Χθες ο Γερμανός πρόεδρος Βουλφ άσκησε κριτική στην ΕΚΤ και στη διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Την ίδια μέρα ο πρ. καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είπε πως η πολιτική της Μέρκελ "δεν έχει πυξίδα, ούτε άγκυρα".
Αμφότερες οι κριτικές προκάλεσαν αντιδράσεις. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε γενικόλογα στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι «κάθε εποχή έχει τις δικές της προκλήσεις» και πως «ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων αγωνίζεται για να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις».
Παράλληλα η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής της πολιτικής μέσω της ομιλίας της στο Μαγδεμβούργο -όπου της απονεμήθηκε το βραβείο «Όθων ο Μέγας» για την ευρωπαϊκή της πολιτική- λέγοντας ότι το νέο ευρωπακέτο στήριξης προς την Ελλάδα είναι «ο σωστός δρόμος για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές».
Υπογράμμισε επίσης ότι αυτός ο δρόμος οδήγησε τη Γερμανία στην επιτυχία, αλλά και στη δημιουργία της ΕΕ και διακήρυξε ακόμη μία φορά τι σημαίνει το ευρώ: «Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από νόμισμα. Είναι το θεμέλιο της κοινής οικονομικής μας επιτυχίας και το σύμβολο της πολιτικής ένωσης της ηπείρου μας.»
Δεν φταίει η ΕΚΤ, αλλά η γερμανική κυβέρνηση
Η αντιπολίτευση επικρότησε την κριτική τόσο του προέδρου της Γερμανίας, όσο και του πρώην καγκελαρίου γιατί εξέλαβε την κριτική τους ως επιβεβαίωση της πολιτικής της.
Ο Κάρστεν Σνάιντερ, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος σε θέματα προϋπολογισμού, είπε ότι το κόμμα του «ασκούσε συνεχώς κριτική για το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε ανέχονται την μετατροπή της ΕΚΤ σε bad bank της Ευρώπης.»
Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος των Πράσινων Γκέρχαρντ Σικ που υποστήριξε πως «η δριμεία κριτική που άσκησε ο πρόεδρος προς την ΕΚΤ είναι άστοχη. Διότι δεν ασκείς κριτική σε αυτόν που προσπαθεί να κάνει τον πυροσβέστη, αλλά σε αυτόν που έβαλε τη φωτιά. Και αυτός δεν είναι η ΕΚΤ, αλλά η γερμανική κυβέρνηση.»
Ας σημειωθεί ότι ο Κρίστιαν Βουλφ ήταν μέχρι το 2008 αντιπρόεδρος του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και μέχρι πέρσι που ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της Γερμανίας εθεωρείτο «στρατιώτης του κόμματος».
Γιατί άραγε αποφάσισε ο Κρίστιαν Βουλφ να ασκήσει τώρα την κριτική του; Έχουν περάσει 14 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου και 15 μήνες από τις μαζικές αγορές ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ. Έπαψε να είναι το "καλό παιδί" της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης; Οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι η καγκελάριος ήταν ενημερωμένη για την κριτική του Κρίστιαν Βουλφ προς την ΕΚΤ. Πρόκειται μάλλον για πολιτικό τερτίπι εν όψει της συζήτησης στο κοινοβούλιο και των τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων; (Μεκλεμβούργο, Σαξονία-Άνχαλτ, Βερολίνο).
Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η μόνη κριτική που έχει σημασία, και για την οποία ασφαλώς δεν ήταν ενημερωμένη η καγκελάριος, είναι αυτή του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος βλέπει εδώ και δύο χρόνια τους επιγόνους του να υποσκάπτουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα.
DPA / ZDF / ARD / Βιβή Παπαναγιώτου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.