Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Tο Δημόσιο άντλησε 1,95 δισ. ευρώ, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,52%, - ΜΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - 1,625 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 4,58% ( Και στο ΠΑΣΟΚ-ΜΜΕ πανηγυρίζουν )

Τότε

Στα 56 δισ. ευρώ ο δανεισμός του Δημοσίου
Τρύπα 3,5 δισ. ευρώ το εξάμηνο από την υστέρηση των εσόδων και την υπέρβαση των δαπανών
22/07/2009
O δανεισμός του Δημοσίου ανήλθε στα 56 δισ. ευρώ μετά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, έναντι αρχικού στόχου για 37 δισ. ευρώ.
Η μεγάλη υπέρβαση του δανεισμού καταδεικνύει το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα και τις μεγάλες αστοχίες του προϋπολογισμού, που δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του πρώτου 6μήνου, η υστέρηση των εσόδων και η υπέρβαση των δαπανών έχουν δημιουργήσει μια τρύπα της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.
Μέσω της χθεσινής δημοπρασίας, το Δημόσιο άντλησε 1,95 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,52%, έναντι 1,25% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Απριλίου.

Μπορεί η χαμηλή απόδοση, δηλαδή το χαμηλό επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε το Δημόσιο να ικανοποιεί το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του φετινού δανεισμού, περίπου 7,5 δισ. ευρώ (καθαρός δανεισμός) έχει καλυφθεί με βραχυχρόνιους τίτλους είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα στον δανεισμό του επόμενου έτους. Τότε θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν όχι μόνο τα ομόλογα προηγούμενων ετών που λήγουν το 2010, αλλά και τα έντοκα που εκδόθηκαν φέτος σε μεγάλους όγκους. Και όσο περισσότερες φορές βγαίνει ένα κράτος στην αγορά να δανειστεί τόσο πιο εκτεθειμένο είναι στις διαθέσεις της.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_22/07/2009_322975
 
Τώρα
 
Οριακή μείωση επιτοκίου, στο 4,58%, στη σημερινή έκδοση ΕΓΔ
 
  Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο.
 
19-07-11 
Με οριακά χαμηλότερο επιτόκιο υπερκαλύφθηκε η σημερινή δημοπρασία 3μηνων έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, από την οποία αντλήθηκαν συνολικά 1,625 δισ. ευρώ.
Το επιτόκιο μειώθηκε στο 4,58% από 4,62% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,08 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 2,94 φορές στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σε νέα ιστορικά ρεκόρ όλων των εποχών βρίσκονται τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών πενταετών ομολόγων, φτάνοντας 2.900 μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα είχαν ξεπεράσει τις 3.000 μ.β.
Σε σταθερά υψηλά επίπεδα, στις 1.571 μονάδες βάσης, διατηρείται το σπρεντ του 10ετούς ελληνικού τίτλου.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.