Κεφαλογιάννης: H σημερινή εγγύηση των καταθέσεων έτσι όπως έχει δοθεί από την Κυβέρνηση είναι άνευ αξίας και χωρίς ουσιαστική κάλυψη ..

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης υποστηρίζει ότι  η σημερινή εγγύηση των καταθέσεων έτσι όπως έχει δοθεί είναι άνευ αξίας και χωρίς ουσιαστική κάλυψη ..και με παρέμβαση τοηυ στην Βουλή ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να εισάγει για κύρωση από τη Βουλή την οδηγία 2009/14/ΕΚ .
Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
To όριο κάλυψης της εγγύησης των καταθέσεων ορίζεται από την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2009. Σύμφωνα με την Οδηγία αυτή «τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι το ποσό για την κάλυψη του συνόλου των καταθέσεων κάθε καταθέτη ορίζεται σε 100000 Ευρώ εφόσον οι καταθέσεις καθίστανται μη διαθέσιμες». Το όριο αυτό ισχύει εσαεί για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Οδηγία αυτή πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στο εθνικό νομικό πλαίσιο. Η καταληκτική ημερομηνία ενσωμάτωσης της οδηγίας ήταν η 31/12/2010   που η Κυβερνηση ΓΑ Παπανδρέου-Τρόικας αγνόησε επιδεικτικά και αγνοεί μέχρι σήμερα
 
 Αντίθετα με την υπʼ αριθμόν 23384 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 1309, 16 Ιουνίου 2011) η εγγύηση των καταθέσεων έως του ορίου των 100.000 παρατείνεται μέχρι τις 31/12/2015. Η ρύθμιση αυτη αφορά διάταξη απαρχαιωμένου νόμου 2832/2000 για τις εγγυήσεις καταθέσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, που όμως δεν διασφαλίζει ούτε το χρόνο καταβολής ούτε τις προϋποθέσεις που θέτει η οδηγία 2009/14/ΕΚ υπέρ των καταθετών.
 Συνεπώς η εν λόγω Υπουργική Απόφαση αποτελεί κατάφορη παραβίαση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Περεταίρω δεδομένης της εκροής των καταθέσεων προς το εξωτερικό και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία η εγγύηση των καταθέσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διασφάλιση της  εμπιστοσύνης του κοινού προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας και συνεπώς για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Επομένως η σημερινή εγγύηση έτσι όπως έχει δοθεί είναι άνευ αξίας και χωρίς ουσιαστική κάλυψη
Ερωτασθε εν ονοματι ποιων σκοπιμοτήτων η κυβερνηση ΓΑ Παπανδρέου δεν εισάγει για κύρωση από τη Βουλή την οδηγία 2009/14/ΕΚ ?

Σχόλια