

● Από 2010 έως σήμερα: Αύξηση κατά 44% του χαμηλού συντελεστή (από 9% στο 13%) και κατά 21% του υψηλού συντελεστή (από 19% στο 23%). Εγκληματική οποιαδήποτε σκέψη για νέα αύξηση. Αν τελικά αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 23% στις 125.000 επιχειρήσεις εστίασης η συνολική αύξηση θα είναι 156% μέσα σε ενάμιση χρόνο (από 9% σε 23%).
● Επικίνδυνες και παρελκυστικές και οι θεωρίες για εξεύρεση ισοδύναμου αποτελέσματος μέσα από αναδιαρθρώσεις συντελεστών ΦΠΑ.
● Μοναδική λύση η αύξηση της οικονομικής πίτας, η οικονομική κινητοποίηση των μικρών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των παραγωγικών. Ο ρεαλιστικός έλεγχος της φοροαποφυγής και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών χωρίς να κινδυνεύσουν οι απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Κύριε Υπουργέ,
Προτάσεις που αναζητούν ισοδύναμα αποτελέσματα φορολογικών εσόδων για αναπλήρωση των 300 εκ. € για το 2011 και 700 εκ. € για το 2012 (αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση) με μετατάξεις άλλων προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% και 6,5% σε έναν ενιαίο υψηλότερο συντελεστή π.χ. 20% ή 19% και ταυτόχρονα μείωση από το 23% στο 20% ή 19% θυμίζουν το γνωστό ανέκδοτο: Ρωτάει ο Θεός τον Έλληνα τι θέλει να του δώσει για να καλυτερέψει η ζωή του, και αυτός απαντά: “Να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα”.
Σημειωτέον ότι όλοι γνωρίζουν (κυβέρνηση, τρόικα, αγορά) ότι δεν θα εισπραχθεί ούτε το 20% με 30% των προϋπολογισθέντων με ύφεση που υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ. Ενώ ταυτόχρονα θα έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή κρίση τις επιχειρήσεις εστίασης, τους νέους και νέες που εργάζονται σε αυτές και φυσικά το τουριστικό μας προϊόν.
Είναι τεράστιο ΛΑΘΟΣ, εγκληματικό για την οικονομία και κλάδους επιχειρήσεων να αναζητούμε ισοδύναμο 1 δις € - ανασχεδιάζοντας τους συντελεστές ΦΠΑ - που θα προέλθει έτσι ή αλλιώς από φορολόγηση (ΦΠΑ) της ήδη ημιθανούς κατανάλωσης.
Εγκληματούμε σε βάρος της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας (επιχειρήσεων και εργαζομένων σε αυτές), των καταναλωτών και ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο από την δραματική και δυσανάλογη αύξηση του ΦΠΑ σε είδη που εξυπηρετούν τις πρώτες και βασικές ανάγκες τους.
Οι μόνοι τρόποι για να προέλθουν περισσότερα έσοδα και να πετύχουμε το περίφημο “ισοδύναμο” το οποίο όλοι αναζητούν με το φανάρι του Διογένη είναι:
Α) Μείωση φόρων κατανάλωσης και ιδιαίτερα του ΦΠΑ. Σε πρώτη φάση κατά 2 μονάδες στον υψηλό συντελεστή (23%) και κατά 3 στον μεσαίο (13%). Σημειωτέον ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο (από το 2010 έως και το 2011) ο μεσαίος συντελεστής αυξήθηκε κατά 44% (από 9% στο 13%). Ο δε υψηλός συντελεστής αυξήθηκε κατά 21% (από 19% σε 23%).
Β) Ταυτόχρονη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και διαρκή και σε μόνιμη βάση έλεγχο στην διακίνηση προϊόντων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Παντού με φυσική παρουσία συνεργείων ελέγχου. Ο έλεγχος της έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων δεν γίνεται εκ του μακρόθεν, ούτε με τις σύγχρονες μεθόδους (φοροκάρτες κλπ) ή περιορισμούς (όριο 1500 € για αγορές με μετρητά). Θα πληρώσει περισσότερα το Κράτος σε συμβούλους πληροφορικάριους, εταιρείες με “πρωτότυπες” και “καινοτόμες” γνώσεις από ότι τελικά θα εισπράξει. Κάτι ανάλογο έγινε και με την κατάρτιση και δια βίου εκπαίδευση. Μηδαμινό το αποτέλεσμα για τους καταρτισθέντες. Τα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν τελικά ωφέλησαν σίγουρα μόνο την βιομηχανία που συστάθηκε για να τους εκπαιδεύσει.
Γ) Δραστηριοποίηση επενδυτικής “διάθεσης” στις Μικρές επιχειρήσεις. Αν το 30% αυτών προσλάμβαναν έως και 1 εργαζόμενο δεν θα είχαμε το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας. Σε όλη την Ευρώπη σήμερα και στην Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι χωρίς επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας σε Μικρή κλίμακα δεν υπάρχει μέλλον και προοπτική για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού μετά την σύνοδο κορυφής του Ιουνίου 2011 στις Βρυξέλες: “Η Βρετανία δεν μπορεί να βοηθήσει συνεισφέροντας δανειακά την Ελλάδα. Όλη μας η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να βοηθήσουμε στην βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ΜΙΚΡΩΝ επιχειρήσεων στην Βρετανία.”
Στις 24 & 25 Μαΐου 2011 σε Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιχειρηματικότητα στην Βουδαπέστη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Antonio Tajani δήλωσε: “Είναι ουτοπία να επενδύσουμε στην προσπάθεια για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στις μεγάλες επιχειρήσεις. Μοναδικός δρόμος η προσπάθεια για ισχυροποίηση και ανάπτυξη των Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων για ανάδειξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και αύξηση των θέσεων εργασίας.”
Δ) Στόχευση σε πρώτη φάση σε κλάδους που μπορούμε και έχουμε ενσωματωμένη εμπειρία, γνώση, ποιότητα, δηλαδή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ε) Λύση του προβλήματος ρευστότητας (Τράπεζες, χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες).

Κύριε Υπουργέ,
Δεν συγχωρούνται άλλα λάθη. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με σας και τον Υπουργό κ. Ε. Βενιζέλο για το θέμα του ΦΠΑ και την κατάθεση των βασικών προτάσεων μας για ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΡΙΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.