Όταν το ΠΑΣΟΚ βαφτίζει την χρεοκοπία θρίαμβο


Το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη ακούγονταν τόσο μακρινό στα αυτιά των νεοελλήνων, που φάνταζε αρχαία ιστορία, ή ακόμη και μύθος.
Ποιος συμπατριώτης μας, μεγαλωμένος με σαράντα τηλεοπτικά κανάλια, τρία κινητά, με διακοπές στη Μύκονο και στο Μπαλί, με τη Καγιέν του, και με όλα τα υπόλοιπα συμπαρομαρτούντα που χαρακτηρίζουν τη νεοελληνική (επίπλαστη) διαβίωση των τελευταίων 15-20 χρόνων, θα πίστευε ότι θα ζούσε και ο ίδιος στιγμές Τρικούπειες….

Και όμως!
Το Πασόκ να είναι καλά, και θα τα ζήσουμε όλα.
Κάποτε είχα γράψει εδώ, ότι προβλέπω καταστάσεις Mad Max.
Δεν απέχουμε και πολύ.
Η «νύχτα είναι ακόμη μικρή». Έχουν να δουν τα μάτια μας πολλά, με αυτούς που μπλέξαμε.
Σοσιαλισμό δεν θέλαμε;
Πάντως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δίκιο. Κάτι ήξερε. Σαν να ήταν προσυνεννοημένος.
Όπως ακριβώς και με το μνημόνιο. Στημένες καταστάσεις δηλαδή.
Στην αρχή του ξέφυγε κάτι περί selective default, στέλνοντας τους πάντες στα τραπεζικά λεξικά, και στη συνέχεια προσπάθησε να τα μαζέψει, όταν συνειδητοποίησε πως σελέκτιβ ξεσελέκτιβ, πάλι για χρεοκοπία πρόκειται.

Χωρίς να είμαι ειδικός, καταλαβαίνω πως με βάση τα συμφωνηθέντα χθες, εκτός του ότι μπαίνουμε υπό οικονομική επιτροπεία για καμιά εικοσαριά χρόνια, κάποιοι οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν την Ελλάδα ως ευρισκόμενη σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Κάποιο άλλοι, όπως η Fitch Ratings, που δεν χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο στις αξιολογήσεις της, θα χαρακτηρίσει τη κατάσταση ως χρεοκοπία νέτα σκέτα. Κανονική, και με τον νόμο!
Ότι και να γίνει, όπως και να τη χαρακτηρίσουν: ολική, μερική, επιλεκτική, ή οτιδήποτε άλλο, το πρόβλημα θα δημιουργηθεί μόλις η ΕΚΤ πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για να δανείζει. Αυτό θα πλήξει όλες τις τράπεζες, και κυρίως τις ελληνικές, που βασίζονται στα ομόλογα που κατέχουν για να αποκτούν ρευστότητα (μέσω δανεισμού).
Μάλιστα,  ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν μου φάνηκε και ιδιαίτερα χαρούμενος, δηλώνοντας πως συμμετέχει, πλην όμως με αρκετές  επιφυλάξεις, στην  προχθεσινή συμφωνία.
Κάποτε, οι καλόγεροι του Μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι προκειμένου να μη θεωρούνται αμαρτωλοί όταν καταβρόχθιζαν τα μπιφτέκια και τα γουρουνόπουλά τους εν μέσω περιόδων αυστηρής νηστείας.
Σήμερα, κάτι ανάλογο κάνει και η κυβέρνηση του Πασόκ, βαφτίζοντας την χρεοκοπία μας ως … θρίαμβο της Ελλάδας.
Και αν λάβουμε υπόψη τις διάφορες αναλύσεις και τα ρεπορτάζ των συμβατικών ΜΜΕ της χώρας, ο Παπανδρέου είναι κάτι σαν τον Άη Γιώργη, που τα έβαλε με τον δράκο, και τον νίκησε. Για το  καλό μας.
Τι ήρωας! Ο Θεός να μας κόβει χρόνια να του δίνει μέρες δηλαδή.
Άσχετα όμως από τον δράκο, που στη φαντασία κάποιων ο ΓΑΠ εξολόθρευσε,  εμείς χρεοκοπήσαμε. Έστω και επιλεκτικά, ή προσωρινά.
Λεφτά λοιπόν, όντως υπάρχουν. Είχε δίκιο ο πρωθυπουργός.
Αρκεί να ξεβρακωθούμε για τους δανειστές μας.
Strange Attractor

http://www.antinews.gr/2011/07/23/114347/

Σχόλια