EΣΠΑ Τραγωδία χωρίς κάθαρση

Του Δημήτρη Μάρδα Αν. καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ
Κατά τη τελευταία σύνοδο κορυφής, στις 23 Ιουνίου στη βραδινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής κος Μπαρόζο, ανακοίνωνε ότι η ΕΕ θα καλύψει το 85% της συνολικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα. Ζήτησε επίσης από τα κράτη μέλη να παράσχουν κάθε..
 τεχνική βοήθεια έτσι ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει την απορροφητικότητά της!!!
Από το σύνολο των 20 δις ευρώ του ΕΣΠΑ (2007-2013) η Ελλάδα απορρόφησε έως τότε τα 4,9 δις ευρώ.

Ο κος Μπαρόζο με τις δηλώσεις του και την επίκληση της ξένης τεχνογνωσίας, επισήμανε εμμέσως πλην σαφώς το χαμηλό βαθμό της αποτελεσματικότητας της ελληνικής διοίκησης.

Μετά λοιπόν τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης ο πρόεδρος της επιτροπής μπουχτισμένος από την εκπληκτική ανικανότητα των ελλήνων πολιτικών ζήτησε τη συνδρομή των εταίρων για να περισώσει η Ελλάδα ότι μπορεί!.

Ουδείς πολιτικός μας βέβαια αισθάνθηκε θιγμένος από τα όσα ανέφερε ο κος Μπαρόζο. Ως εκ τούτου ουδείς αντέδρασε. Αναρωτιόμαστε αν αντιλήφθηκαν οι Έλληνες υπουργοί τους υπαινιγμούς του προέδρου της Επιτροπής.

Η αναποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με τη διαφθορά αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αφήνουν ανέγγιχτο εδώ και χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ παραβιάζει τους κανόνες της δικής της συνδρομής (που ανέρχεται σε γενικές γραμμές στο 50%) στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των ΚΠΣ.

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Φθινοπώρου του 2008 στη Νίκαια της Γαλλίας, αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους το 100% των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τα έτη 2009 και 2010. Και ενώ όλοι θα περιμέναμε ένα πανδαιμόνιο έργων στην Ελλάδα, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για δύο χρόνια…σνόμπαραν την τόσο σημαντική αυτή προσφορά.

Η ΝΔ, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής της, δεν έπαψε βέβαια να διατυμπανίζει ότι το 2009 η χώρα κατελάμβανε την 5η θέση στην ΕΕ ως προς την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Το ερώτημα βέβαια που τέθηκε τότε ήταν το εξής:

Σημασία έχει η 5η θέση ή το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας στο 4,5% στα τέλη του 2009, ένδειξη που αναφέρεται στην περίοδο 2007-9, δηλαδή στην περίοδο των πρώτων χρόνων του ΕΣΠΑ;.

Επίσης, η 5η θέση οφειλόταν στην απορροφητικότητα κονδυλίων που σχετίζονταν με το ΕΣΠΑ ή στα υπόλοιπα σε εκκρεμότητα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ;

Απάντηση: Κατά την περίοδο 2007-2009 έτρεχαν παράλληλα οι αποπληρωμές (έως τον Ιούνιο του 2009) των ολοκληρωμένων έργων του Γ΄ ΚΠΣ και θεωρητικά των νέων έργων ΕΣΠΑ. Τα τελευταία ούτε που αγγίχτηκαν. Με ξένα κόλλυβα εν πολλοίς λοιπόν χτίστηκε η περιβόητη αυτή 5η θέση επί ΝΔ, καθώς αυτή οφειλόταν στα έργα του Γ ΚΠΣ, που αποπληρώθηκαν τότε, ενώ ένα σύνολο είχε αρχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. (Βλ. σχετική συζήτηση Μάρδα-Πανοζάχου στα taxalia.blog με αφορμή το Ζάππειο ΙΙ).

Με την πολιτική της επικοινωνίας δεν κτίζεται ένα σύγχρονο κράτος! 
 
http://taxalia.blogspot.com/2011/07/blog-post_1723.html

Σχόλια