Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Ώδινεν όρος και έτεκε μυν;

Κάτω των προσδοκιών η «συνάντηση κορυφής» Μέρκελ -Σαρκοζί αν και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την «ισχυρή» πολιτική τους βούληση να υπερασπιστούν το ευρώ από τις αφόρητες πιέσεις των αγορών.

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις γαλλογερμανικές προτάσεις αποτελεσματικότερης διαχείρισης της κρίσης. «Είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα στις κοινές προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του επιτρόπου Όλι Ρεν.


Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Θαπατέρο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της συνάντησης ως «σημαντικό βήμα προόδου προς την οικονομική ένωση» της ευρωζώνης, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε είπε ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έκαναν ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Στην ίδια την Γαλλία, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος με βλέψεις στο προεδρικό αξίωμα, χαρακτήρισε απογοητευτική τη συνάντηση τη στιγμή που «υπήρχαν προτάσεις πάνω στο τραπέζι, όπως το ευρωομόλογο και ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης».

Μερίδα Γάλλων αναλυτών επισημαίνει ότι η έλλειψη ουσίας και λεπτομερειών δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αγορές και συνεπώς δεν πρέπει να αναμένεται θεαματική λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Γερμανική αντιπολίτευση: «Πολύ φασαρία για το τίποτα»

Στη Γερμανία ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θεωρεί ότι οι προτάσεις δεν αποτελούν λύση στην κρίση: «Αν στο μέλλον έχουμε καλύτερους ανιχνευτές πυρκαγιάς, αυτό δεν σβήνει τη πυρκαγιά, που έχουμε σήμερα στην ΟΝΕ, αλλά και γύρω από το ευρώ».

Και από τους κυβερνητικούς εταίρους της Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους, ακούστηκαν απόψεις που εκφράζουν σκεπτικισμό: «Το ευρώ δεν πλήττεται επειδή έχουμε λίγους κανόνες, αλλά επειδή δεν τους εφαρμόζουμε», δήλωσε ο βουλευτής Φρανκ Σέφλερ, γνωστός για τις αντιρρήσεις του σε σχέση με υιοθέτηση κοινού νομίσματος. Αντίθετα ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Φιλελεύθερων Φίλιπ Ρέσλερ θεωρεί ότι οι προτάσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. «Δίνουν μήνυμα εμπιστοσύνης προ τις αγορές», τόνισε.

Ο ‘διαμεσολαβητής’ των χριστιανικών κομμάτων στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού Μίσελμπαχ χαιρέτισε τις αποφάσεις, οι οποίες όπως τόνισε θα οδηγήσουν στον στόχο μόνο όταν συνοδευτούν από αυστηρές και αυτόματες κυρώσεις. Κριτική εκφράστηκε από τα κόμματα των Πρασίνων και την Αριστερά. «Πολύ φασαρία για το τίποτα», είπε η πρόεδρος των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, ενώ η πρόεδρος του κόμματος Η Αριστερά Γκεζίνε Λετς, έκανε λόγο για μια «σύνοδο κορυφής της αμηχανίας».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15322532,00.html

AFP/DPA/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.