Πράσινο φως για αγορά από ΕΚΤ, ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εκφράζει την ικανοποίησή του, για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας σχετικά με τα νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών. Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι μια αποφασιστική και ταχεία εφαρμογή από τις δύο κυβερνήσεις είναι απαραίτητη, προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία των οικονομιών τους, και για την ταχεία μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της δέσμευσης όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να τηρήσουν αυστηρά τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του ευρώ έκταση 21 Ιουλίου 2011. Ένα βασικό στοιχείο είναι επίσης η ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί απαραίτητη την άμεση εφαρμογή όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ. Με την προοπτική αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο επικροτεί την κοινή δέσμευση που ανέλαβε η Γερμανία και η Γαλλία σήμερα.
Θεωρεί εξίσου θεμελιώδες ότι οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στη δευτερογενή αγορά, με βάση την ανάλυση της ΕΚΤ αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ειδικών οικονομικών συνθηκών της αγοράς και τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Με βάση τις ανωτέρω εκτιμήσεις  η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ενεργά πρόγραμμα Securities Markets. Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την αποκατάσταση της καλύτερης μετάδοσης των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής μας - λαμβανομένων υπόψη των δυσλειτουργικών τμημάτων της αγοράς - και επομένως για την εξασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ.

Σχόλια